torsdagen den 25:e februari 2010

Lökigt!


Mycket trevlig och enkel klassiker - här med lite linser i.

2 portioner:
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 lagerblad
1 tsk timjan
1/2 dl röda linser
+
några skivor bröd
riven ost

Enkelt. Skär lök i skivor, fräs i olja. Häll på vatten linser och buljong samt kryddor, koka forsiktigt under lock tills löken är mjuk. Skär upp brödet i kuber och strö över riven ost. Portionera upp soppan i två ugnssäkra skålar. Gratinera med grillfunktionen på 225 grader tills det ser trevligt ut.

Fattigmanskost


Jag kände för att snåla in på lunchen några dagar och var på väg att köpa pasta och pesto. Men väl inne på affär´n tänkte jag om och investerade pesto-slanten i lite vitkål, morötter, persilja och ägg. Det blir ungefär samma kostnad men mycket roligare. I sann gremolata-anda tog dessutom och pressade cironsaft över.

Pasta
Ägg
Hyvlad vitkål
Hyvlad morot
Citron, skal & saft
Persilja
lite olja eller smör
+
Körbärstomater
Riven ost eller avocado

Allt är gjort på 8 minuter efter det att vattnet kokar. Ägget och pastan tar du i samma kastrull va. När ca 2 minuter återstår av koktiden slänger du ner en näve hyvlad vitkål och morot. Häll av vattnet. Blanda med finhackad bladpersilja, citronskal, citronsaft salt och olja. Några körsbärstomater och kanske lite riven ost på toppen!

Observera datasladd i övre hörn.

En dipsås!


Syrlig med hetta.

1.5 msk risvinäger
2 msk majonäs
8 körsbärstomater
2 tsk sambal oelek
(+ mynta eller koriander vore gott)
salt

Mixa ihop. Smaka av med salt.

Mungbönsbiffar:
4 dl blötlagda mungbönor
(blötlagda minst över natten, 4 dl avser blötlagd volym)
1/2 gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, hackad
1/2 dl sesamfrö
1/2 tsk salt
+
1 näve riven ost
1 finriven riven morot
svartpeppar

Mixa allt i övre kolumnen, blanda sedan ihop med morot och ost. Stek några minuter på varje sida i olja. Lite drygt en matsked per biff.

tisdagen den 23:e februari 2010

Risenta rip-off


Jag växte upp i Trollhättan. Som vegetarian i tonåren gick man till butiken Hälso-Lasse för att köpa sitt köttsubstitut. Det doftade som det brukar i hälsokostaffärer, kvalmigt, kryddigt och sött. Man kunde även köpa torkad frukt, olika kosttillskott samt tofflor med massa små kulor i. Det fanns också ett slags nytt spännande godis gjort på sesam.

1 dl sesamfrö
1 msk kokos (kan skippas men fyll då på lite mer sesam)
2 msk solrosfrö (samma här)
1/2 dl ljus sirap eller honung

Rör ihop allt. Bred ut tunt in en teflonform, typ för sockerkaka. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 15 minuter cirka. Kolla då och då mot slutet så att det inte bränns, men fröna skall bli riktigt gyllene. När kakan svalnar stelnar den. Den blir krispig och lite seg.

tisdagen den 16:e februari 2010

Majs- och morotssoppa med spiskummin


Pröva detta i Google translate: Tickle ataúd con buen sentido.
En latinamerikanst inspirerad tisdagssoppa.

Knappt 3 portioner (+ bröd blir bra)

2 morötter, grovriv
1 liten burk majs
1/2 gul lök, hacka
1 stor klyfta garlic, riv
1,5 grönsaksbuljong
1 generös tsk spiskummin
1/2 citron
1 tsk sambal eller 1 färsk chilli
7 dl vatten
+
turk-yog eller Creme f
samt färsk koriander (eller persilja)

Hacka fräs allt och häll på vatten, citron och buljong och koka mjukt under lock i ca 15 minuter. Mixa helt slätt smaka av med salt peppar.

måndagen den 15:e februari 2010

Provkökets snabba Calzone


Calzone det var inte igår! Men idag blev det prima snabbmiddag.

En portion:

Fusk-deg som scones ungefär:
1,5 dl vetemjöl
2 msk smör (eller olivolja)
0,5 dl vatten
1 stor nypa salt
1/2 tsk bakpulver
1 msk oregano
+
2 dl riven ost
1/2 dl riven morot
4 körsbärstomater (eller 1/2 stor)
hackad persilja eller basilika
6 gröna oliver hackade
+
1 msk tomatpure
1/2 klyfta vitlök

Degen skall bara röras ihop. Börja med det torra och sen oljan och sist vattnet. Den behöver inte knådas utan kan bakas ut direkt. Kavla ut tills det blir en så tunn rund botten som möjligt. Tricket är att vända på degen hela tiden. Är degen för kladdig så tillsätt lite mer mjöl. Finriv vitlök och bred ut tillsammans med tomatpurén, men spara en yttre kant så man kan klämma ihop.

Riv ost och morot, hacka tomat, persilja och oliver, rör ihop allt. Salta och peppra. Lägg upp på degen och kläm ihop. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader, ca 10 min.

Servera med sallad. Hade det funnits vitkål hade jag gjort vanlig pizzasallad men jag får spara det till ett annat tillfälle. En vinegrette är i alla fall bra till.

lördagen den 13:e februari 2010

Vego-taco & salsa x-tra allt


Taco brukar ju serveras i oändligt många skålar men idag prövade jag att komprimera alla grönsaker till en salsa. Mycket gott. Linser är en väldigt bra ersättning för köttfärs!

Ungefär 3 portioner:

Linser:
2 dl gröna linser
1 grönsaksbuljong
5 dl vatten
1/2 dl gröna linser
1 klyfta vitlök
1 msk paprikapulver
knappt 1 msk spiskummin
1 klyfta citron, saft
svartpeppar salt
+
Salsa
3 tomater
1 paprika
1 dl majs
1 avocado
1/2–1 citron
2 msk ketchup (eller 1 tsk socker och 1 msk tomatpuré)
1 vitlöksklyfta, finriven
1 tsk sambal olek
1/2 kruka koriander eller persilja
+
Vitlöksyoghurt
Sallad
Majschips
Riven ost

Koka linserna i vatten och buljong, skiva vitlöken och låt koka med. När linserna är mjuka häll av om det finns överflödigt vatten, men det kan vara lite "såsigt" i botten, blanda ner kryddor, citron och smaka av med salt och peppar. Skiva oliverna och rör ner sist. Det är gott om linserna får stå med lock några minuter.

Hacka tomater och mixa hälften med mixerstav. Hacka sedan resten blanda ihop allt. Smaka av med salt och sambal.

Taco för maten!

fredagen den 12:e februari 2010

Lax med smörfräst spenat och körsbärstomater


Efter jag ätit detta en gång utbrast jag att det var det godaste jag ätit. Så säger jag i och för sig ganska ofta. Jag gillar mat helt enkelt.

Spenat färsk - Volymen krymper väldigt mycket. Räkna med en 1/8 del på fatet. Åk till förorten och proppa påsen full, det är mycket prisvärt. Annars kan väl fryst bladspenat gå an. Babyspenat försvinner till nästan inget och blir dyrt.
Lax - ännu godare att ha en hel färsk bit med skinn i ugn men jag hade en tinad filé, det funkar.
+
Citron
Creme Fraiche
Salt ´n peppar

Gör så här:
Stek laxen i smör på låg värme. Den skall knappt vara genomstekt.

När laxen nästan är klar: Fräs spenat lite olja, släng ner körbärstomater när spenaten sjunkit ihop (det handlar om någon minut) ta sedan en klick smör och rör runt. Snåla inte. Smaka av så spenaten känns mjuk och fin. Salta peppra.

Servera eventuellt med lite crem-f och en klyfta citron till laxen. Salt och peppar är jättegott till denna rätt.

tisdagen den 9:e februari 2010

Inte pad thai


Jag hade en sats mungbönsgroddar i kylen som behövde tillagas. En direkt tanke var Pad thai: risnudlar stekta med olja och ägg, koriander lime tofu och hackade jordnötter på topp. Mycket gott. Det fanns dock inte risnudlar hemma men däremot glasnudlar. Inte jordnötter - men solroskärnor. Inte koriander - men ruccola. Inte tofu eller räkor, men en bit broccoli som sjöng på sista versen. I stort sett inget förutom just böngroddarna. Så det blev ju inte pad thai utan en slags parafras. God!

Här finns originalreceptet på PAD THAI

2 portioner:
1 morot
1/2 brocoli
1/2 gul löl
2 klyfta vitlök
2 dl munggroddar
1/2 chilli
+
Glasnudlar (eller ris för all del)
2 ägg
ruccola (eller koriander)
+
2 msk olja
fisksås
1/2 till 1 msk socker
1 msk ljus soja (+- smaka av)

Blötlägg glasnudlar i uppkokat vatten i några minuter tills dom är mjuka. Hetta upp en panna med ordentligt med olja, stek broccoli i små buketter och morot i skivor, släng ner klyftad lök efter en stund. Då det börjar bli mjukt släng ner finhackad vitlök, chilli och böngroddar och glasnudlar, tillsätt socker soja fisksås och rör runt. Kläck ägg och vänta ngn halv minut innan du rör om.

Rosta solroskärnorna och strö på topp. Servera med citron- eller limeklyftor att pressa över.

måndagen den 8:e februari 2010

Pasta med rostade grönsaker


När man rostar grönsaker koncentreras smaken. Mycket gott till pasta!

2 portioner:

1 röd paprika
1 grön paprika
3 klyftor vitlök
1/2 gul lök
10 körsbärstomater
+
1/2 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
salt peppar
+
ett par nävar babyspenat
tagliatelle
självklart lite parmaggio

Skär upp paprikan i ganska stora bitar. Klyv körsbärstomaterna på mitten. Klyfta löken i 4 delar. Behåll skalet på vitlökklyftorna. Pensla en plåt med olja. Rosta grönsakerna i mitten ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. De skall bli mjuka och
tomaten skall sjunka ihop till ett litet koncentrat.

Koka mot slutet tagliatelle al dente.

När grönsakerna är klara, koka upp grädde och vitvinsvinäger, plocka ut vitlöksklyftorna och mosa med en gaffel i grädden, låt en del av vätskan koka bort. Lägg ner tagiatelle & spenat och fräs runt tills konsistensen är inte är rinnig längre. Blanda ner de rostade grönsakerna - servera med lite hyflad parmesan. Servera på några spenatblad så ser det fint ut också.

torsdagen den 4:e februari 2010

Indisk spenatgryta med linser


- Palak?
- Dal, dal!

Ja, så säger man ofta i Indien. Det betyder:

- Läget?
- Jodå, åt precis en välsmakande middag!

3 portioner:
5 dl hackad spenat
1 dl gröna linser
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 cm ingefära
1 msk hel spiskummin
1 dl mat-yog
1 röd chilli
1 tomat
1 tsk socker
pressad citron
+
ris
+
ev chillipickels

Koka linser i saltat vatten med en skivad vitlöksklyfta tills dom är mjuka men ej mosiga. Fräs en hackad gul lök i mycket olja, skjut efter en stund ner en hackad vitlök och ingefära och stek med en stund. Häll sedan på spenat, 5 dl syftar på frysta bullar i ett kärl så tinat är det kanske 3-4 dl. Tillsätt buljong (finriven) och mortlad spiskummin, lägg på ett lock och rör om då och då tills spenaten tinat. Koka med hackad tomat någon minut. Tag från plattan och rör ner yoghurt, blanda ner färsk hackad röd chilli och socker - och gillar du syrligt (jag gör) så pressa ner ca 1/2 citron. Servera med ris och varför inte sallad. Det här blir matlåda!

måndagen den 1:e februari 2010

Mungbönsplättar med kapris och en härmis-karljohan-sås.



Ikväll sopade jag fullkomligt banan av mina medspelare i alfapet. Seger! Seger! Som grädde på moset åt vi denna delikata middag. Mungbönsbiffar med lyxig karl-johansås. Såsen faktiskt inspirerad av detta halvfabrikat (länk) men min version blev såklart godare. Seger! Seger!

Dock beklagar jag att jag fotar med min mobilkamera. Jag har förlagt min vanliga.

Karl-Johansås med timjan
3-4 portioner
en stor näve torkad karl-johan (eller trattkantareller)
3 nypor salt
1 tsk torkad timjan
en skvätt citron och 1/2 dl vatten
1/2 liten finhackad vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
ca 2 dl creme fraiche
peppar
en nypa socker
(eller en burk karl-johan creme-fraicshe)

Morta svampen så den blir ett mjöl typ. Koka sen ihop allt några minuter!

3 portioner plättar
4 dl blötlagda mungbönor (blötlagda minst över natten, obs blötlagd volym!)
1/2 gul lök, hackad
1 klyfta vitlök, hackad
1 grönsaksbuljong, riven
1/2 dl sesamfrö
+
1 msk kapris
1 näve riven ost (tex parmesan)
1 finriven riven morot
svartpeppar

Mixa allt utom morot, kapris och ost, så fint som det går. Blanda sedan ihop allt. Värm en stor stekpanna och stek 3-4 minuter på varje sida, så dom blir fina och så dom känns fasta.

+sallad med
matvete
avocado
ruccola
paprika
purjo
olja
citron
crema de balsamvinäger
salt