måndag 26 maj 2008

Judisk falafel



Vi foro till Paris. Det var bara en långhelg iofs. I Marais strosade vi runt såklart, på en gata låg falafel-restaurangerna tätt intill varandra. Vid ett ställe var kön fyrdubbelt lång. Självklart ställde vi oss där. Kändes dessutom tryggt att många lockiga herrar i rock och hatt redan stod och köade.

Så här minns jag den på ett ungefär:

För 3 pers

Falafel:
4 dl kikärtor
1 grönsaksbuljong
2 tsk citronsaft
1 dl rostat sesamfrö
1 msk hel spiskummin
2 ägg
1 vitlöksklyft
några stjälkar bladpersilja
nypa salt

Stekt aubergine:
1/2 aubergine
1 msk citronsaft
1/2 tsk salt

Sesampastasås
Knappt 1 dl kikärtor
2 msk sesampasta
2 msk vatten
1 msk citronsaft
1/2 tsk salt

Tillbehör;
ajvar relish
pitabröd
vitkål & rödkål
bladpersilja
tomat
rödlök

Börja med att auberginen, skär i halv cm skivor och stek i olja tills dom börjar få färg, pressa ut 1 msk citronsaft på ett fat, blanda lite salt & ngn msk vatten i - häll över auberginerna. Låt steka tills dom är helt mjuka och all vätska avdunstat. Lägg åt sidan.

Mixa samtliga ingredienser i falafelsmeten, riv ner vitlöken. Klicka ut i en varm stekpanna med olja, låt steka så den får färg på båda sidor, ett par minuter.

Sesmpastasås (typ lös hoummus) bara att mixa ihop.

Skär upp vitkål och rödkål i mkt tunna strimlor. Skär upp tomat och lök efter smak. Rosta gärna pitabrödet snabb. Servera med ajvar relish.

Inga kommentarer: