tisdagen den 27:e maj 2008

Suris och leris



Jag har gasugn där värmen kommer underifrån. Resultatet är ofta att ovansidan är mjuk och blek medan undersidan bränns. Baguette, paj eller potatisklyfta, alltid samma grej va. Fick tipset att lägga in en tegelsten i ugnen för att göra temperaturen jämnare. Kom då att tänka på sådana där lerformar, blir ju nästan som att baka inuti en tegelsten. Knaprig yta åt alla håll och kanter, yeah!

Behövs bara lite framförhållning, annars lätt som en plätt.

5 dl vetemjöl
5 l vatten
1 syrligt äpple
1 dl linfrö
1 dl rågkross
1 dl kruskakli
1 liter rågmjöl
1 dl mörk sirap
1 msk spiskummin
1 msk kummin
1 msk salt

Dag ett, surdeg:
5 dl vetemjöl
5 dl vatten
1 rivet syrligt äpple

Blanda i en stor dunke och plasta in - låt stå i 2 dygn i rumstemperatur

Dag tre morgon:
1 dl linfrö
1 dl rågkross
1 dl kruskakli
Sätt i ett högt kärl och häll på kokande vatten så det precis täcker
Låt stå några timmar i rumstemperatur

Dag tre kväll
Tag ur ngn dl av surdegen och blanda ner 1/3 jäst noggrant
tillsätt 1 dl mörk sirap
1 msk salt, kummin, spiskummin och linfrö mm från i morgonen.

Blanda ner 1 liter grovt rågmjöl - lite på om pö, rör degen i ca 10 min

Smörj en lerform med lite olja och häll ner degen (den är som stelnad gröt i konsistensen) Låt jäsa med lock i en timme.

Sätt ugnen på 200 grader, grädda med lock i 2 timmar och sätt sedan ner temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 45 minuter. Jag stängde av ugnen och lät brödet kallna där inne, ett par timmar.

Brödet blir stort och man kan dela det först på längden. Om man inte gillar väldigt stora mackor dvs.

Snart skall jag lägga upp bild på en macka men jag måste sova först. Gäsp, vilket långbak!

Nuså:

1 kommentar:

Anonym sa...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!