lördag 28 juni 2008

Etiopisk grönsaksgryta



Kryddolitious! Gott att ha flera röror till brödet men vi börjar med en.

För två:

1 gul lök
1 stor morot
1/4 vitkålshuvud
2 klyftor vitlök
4 potatisar
2 msk olja
1 cm färsk ingefära
2 dl vatten

1 hönsbuljong (kan ersättas med vegetarisk)
1/2 tsk korianderfrö
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald ingefära
1/2 stjärnanis
1/2 tsk chilliflarn
nypa svartpeppar
nypa salt

Hacka lök, vitlök, kål, skalad morot och potatis grovt. Ingefäran hackas i små bitar. Fräs i olja i ett par minuter.

Stöt korianderfrö och stjärnanis i mortel. Blanda det + de andra kryddorna med grönsakerna och fräs ytterligare ett par minuter. Smula över buljongen. Häll på 2 dl vatten och låt skjuda under lock i 15 minuter. Är det mycket vätska kvar kan man ta bort locket på slutet.

Serveras med injirabröden. Man river bitar av bröden och plockar ur grytan med händerna. Grytan blir mustig och kryddig. Vill man ha något milt till så funkar keso utmärkt.

Inga kommentarer: