fredag 26 december 2008

Grönkålspaj med rostade tomater


Ännu en julig grej på ett smart vis.

Paj a 25 cm radie cirka:
ca 8 stjälkar grönkål
1 grönsaksbuljong
1/2 paket feta, får eller get please
12 körsbärstomater

Stanning:
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 krm salt
svartpeppar
kryddmått muskot
1 liten vitlöksklyfta, riven
3 ägg

Deg:
75 gram smör
1 dl vetemjöl
1 dl graham
nypa salt + en till nypa
1/2 msk vatten

Börja med att fixa ihop pajdeg, pressa ut i en pajform, det är ganska tunt med deg vilket jag tycker är gott. Halvera tomaterna och rosta i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader, förgrädda samtidigt pajskalet, tills det blir fast och börjar få en lätt gyllene ton. Tomaterna skall utsöndra vätska och bli lite halvfasta (smakkoncentrerade!). Tag ut och låt svalna. Under tiden: ansa grönkålen och se till att den är grusfri, tag bort stjälkar. Koka i några dl vatten med en grönsaksbuljong 10 minuter. Häll av spadet och hacka kålen ganska fint. Lägg i en bunke, tillsätt ägg, mjölk, grädde, finriven vitlök, salt och peppar och muskot. Fördela jämt i pajformen. Peta loss de rostade tomaterna försiktigt med en stekspade och lägg med den skurna sidan upp i pajen. Smula en bit fetaost överst. Grädda på 225 grader i 30 minuter (eller tills det ser klart ut)

God fortsättning önskar Provköket!

Inga kommentarer: