torsdag 4 december 2008

Bättre pastasallad


Hur svårt kan det vara att göra en pasta sallad? Svårt verkar det som.
Pastasallad serveras både här och där men i regel så otroligt trist. Oljeindränkt pasta, isbergsallad, gurka, tomat, majs och kanske i bästa fall några oliver. Dressingen ofta söt och fet. Inget fel på respektive sak, men det smakar ju inte så mycket något av dem, speciellt inte på vintern då majoriteten av ingredienserna fraktats långväga i mörka lastutrymmen. Man kan istället göra en sallad med saker som dels smakar och som har konsistens. Dessutom behöver man inte ens ha så mycket pasta i, det är godare att fylla på med bönor och morötter och annan smart mat.

En stadig lunchportion:

fullkornsnudlar, eller valfri, ca halv normal portion
En näve chana dal (en slags kikärtor)
1/4 röd lök, finhackad
En stor nypa bladpersilja, hackad
1 morot riven
1/4 paprika röd
några kalamataoliver
saft av 1/4 citron
nypa salt
1-2 tsk olivolja
+
peccorino ost (eller parmesan)

Koka pasta, skölj den i kallt vatten direkt när den är klar, låt rinna av ordentligt. Blanda ihop med resten och servera med lite riven ost.

Inga kommentarer: