måndag 24 november 2008
Hemmagjord curry + gryta & nan
Curry är ju ingen fixerad kryddblandning utan man kan göra lite som man vill. Det är kul att pröva själv:
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk koriander
1/2 tsk chilliflakes
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk torkad ingefära
1/2 tsk fänkålsfrö
1 tsk gurkmeja
(fattas en eller två är det inte hela världen)
Mortla koriander och spiskummin om det inte är malt redan. Rosta samtliga kryddor under omrörning i en het stekpanna, i en stund tills det luktar gott, men inte så det mörknar och blir brännt. Häll sedan på 2 msk neutral olja.
Grytan (4 port)
1 gul lök, hackad
2 cm finhackad färsk ingefära
2 klyftor vitlök, skivat tunt
1 röd paprika
1 dl kokos (ej ett måste men gott)
knappt halv zuccini, skuren i halva cirklar
knappt halv aubergine, skuren på samma sätt
3 dl kokt chana dal eller burk kikärtor
1 burk hela tomater
1,5 dl grädde
2 msk berberri-bär eller halv citron
2 buljongtärningar
1 tsk socker
Fräs lök, vitlök, aubergine, zuccini & kokos samtidigt med olja och (alla) kryddor. När blandningen fått färg häll på buljong och tomat, klipp sönder den lite, koka en stund tills det verkar mjukt och gott, häll på grädde och chana dal, rör sist ner sockret och berberri.
Servera med ris eller Nan
Fuskis-Nan - Går snabbt och behöver inte jäsa
3-4 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1,5 dl fil eller mjöl
1/2 tsk bakpulver
Rör ihop, gärna några minuter med degkrokar så degen blir seg och smidig. Sätt ugnen på 250 grader och låt plåten värmas med i ugnen. Knåda ut till 3-4 bröd, en halv cm tjocka. Släng in bröden på den varma plåten och grädda i 5-10 min. Pensla bröden med olja eller smör vid servering, helt ok för att vara snabb-variant!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar