måndag 30 juni 2008

Kyckling med berbere


En till gryta på Etiopiska temat. Ju fler man kan servera samtidigt desto roligare.

För 2:
1 gul lök
2 kycklingfiléer
1 lime
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1/2 paprika
2 msk berbere
1 tsk salt
1 msk olja
(1 dl majs eller 2 msk gula russin)

Marinera kyckling uppskuren i små bitar, i saften av en lime, oljan, saltet och kryddblandingen, hackade vitlökskyftan. Låt dra in i 15 min. Stek lök och kyckling tills kycklingen känns genomstekt. Fräs med tomat och paprika i några minuter, under lock.
Det är gott med något sött i den här grytan, majs eller lite russin. Jag hade dock inget hemma tyvärr.

Servera återigen med Injirabröden. (recept under bröd)

söndag 29 juni 2008

Spicy böngryta


Övertidsarbete, mensvärk och försenad bilresa från Öland reducerade middagsgästerna från fem till en. Men vi skulle ha en gryta ändå bannemej!

3 msk olja
1 gul lök
3 dl svarta bönor
2 dl röda linser
1 vitlöksklyfta
1/2 dl Berberemix
1 paprika, vit eller gul
1 liten palsternacka
1 grönsaksbuljong
1 dl rött vin
1 msk citronsaft
+ salt

Till servering keso (eller lite fårost om man bara har det hemma och skall åka på semster och inte vill fylla på kylen med nytt ..)

Koka först bönorna i saltat vatten, tills dom är al dente, eller använd färdigkokta bönor. Hacka lök och vitlök, fräs lök och linser först i oljan på låt värme. Häll på kryddmixen och fräs lite till. Häll på 3 dl vatten och smula ner buljongen. Låt koka ett par minuter. Hacka paprika och skalad palsternacka i småbitar och låt koka med. Grytan skall puttra i 10-15 minuter. Konsistensen blir som tjock gröt. Om den börjar bli torr innan linserna känns färdiga häll på ngn dl vatten och om den känns för rinnig koka utan lock på slutet. Smaka av grytan med salt.

Serveras med injirabrödet. Man klickar grytorna på sitt bröd, river loss bitar av ett annat och äter med händerna.

Den första grytans recept hittar du några snäpp längre ner. Den är lite mjukare och god i kombo!

Berbere och Bisi


Inför kvällens bjudning var jag var på jakt efter Berbere, en kryddblanding som är vanlig i det etiopiska köket. I aspudden centrum där jag bor finns en affär, Bisi Afrique. Som hittat! En liten källarlokal där Bisi själv sitter bakom disken, hon är trevlig och snackig med skön accént på engelskan. Sortimentet är ganska litet men intresseväckande. Gryner, kondenserad mjölk, fiskkonserver. Härlig förpackningsdesign och lockande grejer – man inte har en aning om hur man skall tillaga. Jag har varit nere några gånger och fluktat och funderat. En gång köpte jag en burk med Custardpowder – i tron att jag köpt senapspulver. Fast Custard är inte Mustard utan en slags stärkelse med vaniljsmak man rör med hett vatten och äter som den är. En svagt vaniljsmakande gele... den grälla plastburken var i alla fall värt priset. HUR SOM HELST. Berbere. Det visade sig att Bibi främst har ett västafrikanst sortiment. Ingen Berbere. Tog mig då ut till Skärholmen, i hopp om att Munirs servar både arabiska och östafrikanska smaklökar.. men icke. Klockan tickade och på kvällen hade jag lovat mina gäster etiopisk gryta.. Efter lite googlade hittade jag recept på kryddblandingen - från scratch!

1 dl chilli flarn
1 dl paprika pulver
1 msk gurkmeja
1/2 msk fänkålsfrö
1 msk ingefära, mald
1/2 tsk kardemumma frö
1 msk korianderfrö
1 msk hel spiskummin
1 tsk kanel
1/2 msk basilika
1 st stjärna av stjärnanis
1/2 tsk mald muskotnöt
1 msk salt
1/2 msk svartpeppar


Stöt fänkål, korianderfrö, spiskummin, stjärnanis, kardemumma i mortel. Hetta upp en torr panna och rosta alla kryddor ett par minuter under omrörning. Det luktar ljuvligt! Förvara i burk med lock i skafferiet.

Pust! Kan tyckas men kocken klagar inte - det här är livet!

___________

Bonus info: Jag googlade också fram en butik som säljer Berbere, Taj Mahal på kammakargatan, ett afro-asiatiskt livs. Det var dock söndagsstängt idag. Skall strax bege mig dit och inventera utbudet, med matnördens exotiserande entusiasm. Rapport på provköket utlovas!

lördag 28 juni 2008

Etiopisk grönsaksgryta



Kryddolitious! Gott att ha flera röror till brödet men vi börjar med en.

För två:

1 gul lök
1 stor morot
1/4 vitkålshuvud
2 klyftor vitlök
4 potatisar
2 msk olja
1 cm färsk ingefära
2 dl vatten

1 hönsbuljong (kan ersättas med vegetarisk)
1/2 tsk korianderfrö
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald ingefära
1/2 stjärnanis
1/2 tsk chilliflarn
nypa svartpeppar
nypa salt

Hacka lök, vitlök, kål, skalad morot och potatis grovt. Ingefäran hackas i små bitar. Fräs i olja i ett par minuter.

Stöt korianderfrö och stjärnanis i mortel. Blanda det + de andra kryddorna med grönsakerna och fräs ytterligare ett par minuter. Smula över buljongen. Häll på 2 dl vatten och låt skjuda under lock i 15 minuter. Är det mycket vätska kvar kan man ta bort locket på slutet.

Serveras med injirabröden. Man river bitar av bröden och plockar ur grytan med händerna. Grytan blir mustig och kryddig. Vill man ha något milt till så funkar keso utmärkt.

Injera etiopiskt syrligt pannkaksbröd


Lätt som en plätt, kräver bara lite planering.

1 liter vatten
1 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl kornmjöl
1 dl rågmjöl
1/2 jästpaket
1 tsk salt

Mjölsorterna kan varieras men det är gott att blanda flera sorter.

Rör ihop mjöl och vatten och jäst, låt stå i rumstemperatur med folie över i 2-3 dagar. På detta vis syras smeten och ger brödet sin karaktär. Rör om ngn gång. Smeten skall vara som pannkakssmet fast lite tjockare, om den känns för tunn så rör ner lite mer mjöl. Rör ner saltet innan gräddning.

Tag en stor stekpanna, gjutjärn eller teflon. Gnid in järnet med lite olja i hushållspapper. Pannan skall fortfarande vara torr. Hetta upp ordentligt och häll i lite drygt en dl smet. Vippa pannan så smeten fördelar sig som när man steker pannkakor. Stek till kanterna börjar krulla upp sig och ytan är torr. Lägg sedan ett lock eller tallrik över och sänk temperaturen lite, låt steka ett par minuter till. Pannkakan skall bara gräddas på ena sidan.

Vik ihop den färdiggräddade brödet och lägg på ett fat, sätt ett lock över så att värmen håller sig tills servering.

tisdag 24 juni 2008

Flädersorbet med lime



Jag har gjort egen sorbet. Den kan ätas i bägare, rån, strut eller gammeldags.

4 port:

3 dl flädersaft (recept för några dagar sedan!)
2 dl vatten
1/2 limeskal fint rivet
2 äggvitor

Rör ihop allt utom ägg i plastbytta och ställ i frysen, rör om ngn gång i timmen, efter 2 timmar vispa äggvitor till hårt skum, rör ner försiktigt i den halvfrysta vätskan. Rör om 2-3 ggr efteråt med någon timmes mellanrum.

På bilden syns även lite mango.

Vegoburgare med runda pommes-frites


Coleslaw kräver ju burgare så det var bara att fixa ihop det också...

Vegobiff:
1 burk kidneybönor
2 msk maizena
1 näve bladspenat
3 ägg
1 vitlök
1 grönsaksbuljong
salt
peppar

Mixa allt utom spenaten, fräs den snabbt och rör ner i blandningen. Klicka ut en knapp dl per biff i varm stekpanna med olja.
Stek tills biffarna får lite färg på båda sidor. Satsen ger ca 15 biffar. Något som är lite kul är att dessa vegetariska biffar faktiskt ser ut lite grann som kött. Den är inspirerad av burgarna nere i hötorgshallen som också har lite maizena och spenat i sig. Där får man också:

Ajvar
fetaost
rödlök
oliver
tomat

till.

Runda pommes frites:

Beräkna 8 små färskpotatisar per person, skrubba dem först och skölj, rör runt i en bunke med olivolja, salt + pepper, rosmarin, vitlök och olja, rosta i ugnen i ca 30 minuter. Ett tips är att ta på mycket salt, potatisen "slukar" upp saltsmaken när den bakas.

Coleslaw är kål nr 3


Say cheese och omelett – hjälper inte vår man. På bild blir han stor och kladdig, nästan vulgär. Orättvist hur vissa gör sig på bild och andra inte. Han är så fin i verkligheten, bara du vågar stämma träff. Jag beskär honom ganska kraftigt tills dess och lägger en gullig basilika som lockbete.

För fyra:
1/2 färsk vitkål, i skuret, lätt luftat tillstånd ca 7 dl
1 morot
1 liten klyfta färsk vitlök
1/2 gul lök
1 syrligt äpple
2 cm ingefära
1 msk fransk senap
1 burk creme fraiche, lätt eller vanlig
1/2 dl majonäs, lätt eller vanlig
1 tsk salt
svartpeppar

Skär vitkålen mycket tunt. Riv morot och äpple på det grova. Riv en lite klyfta vitlök och ingefära på det fina. Finhacka löken. Rör ihop allt med majjo och creme fraiche och salta och peppra och tuta och kör! Gott till hamburgare eller grillat.

måndag 23 juni 2008

Slappa indiska grytan




Palak-dhal-koko-ghobi. Slappt? Ja faktiskt. Bara att hacka, slänga i en kastrull, sen sköter grytan sig själv, man steker inte ens löken. Det besvärligaste är kanske att ha alla ingredienser hemma men man får gärna byta ut valfria grejer. Det som inte är utbytbart är linserna som suger upp vattnet och reder grytan. Buljongen ger grundsälta och smak, så den bör också vara med. Kokosmjölken kan ersättas med matlagningsyoghurt. Koko? Ok det var improviserat, resten stämmer tror jag.

Börja med att sätta på riset, sen kan du sätta igång med resten. Tips om att koka ris längst ner.

Grytan: Koka upp vatten och buljong, hacka alla grönsaker, dela blomkål i mindre buketter, lägg i samtliga ingredienser i en gryta och koka på låg värme under lock i 10 minuter. Smaka av med salt och citron och glutta om riset börjar bli klart. Annars kan grytan med fördel stå och svalna och svälla i smaken.

Ca 3 port:

1 gul lök
1 dl kokosmjölk
1/2 dl olja
3 dl röda linser
1/2 blomkålshuvud
1 stor näve fryst spenat
2 vitlöksklyftor
5 dl vatten
1 hönsbuljong
1 grönsaksbuljong
1 gul paprika
1 msk citron
1 dl ajvar
1-2 msk sambal olek

Kryddor, stöt allt utom socker i mortel
1/2 msk hel spiskummin
1/2 msk malen ingefära
1/2 msk korianderfrö
1/2 msk fänkålsfrö
1/2 msk socker

Gott att strössla över vid servering: Fetaost, cashewnötter, färsk hackad ingefära, chilli, koriander, lite yoghurt. Välj en, två eller alla!

Riskokartips, för basmati- eller jasmine-ris: skölj riset, ta knappt dubbla vattenmängden, låt koka upp, direkt efter stäng av plattan men låt riset stå kvar på eftervärmen, locket på och en grytvante ovanpå det vilken isolerar värmen, riset blir fluffigt och fint. Några kardemummakapslar gör indiska susen.

söndag 22 juni 2008

Rostade mandlar





Enkelt. Effektivt.

1 paket mandel
1 tsk salt
2 msk vatten

Rör runt salt vatten och mandlar i en skål så vattnet löser saltet

Lägg mandlarna i torr panna och rosta dem tills dom fått färg. Rör runt under tiden. Låt svalna och väl smaka.

Bonus: Rör lite hel spiskummin och torkad chilli i vattenblandningen.

onsdag 18 juni 2008

Grahamsknäcke till Öland




Biljetten på silverlinjen är bokad. Smögenborna tar med sillen och jag har lovat fixa knäcket.

I det här varianten använder man bikarbonat istället för jäst och det funkar utmärkt. Man kan egentligen smaksätta hur man vill, t.ex. med rosmarin eller korianderfrö. Till midsommar blir det dock klassiska brödkryddor. Trevlig midsommar!

13-15 dl grahamsmjöl
3/4 msk bikarbonat
1/2 msk fänkålsfrö
1/2 msk kummin
2 msk svart sesamfrö
5 dl vatten
1 msk olja
1 msk mörk sirap el honung
3/4 msk salt

Blanda alla torra ingredienser, börja med 12 dl av mjölet, stöt gärna kryddorna i en mortel först. Häll på vattnet och bearbeta degen, tillsätt resterande mjöl i omgångar tills degen känns smidig och inte kladdar. Dela i åtta bitar. Kavla ut varje bit så den täcker en bakplåt. Enklast är att vända på brödet, hela tiden och kavla ut i en riktning. Vänd och kavla ut i nästa. osv.

Grädda bröden på 225 grader, man kan grädda på två plåtar samtidigt. I fem till tio minuter, beroende på ugn och tjocklek. Tag ut bröden då de börjar få färg. De är så tunna så var uppmärksam eftersom brödet kan brännas på någon minut för länge i ugnen. Tag ut dom och lägg på ett galler. Efter några minuter ute i svala luften skall de vara så knapriga att dom går att bryta rakt av, utan någon svikt eller seghet. Om bröden inte känns helt färdiga kan man lägga in dom några minuter igen i ugnen så fukten avdunstar.

måndag 16 juni 2008

Fläderblomssaft





Passa på, den blommar nu!

1 liter vatten
1 kg socker
20-30 klasar fläder
1 citron
2 lime
0,5 msk citronsyra

Koka upp socker och vatten rör ner citronsyra.

Skiva citron & lime i tunna skivor, varva i en bunke med fläderklasarna. Häll den kokheta vätskan över. Låt svalna, sätt plastfolie eller lock över och låt dra i minst 3 dygn i kylskåp. Sila sedan av och tappa upp i rena flaskor. Håller större delen av sommaren men man kan också frysa in i plastbyttor.

En ganska liten sats, kan alla gånger dubblas.

söndag 15 juni 2008

Provkökets pizza





Vedugnspizza, pizzeria-pizza, fryspizza, panpizza, hemmagjord pizza. Alla har dom sina kvaliteter och egenheter. Godast (fast kanske inte slappast) är nog ändå den hemmabakade.


Det handlar om såsen & degen.

Degen:
2-3 dl vatten
25 gr jäst
6-9 dl mjöl
2 msk olja
2 tsk salt

Rör ihop jäst & ljummet vatten, tillsätt olja och salt och mjöl, bearbeta degen en bra stund tills den är smidig och inte fastnar. Jag brukar använda degkrokar i elvispen. Plasta in (i en stor bunke) Låt jäsa i kylskåpet några timmar, eller på diskbänken i minst 40 min. Efter det kan man baka ut 4 runda pizzor, eller två hela plåtar. Kavla ut ordentligt. Tunn botten är godare.

Såsen:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 burk krossad tomat eller hela tomater
4 sardellfiléér (ej nödvändigt men kul)
2 tsk salt
1 msk olivolja
2 tsk socker
timjan eller oregano
svartpeppar

Finhacka lök och en av klyftorna vitlök, hacka upp sardellerna lite, fräs i 1 msk olivolja tills löken är mjuk, tillsätt den andra klyftan vitlök riven, tillsätt tomatkross eller hela tomater – klipp isf sönder tomaterna i burken, och salt / socker / timjan. Låt puttra på låg värme i 15-20 minuter tills såsen är tjock och fin. Räcker till 2-3 pizzor.
___________

Pizzabaket:
Ett tips för krispig botten är att ha plåten inne i ugnen medan ugnen värms upp - gärna till högsta värme. Pizzadegen kavlas ut på bakplåtspapper. Sedan skjuter man bara in pappret på den varma plåten.

Vad man sedan stoppar på är tycke och smak. I detta fall tonfisk, kapris, majs, rödlök och oliver + ost. Vanlig ost eller mozzarella. Gott att riva lite parmesan på när den är färdiggräddad, som grädde på moset.

___________

Pizza-kuriosa: "pizza tutti frutti", serveras med banan, ananas och äpple, på en pizzeria på karlavägen. Kul. En annan rolig pizza är "Pizza grönsak" (i singular) som ett alternativ till klassikern vegetariana, samma ingridienser, fast istället för konserverade grönsaker används färska. Smart och kul. Serveras på en annan pizzeria där i kvarteren.

onsdag 11 juni 2008

Kejserlig sallad




Dressingen:

1 dl olivolja
1 dl riven parmesan (men riv den själv)
6 sardellfiléer
1 klyfta vitlök
1 tsk vitvinsvinäger
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 tsk honung

Mix it! With a mixerstav. Också lite svartpeppar, nymalen, någon nypa.

Till dressingen kan det vara gott med sallad: romansallad & parmesan är ett måste, gärna tomat och lite färsk lök. Krutonger såklart fast själv hade jag precis bakat små frallor. Jag åt dem i krutongstora tuggor till. Kycklig är också trevligt i kombo.

Brödet jäser - du jobbar




Om du vill baka när du kommer hem och tycker att det är tradigt att vänta på att bröden skall jäsa i två omgångar. Kan du lirka loss 20 min på morgonen istället så går det rätt snabbt sen.

5 dl vatten
1/2 jäst
2 tsk salt
1 msk olja
2 tsk socker
12-15 dl rågsikt
(topping: 2 dl pumpafrö, 2 dl vetekli)

Morgon: rör jäst salt socker i fingerljummet vatten, rör ner mjölet tills degen är smidig. Bearbeta i 10 minuter. Låt jäsa under plastfolie i kylskåpet.
Efter jobbet: Häll ut degen på diskbänk, dela upp i 20 delar ca, min deg var rätt kladdig - så jag använde två knivar för att hantera degen, skar loss med den ena och puttade/lirkade av med den andra, ovansidan doppade jag i pumpafrö (med hjälp av knivarna) och undersidan i vetekli. Låt jäsa i 35 min under bakduk, värm under tiden ugnen till max temperatur. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min.

måndag 9 juni 2008

Kål nr 2 - kålsoppa med ingefära




Jag åt en god soppa på Seyhmus - en bra ekologoisk bufférestaurang på verkstadsgatan. Mild, kryddig, lite söt.

En fri immitation för 2-3 pers:

1/3 Färsk kålhuvud
2 små palsternackor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 cm ingefära
1,5 dl vitt vin (eller 1/2 citron)
2 dl cocosmjölk
1 grönsaksbuljong
1 kycklingbuljong
1 tsk chiliflarn
1/2 tsk salt

Hacka upp alla grönsaker och koka i 1 liter vatten, tillsätt buljong och salt - låt koka 10 minuter under lock, tag av locket och låt cocosmjölken koka med ett par minuter. Rör ner chilli. Mixa sedan soppan helt slät. Servera med lite färsk koriander, persilja eller vad som finns hemma och någon färsk grönsak i strimlor. Vad är det för gott bröd till? Granny råg!

Provköket ber om ursäkt för den kassa bildkvalitén, kocken var hungrig och orkade inte finlira med vitbalans och grejer.

lördag 7 juni 2008

Quesadilla med kyckling och bönor





Aspudden-Gustavsberg tur&retur, sex mil. Utflyktsmålet var en vernissage på konsthallen där. En rejäl cykeltur, det gick ganska bra trots min knarrande cykel. Passerade på hemvägen Orminge, där det finns en Lidl, den minst PK affären av dem alla. Hade hört att dom har billig bladpersilja där, så jag parkerade cykeln för att undersöka saken. Problemet är bara att jag har lite svårt att sätta gränser när det kommer till att shoppa mat. I synnerhet när det finns fyndfaktor inblandat. Prisvärda citroner! Fårost, klipp om man köper 2 paket. Hmm - intressanta tyska sesamkex. Det gick av bara farten, lastade strax cykeln med åtskilliga kilo billig Lidl-mat. Ungefär 2 mil hemifrån... Men jag cyklade tappert och lite matkasse-vinglande hemåt och fantiserade samtidigt om den kommande middagsmaten.

... å jag drömde mig fram till Quesadillas;

För 2 pers:
2-4 bröd beroende på storlek
1-2 kycklingfile
(marinad: balsamvinäger 1 msk, 1 tsk salt, 1/2 lime, 1 vitlöksklyfta, 1 msk olja)
1 dl majs
1 dl kidneybönor
1 gul lök
2 tomater
1 msk japalenos
1 dl riven lagrad ost
några kvistar koriander
1/2 lime
salt svartpeppar

Guacemole
1 avocado
1/2 tomat
1 vitlöksklyfta
1/2 lime
salt
spiskummin

Skär kycklingen tunt och låt den dra en stund i marinaden, hacka upp den gula löken och fräs i olja, häll på kycklig med marinad och stek tills den ser klar ut, häll på majs bönor japaleno och grovt hackad tomat, fräs en stund. Tag från plattan. Salta och peppra. Pressa lime över, hacka ett par kvistar koriander och rör om. Tag en ny panna eller diska den du använt. tag tortillabröd och klicka fyllning i mitten, på längden. Sätt den rivna osten på fyllningen. Vik in kanterna. Stek i torr panna tills brödet fått färg.

Servera med guacemole och lite sallad

Guacemole kan göras på detta vis: Mosa en avocado med gaffel, rör/mosa ner: en halv lime, en liten riven klyfta vitlök, en finhackad halv tomat, en nypa salt och en nypa spiskummin.

Sen är det klart.

fredag 6 juni 2008

Granny Råg




Ett enkelt surdegsbröd som får jäsa hela natten och gräddas direkt på morgonen.

Dag ett:
5 dl grovt rågmjöl
4 dl vatten
1 Granny smith äpple

Dag fyra:
1 dl mörk sirap
2,5 tsk salt
1 liter rågsikt + -
2,3 dl kruskakli

Dag fem:
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö

Dag ett: rör ihop mjöl & vatten, skala äpplet och finriv, blanda ner. Täck med folie och låt stå i rumstemperatur i 3 dagar.

Dag fyra (kväll): rör ner sirap och salt och kruskakli. Häll upp en dryg liter rågsikt och blanda ner i omgångar tills degen känns smidig. Kan krävas mer eller mindre mjöl, det beror på hur luftigt mjölet är. Bearbeta degen ordentligt. Använd två avlånga brödformar, olja formarna med lite hushållspapper. Fördela degen jämt. Strössla lin- och sesamfrö över bröden. Låt jäsa över natten, täck med plastfolie (eller låt jäsa två timmar om du rör ihop på dagen).

Dag fem morgon: Sätt ugnen på 225 grader, grädda i mitten av ugnen i en timme och tjugo-trettio minuter. Sätt på ett undre galler en ugnsfast form med ett par dl vatten på som får stå med under hela gräddningen.

Låt svalna i en bakduk. Gör sedan mackor.

torsdag 5 juni 2008

Kål nr 1



Det bästa med sommaren är den färska kålen sa någon. Det är väl en överdrift men visst är den fin när den kommer späd, grön och mjäll. God som den är men man kan ju också laga till, min lokal-kompis My efterfrågde något gott recept med vitål. Kommer fler!

Kål-wok med halloumi och salsa:

1/3 huvud färsk vitkål
1 morot
1 palsternacka
1 cm purjo
1 klyfta vitlök
1/2 grönsaksbuljong
1/2 lime

ite peppar

+Halloumi
+Salsa (se recept för 2 dagar sedan)

Strimla vitkålen fint
strimla purjon fint
hyvla morot och palsternacka

Fräs i lite olja, först morot, vitlkål, palsternacka, efter någon minut även lök+lök. När grönsakerna börjar bli lite mjuka så smula buljongen över, måste nästan vara en torr variant - m ni har en fetare variant typ knorr så kan man riva buljongen fint, pressa lime (eller citron) fräs tills grönsakerna är lite mjuka men fortfarande är lite krispiga. Al dente typ. Lite koriander på topp är alltid en höjdare.

Till detta är ju gott med lite halloumi och salsa.

måndag 2 juni 2008

Provkökets lunchlåda


Det finns vissa kriterier för en bra lunchlåda. Den får inte bli för torr dagen efter. Den får inte vissna. Den får inte suga upp sin egen sås och bli blöt/svullen. Den får inte bli mycket mindre än igår. Den får inte ha vissa känsliga delar som supervärms i micron och nästan förkolnat medan andra fortfarande är ljumna (eller är det kanske vår o-roterande micros fel?). Den får gärna ha lite mer vitaminer än cup-noodles. Den skall gärna räcka några luncher så du slipper tänka på att laga ny (därmed också gärna hålla sig någorlunda fräsh några dagar i kylskåpet).
Den ska vara så god att dina kollegor sneglar avundsjukt ner i din plastbytta!

3-4 luncher

3 dl matvete
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 tsk salt

1/2 zuccini
1/2 aubergine
1 rödlök
1 palsernacka
2 dl kidneyböner el kikärtor
1 lime
1/2 dl ajvar relish
2 msk kapris
1 vitlök
+ kryddgrönt
2 tsk salt
peppar

Koka upp 6 dl vatten med salt och buljong, häll i vete och puttra på mycket låg värme under lock tills vätskan är helt upptagen, ca 15 min

Skär zuccini, aubergine, palsternacka i bitar och stek i lite olja. Sätt efter en stund till rödlök, och efter en stund en riven vitlök samt bönor kapris lime ajvar salt. Rör ner ner matvetet när det är klart. Hacka gärna en halv kruka basilika, persilja eller vad som finns hemma och rör ner när "pytten" har svalnat en stund.

Man kan på lunchen komplettera med lite strimlad kål och färska tomater eller något annat med tuggmotstånd. En bit korv eller ost om man känner för att lyxa. Micras med fördel men funkar kallt också.

söndag 1 juni 2008

Tomatsalsa



En gassande dag i solen på klipporna och vi har småätit från och till, glass och grill, kommer hem dåsiga, ska kolla på film och funderar på vad som är det perfekta halv-mättande snackset en dag som denna...

Vi rostade pitabröd och gjorde två goa röror till.

2 stora mogna tomater
1/2 röd lök
1 hel lime (till sista droppen
1/2 dl heinz chillisås
1 msk stark ajvar
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl majs
1 klyfta vitlök
1/3 kruka färsk koriander

Mixa helt slät. Klart!

Tapenade med rosmarin



1,5 dl svarta urkärnade oliver
1 msk olivolja
2 msk kapris
1 tsk balsamvinäger
1 tsk rosmarin
1 liten klyfta vitlök

Mixa och servera!

Idag får provkökets kompis Åsa några frågor.

– Åsa hur kändes rörorna?
– De kompletterade varandra bra, det var ju även en hoummos med - så då fick man en lite tung och mustig, en stark och en med mycket sälta. Och så blir det en fin färgkombo!
– Kul. Kände du förresten rosmarinen i tapenaden, det var ganska spontant islängt..
– Absolut! Den gjorde sig bra där.
– Ibland har jag även rosmarin i hoummus.
– Ja, det har jag också fått här ngn gång...
– Ah, så klart. Filmen vill vi också rekommendera eller hur? Du kanske vill berätta vad den heter.
– Oj, det blev väldigt mycket morgonsoffa här... men det kan jag väl göra. Det var Darjeeling Limited vi sett. Den får fem provköksskedar för estetiken, och tre provköksskedar för storyn, tycker jag.
– Tack för din medverkan.
– Tack för maten.