fredag 26 december 2008

Grönkålspaj med rostade tomater


Ännu en julig grej på ett smart vis.

Paj a 25 cm radie cirka:
ca 8 stjälkar grönkål
1 grönsaksbuljong
1 paket feta, får eller get please
12 körsbärstomater

Stanning:
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 krm salt
svartpeppar
kryddmått muskot
1 liten vitlöksklyfta, riven
3 ägg

Deg:
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl graham
nypa salt + en till nypa
1/2 msk vatten

Börja med att fixa ihop pajdeg, pressa ut i en pajform, det är ganska tunt med deg vilket jag tycker är gott. Halvera tomaterna och rosta i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader, förgrädda samtidigt pajskalet, tills det blir fast och börjar få en lätt gyllene ton. Tomaterna skall utsöndra vätska och bli lite halvfasta (smakkoncentrerade!). Tag ut och låt svalna. Under tiden: ansa grönkålen och se till att den är grusfri, tag bort stjälkar. Koka i några dl vatten med en grönsaksbuljong 10 minuter. Häll av spadet och hacka kålen ganska fint. Lägg i en bunke, tillsätt ägg, mjölk, grädde, finriven vitlök, salt och peppar och muskot. Fördela jämt i pajformen. Smula en bit fetaost på. Peta loss de rostade tomaterna försiktigt med en stekspade och lägg med den skurna sidan upp i pajen. Grädda på 225 grader i 30 minuter (eller tills det ser klart ut)

God fortsättning önskar Provköket!

torsdag 25 december 2008

Marinerad frukt med risalamalta


Överbliven gröt görs gärna söt, och frukt blir god om den stöts och blöts.

Sockerlag:
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
1 dl madeiravin
3 kanelstänger
1 citronskal, finrivet
1 citron i skivor
1 apelsinskal, finrivet
3 stjärnanis
nypa kardemumma
några nejlikor
+
3 apelsiner
2 äpplen
2 msk russin
3 fikon
3 aprikoser
+lite bär

Risalamalta:
4 risgrynsgröt
1,5 dl vispgrädde i ovispad form
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Nypa salt

Koka ihop sockerlag och låt skjuda med kryddor i 20 minuter, låt madeira koka med någon minut, sila av laget i en skål. Frukt: man kan fylla på med vilket frukt som helst. Det här är anpassat efter vad som finns i jul-fruktkorgen. Skala apelsinerna, halvera apelsinen och skär i skivor. Skala äpple och skär i skivor, skär upp frukten i bitar. Varva i ett kärl och häll på den heta sockerlaget. Låt stå i några timmar i kylskåp. Servera med risalamalta.

Kryddrostade mandlar


Om glöggen tagit slut kan man jobba vidare med tillbehören.

1 paket sötmandel
1 tsk salt
2 msk vatten
1 tsk orientalisk curry
+ 2 dl russin

Rör mandel med salt vatten och kryddor i ett kärl. Häll över i en stekpanna, rosta tills mandlarna fått fin färg, var inte för försiktig de är goda när de blivit ordentligt rostade men rör om hela tiden så det inte bränns. Blanda (om du vill) med russin. personligen tycker jag att kombinationen av salt kryddigt och sött är smasko!

onsdag 24 december 2008

Köttbullar för vegetarianer


Ett försök att göra så köttbullelika vegobullar som möjligt utan att köpa trist halvfabrikat. Fungerar riktigt bra!

Go Jul ya´ll!

5 dl kikärtor (blötlagda 2 dygn, ej kokade) 5 dl syftar på kikärtorna när dom är blötlagda, ej i torrt skick.
1 gul lök, riven
1 stor vitlökssklyfta, finriven
1 buljongtärning, fint smulad
1,5 msk kinesisk soja
1 msk honung
1/2 dl ströbröd
1 dl cashewnötter, finhackade
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 mellanstor potatis, riven
1 ägg

Mixa kikärtor så fint det går, tillsammans med buljongpulvret. Rör ner samtliga övriga ingridienser. Forma bullar och stek med smör och rapsolja tills det blir fin färg. Vänd bullarna med varlig hand, de är mjuka i början, men stelnar efter en stund. Lägg bullarna i en en ungsfast form och eftergrädda på 175 grader i 15-20 minuter. Penlsa med lite smör när bullarna svalnar.

Eller! Enklare - så här gjorde jag i andra omgången. Rulla till bollar - lägg i oljad långpanna, pensla med rumsvarmt smör - grädda i 225 grader i 25 minuter, efter 10-15 minuter kan man vända försiktigt på bullarna. Mot slutet - tag ut en bulle och provsmaka med några minuters intervall!

tisdag 23 december 2008

Citronbiskotti


Bakade dessa till Farfar och lade i en fin burk. Tyckte att det var en strålande idé men mamma och pappa sneglade lite oroligt och sade att du får nog instruera Farfar att det är "doppa". Ok de är ju rätt hårda. Vi knaprade några nyss till kaffet. Mycket goda!

2,5 l vetemjöl
1,5 dl mandel
1 ägg
1,5 dl socker
skalet av 1 citron, finrivet
saften av 1/2 citron
1/4 tsk äkta vanilj (eller 1 tsk vaniljsocker)

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta mandlarna hela, i en stekpanna. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner citronskal och saft försiktigt. Rör ihop torra ingredienser, och rör ner i ägget. Hacka mandeln grovt och rör ner. Knåda till en lång korv, platta ut den till 1,5 cm höjd. Grädda på bakplåtspapper i ca 20 minuter tills den börjar få lite färg. Tag ut och låt svalna. Skär sedan i 1 cm tjocka skivor och rosta i ugnen i ca 15 minuter, vänd på skorporna ngn gång.

lördag 20 december 2008

Inlagd vitlök


I år tänkte jag laga, lägga in, syra och salta en hel del julklappar.

3 vitlökar
1-2 dl balsamvinäger
2-3 dl raps- eller olivolja

1 tsk salt
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
1 tsk mejram
1 tsk basilika

Skala alla klyftor, koka upp en kastrull med 1 liter vatten, häll ner klyftorna och låt koka i 1 minut, håll koll så det inte blir längre, då smaken blir mesig. Sila av och lägg i ett kärl med salt och balsamvinäger, rör om. Låt stå med lite plast över i 2 dagar. Häll upp på en väl rengjord glasbruk, varva med kryddor, behåll lite av balsamvinägern. Häll på olja och förvara i kylen! Kan med fördel stå till sig några veckor men det är helt ok att tjuvstarta.

Chutney på rödlök med senapsfrö


Som sagt är det tänkt att bli en liten följetong med chutney här i provköket. Löken blir syrlig, söt - kryddig, helt fantastisk. God som tillbehör till maten, tex kyckling eller säkert hur bra som helst till annat kött, även om jag inte äter så mycket av det. Näst på tur är några mangos som ligger och mognar i en skål. Håll utkik för fler recept framöver!

5 rödlökar, hackade
3 klyftor vitlök, krossade hela skalade
1 dl äpplecidervinäger
1 tsk salt
1 dl honung
1 msk brunt senapsfrö
1 msk torkad ingefära
1/2 msk chilliflakes

Koka upp samtliga ingridienser, sänk värmen och låt puttra under lock på lägsta värme, i en timme. Fuska inte med koktiden, desto längre desto mjukare och finare blir chutneyn. Rör om då och då för att det inte skall brännas. Häll upp på väl rengjorda glasburkar. Enjoy y´all!

Brysselkålsokonomiyaki


Uj vilket långt namn.. Jag återkommer till den här rätten i provköket. Men den går att variera så mycket och jag kan inte låta bli att laga den hela tiden.. Bryssel passade perfekt i den här! Många har säkert ett nät med lite bortglömd / vissen brysselkål i kylen den här tiden på året. Det är bara att skala bort några blad och steka japanska pannkakor!

En pers:
4 brysselkål(ar?)
3 cm purjo
1 näve parmesan eller annan god ost
1/3 morot
1 ägg
en nypa salt
+
1/2 msk ljus soja
1 tsk risvinäger (går bra med citronsaft)
1 tsk honung
+
majjo & alger
Går att köpa här: http://www.japanfood.se/

Hyvla bryssel med osthyvel, samma för moroten, skiva purjo tunt. Rör ihop med ägg och ost i en bunke, tillsätt en nypa salt. Värm en panna med olja, Skjut ner blandningen i pannan och stek några minuter på varje sida. Vänd försiktigt med stekspade. Pensla under stekningen båda sidor med soja-blandningen. Servera med japansk majonäs och alger. Smaklig måltid

måndag 15 december 2008

Äpplechutney


Jag tänkte göra en liten följetong här i Provköket med chutney-recept. Vi börjar med en fantastisk äpplechutney som är en modifikation av ett recept från Rosendals kokbok. Chutneyn kan ätas som tillbehör till maten eller som snacks med papadam. Man kan köpa färdiga papadam-bröd i ett asiatiskt livs och fritera själv. Går bokstavligen på 3 sekunder. Mycket roligare än chips och dip inte minst visuellt!

1 kg granny smith
3 dl socker
1 tsk salt
3 dl russin
2 dl äppelcidervinäger
3 cm finriven ingefära
1 gul lök, finhackad
3 klyftor riven vitlök
1,5 msk curry

Skala och hacka äpplen. Koka upp allt under lock och låt skjuda i en timme. Häll upp i väl rengjorda glasburkar. Chutneyn får gärna mogna några veckor i burken, men det går bra att tjuvstarta på en gång..

Fritera papadam:

Hetta upp ett par cm neutral olja i en kastrull. När oljan börjar knäppa lite är den varm nog. Brödet skall bara snabbt läggas i oljan - det går på ett par sekunder, och sedan tas upp, låt rinna av på en tallrik vid sidan. Mycket kul och gott.

fredag 12 december 2008

Kalamata-mung-biffar


Mungbönsbiffar har jag ätit på koreansk restaurang och sedan dess kopplat ihop det med asiatiska smaker. Räkor, soyadip och sånt. Här ett test med lite mer medelhavsstuk vilket blev gott. Det här var lunch och ganska lätt för kvällsmat kunde nog vara gott med klyftpotatis och tsasiki till också.

2 portioner:

4 dl mungbönor, blötlagda 1-2 dygn (Ej kokade, jag blötlägger ett paket och fryser in, det räcker till många satser, bara att tina under rinnande vatten)
1 näve kalamataoliver urkärnade
1 dl riven peccorinoost (eller annan smakrik)
2 nypor salt
1 dm finhackad purjo

+ ajvar & tomat-löksallad med olja och vinäger

Mixa mungbönor fint, mixa med kalamata-oliver en kort stund, rör ner ost och finhackad purjo och salt. Klicka ut till små biffar i het stekpanna, stek i olja. Servera på en gång, med tillbehör.

torsdag 11 december 2008

Wokade brysselkål + cashew och feta


Det börjar ju finnas en hel del jul-ingridienser i matbutikerna. Dom kan användas på andra sätt än de traditionella. Brysselkål till exempel är hur gott som helst wokad. Dessutom är det snabbmat.

Per pers:
5 brysslar
1 liten morot
1/4 gul lök
1 tsk grönsaksbuljong
+
nötter
fetaost

Strimla brysselkålen på bredden, hyvla tunna bitar av moroten, skär löken tunt. Stek på hög värme i olja, häll på en msk vatten och buljong på slutet. Servera med fetaost och cashewnötter. Bra bara som det är men om man vill kan man komplettera med pasta eller bulgur.

lördag 6 december 2008

Syrad blandad kompott


Syrade morötter gjorde jag lite tidigare i höstas. Det blev otroligt gott. Nu ville jag pröva en blandad variant. Att syra är hur lätt som helst, men den måste stå i 7 veckor innan den är klar. Suck.

1,5 kg blandade grönsaker, gärna ekologiska

rödbetor
mörötter
rödkål
purjolök
zuccini

1 msk salt

Rostfri bunke
Stor glasburk med skruvlock (1,5 liter typ)
eller konserveringsburk med gummiring
en mindre burk eller glas att pressa ner med.

Saltlag:
5 dl vatten
1/2 msk salt

Börja med att koka upp en kastrull med vatten och rengör diskbänk, bunke, skärbräda och rivjärn med det heta vattnet. Allt som kommer i kontakt med grönsakerna. Helt rent måste det vara, annars kan det komma in bakterier i syrningen och förstöra processen. Tvaga även händer och armar i kokande vatten. Inte? Okej då, men tvätta ordentligt.

Gör först saltlag. Koka upp 1/2 liter vatten och rör ut saltet i. Låt svalna.

Skala och riv morot rödbetor, finstrimla kål och skär zuccinin i bitar. Lägg över lite åt gången i en rostfri bunke och varva med 1 msk salt. Pressa ihop eftersom med en stekgaffel el dylikt (även den rengjord please). Låt stå och vätska sig en stund. Tag sedan den väl rengjorda glasburken och fyll på med grönsakerna. Tag ett glas eller en liten glasburk och pressa ner i mitten, så att vätskan höjer sig över grönsakerna. Räcker den inte hela vägen upp över så fyll på med saltlaget (jag fyllde på med ca 2 dl i den här omgången.

Kläm åt burken med gummiringen, eller tag en väl rengjord fryspåse och skruva fast mellan lock/burk. För att undvika att syre tränger in. Låt först stå i 11 dagar i rumstemperatur, på mörk plats. Ställ burken i ett större kärl, ibland kan den "koka över". Märk med en lapp när den skall tas ner. Stoppa sedan burken i kylskåpet i 6 veckor. Sen klart.

Januari: Nu är det här klart. Mycket gott!!!!

torsdag 4 december 2008

Bättre pastasallad


Hur svårt kan det vara att göra en pasta sallad? Svårt verkar det som.
Pastasallad serveras både här och där men i regel så otroligt trist. Oljeindränkt pasta, isbergsallad, gurka, tomat, majs och kanske i bästa fall några oliver. Dressingen ofta söt och fet. Inget fel på respektive sak, men det smakar ju inte så mycket något av dem, speciellt inte på vintern då majoriteten av ingredienserna fraktats långväga i mörka lastutrymmen. Man kan istället göra en sallad med saker som dels smakar och som har konsistens. Dessutom behöver man inte ens ha så mycket pasta i, det är godare att fylla på med bönor och morötter och annan smart mat.

En stadig lunchportion:

fullkornsnudlar, eller valfri, ca halv normal portion
En näve chana dal (en slags kikärtor)
1/4 röd lök, finhackad
En stor nypa bladpersilja, hackad
1 morot riven
1/4 paprika röd
några kalamataoliver
saft av 1/4 citron
nypa salt
1-2 tsk olivolja
+
peccorino ost (eller parmesan)

Koka pasta, skölj den i kallt vatten direkt när den är klar, låt rinna av ordentligt. Blanda ihop med resten och servera med lite riven ost.

tisdag 2 december 2008

Lisa och Mackans Morotspesto


Once up on a time blev jag bjuden på den pastasåsen, på en första dejt. Killen som jag dejtade hade smakat den här hemma hos sin bror+tjej precis innan och tyckte den var så god, han ville i sin tur imponera på mig med den. Det gick ju bra – vi blev ett par och så småningom sambos och vi lagade rätten regelbundet i vårt lilla bo. Alltid bedyrande dess förträfflighet. Förhållandet höll tyvärr inte men däremot såsen!

(Jag hade inte tillräckligt Creme-F hemma så den blev lite styv på bilden, den är mer flytande/krämig egentligen, men receptet stämmer!)

2–3 pers:

4 morötter, skurna i bitar
1 grönsaksbuljong
1 liten vitlöksklyfta, finriven
1 tsk basilika
1 dl riven parmesan
1,5 dl cashewnötter
2 dl creme fraiche
skvätt citron

+ Pasta + lite mer parmesan

Koka morötter i några cm vatten och buljongtärningen (det skall bli salt) tills morötterna är riktigt mjuka. Häll av spadet men spara i burk vid sidan. Mixa morötterna med cashewnötter och creme fraiche, samt en liten bit finriven vitlök. Blanda ner Riven parmesan och basilika samt en liten kläm citron. Smaka av med salt och peppar såklart. Om det är tjockt så späd lite med buljongen som sparats vid sidan. Servera med pasta och lite mer parmesan. Om man väl använder parmesan skall man alltid unna sig lite grädde på moset. Sallad hade jag också.