måndag 30 augusti 2010

Blast och andra överblivna grejer



Rödbetsblastsoppa: om man odlar egna rödbetor kommer det upp en massa fina blad som inte alls behöver slänga på komposten.

Ett ordentligt knippe rödbetsblast
Ett knippe gräslök
4 dl vatten
1/2 hönsbuljong
2 msk creme-f
lime
muskot
salt peppar
oregano

Skölj, grovhacka och fräs i smör, häll på vatten buljong och koka några minuter. Lägg i creme-f och lite lime, Mixa slätt, smaka av med salt och peppar, servera med en liten bonusklick cremef och gärna lite färsk oregano eller timjan.

Man också göra tvärtom: plocka grönsakernas blommor som annars slängs vid skörd.
Mangoldskott
Oreganoblommor
Citronmeliss
Jordgubbsblad
(Samt luktärter)

Snygga biprodukter:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Nyfiken undrar hur det smakade? Rödbetor eller spenat?

Kocken sa...

Det smakade nog mer spenat än rödbeta! Gott. Bladen var ganska späda bör kanske tilläggas.

Anna sa...

vilken bra idé!