lördag 3 maj 2008

Sparrissoppa





Släpp Hötorget loss det är vår! Lördag eftermiddag i solen på konserthustrappan med en turkisk burgare som tidsfördriv. Väntar ut den kritiska stunden strax innan kl fyra. Nu finns möjligheten att komma över vulgära mängder grönsaker – för nästan inga pengar alls. Tre lådor jordgubbar för en tjuga, eller för samma belopp en hel ICA-kasse fylld till bredden med kantstött aubergine, tilltufsad persilja, ett par boxar med körsbärstomater och paprikor av vilka 75% faktiskt går att använda (efter lite ansande med kniven). Försäljarna rafsar ner det som finns kvar. Ibland kan man stöta på nya och spännande grönsaker i sin påse, en gång fanns t.ex. en endive med, vilken tyvärr krympte och dog efter några bortglömda veckor i mitt kylskåp (vet fortfarande inte hur en endive smakar). Det gäller att hålla huvudet kallt när man traskar mellan stånden, trots skrik och lockningar, för att hitta bästa dealen. Idag blev det bara ett jätteknippe sparris.

Sparrissoppa för 3-4 pers:

Knappt 1 kg sparris
1 liter vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
2 hönsbuljong
svartpeppar
salt

"sås"
1 rejäl näve ruccola
en nypa salt
1 nypa socker
2 tsk citronsaft
1 msk rapsolja

Skär upp sparrisen i bitar, spara topparna i lite större bitar. Använd mesta delen av stjälken. Koka i 1 liter med buljongen tills sparrisen är riktigt mjuk. Vattnet skall inte hällas av utan användas i soppan! Fräs gul lök och vitlök i olja vid sidan av tills den är mjuk. Häll på grädde och vin och låt puttra lite, häll ner i sparrisvattnet. Plocka ut några fina sparristoppar till sidan, för servering. Mixa soppan tills den är helt slät. Tillsätt färsk mald svartpeppar och smaka av med salt. Om man vill ha en liten smakföhöjare kan man göra en "sås" - mixa samtliga ingridienser och droppa över soppan. En sparris-topp på topp såklart!

Inga kommentarer: