måndag 30 juni 2008

Kyckling med berbere


En till gryta på Etiopiska temat. Ju fler man kan servera samtidigt desto roligare.

För 2:
1 gul lök
2 kycklingfiléer
1 lime
1 vitlöksklyfta
2 tomater
1/2 paprika
2 msk berbere
1 tsk salt
1 msk olja
(1 dl majs eller 2 msk gula russin)

Marinera kyckling uppskuren i små bitar, i saften av en lime, oljan, saltet och kryddblandingen, hackade vitlökskyftan. Låt dra in i 15 min. Stek lök och kyckling tills kycklingen känns genomstekt. Fräs med tomat och paprika i några minuter, under lock.
Det är gott med något sött i den här grytan, majs eller lite russin. Jag hade dock inget hemma tyvärr.

Servera återigen med Injirabröden. (recept under bröd)

1 kommentar:

Anonym sa...

KYCKLING MED BERBERI
eller
HIMMELRIKET ÄR NÄRA!

Också jag erfarit en mycket snarlika smaksensation som provkökets flitiga kock så generöst anvisar till våra smaklökars vällust, och våra blickars lystnad. Kockens anvisade variant har visserligen en något "svensk" prägel, i vart fall i jämförelse med en del av de mera ursprungliga etiopiska (som tar ett betydligt handfastare kommando om smaklökarna; nåja det finns säkerligen en del mindre vildvuxna varianter också här).

För den som ännu inte har utvecklat någon större beredskap mot de kryddstarkare uppläggen är provkökets upplägg härintill en utmärkt ingång till vidare forskning och experiment med etiopiska maträtter. Try it!

Du skall då finna att: Himmelriket är nära!

DELIKATESSJÄV 2008