torsdag 25 december 2008

Marinerad frukt med risalamalta


Överbliven gröt görs gärna söt, och frukt blir god om den stöts och blöts.

Sockerlag:
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
1 dl madeiravin
3 kanelstänger
1 citronskal, finrivet
1 citron i skivor
1 apelsinskal, finrivet
3 stjärnanis
nypa kardemumma
några nejlikor
+
3 apelsiner
2 äpplen
2 msk russin
3 fikon
3 aprikoser
+lite bär

Risalamalta:
4 risgrynsgröt
1,5 dl vispgrädde i ovispad form
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Nypa salt

Koka ihop sockerlag och låt skjuda med kryddor i 20 minuter, låt madeira koka med någon minut, sila av laget i en skål. Frukt: man kan fylla på med vilket frukt som helst. Det här är anpassat efter vad som finns i jul-fruktkorgen. Skala apelsinerna, halvera apelsinen och skär i skivor. Skala äpple och skär i skivor, skär upp frukten i bitar. Varva i ett kärl och häll på den heta sockerlaget. Låt stå i några timmar i kylskåp. Servera med risalamalta.

2 kommentarer:

Pontus H sa...

"Överbliven gröt görs gärna söt, och frukt blir god om den stöts och blöts"

Lina, du är då både en riktigt matpoet och en sann köksatlet, som det mesta om det kulinariska vet :)

Kocken sa...

Grraaaoow!