torsdag 25 december 2008
Marinerad frukt med risalamalta
Överbliven gröt görs gärna söt, och frukt blir god om den stöts och blöts.
Sockerlag:
2,5 dl socker
2,5 dl vatten
1 dl madeiravin
3 kanelstänger
1 citronskal, finrivet
1 citron i skivor
1 apelsinskal, finrivet
3 stjärnanis
nypa kardemumma
några nejlikor
+
3 apelsiner
2 äpplen
2 msk russin
3 fikon
3 aprikoser
+lite bär
Risalamalta:
4 risgrynsgröt
1,5 dl vispgrädde i ovispad form
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
Nypa salt
Koka ihop sockerlag och låt skjuda med kryddor i 20 minuter, låt madeira koka med någon minut, sila av laget i en skål. Frukt: man kan fylla på med vilket frukt som helst. Det här är anpassat efter vad som finns i jul-fruktkorgen. Skala apelsinerna, halvera apelsinen och skär i skivor. Skala äpple och skär i skivor, skär upp frukten i bitar. Varva i ett kärl och häll på den heta sockerlaget. Låt stå i några timmar i kylskåp. Servera med risalamalta.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
"Överbliven gröt görs gärna söt, och frukt blir god om den stöts och blöts"
Lina, du är då både en riktigt matpoet och en sann köksatlet, som det mesta om det kulinariska vet :)
Grraaaoow!
Skicka en kommentar