måndag 12 maj 2008

Kikärtsgryta med saffran


En påbörjad receptbok är lite som en dagbok. En ivrig och ambitiös start och ett ganska snabbt förfall. Jag har en fin inbunden bok avsedd för att teckna ned recept från familj och vänner och kanske för att klistra in urklipp från tidningar. Boken har 15 använda sidor ungefär, resterande delen av de fina tjocka bladen gapar tomma. Då har jag haft den här boken i säkert 5 år. Fast dom där 15 sidorna plockas fram då och då. Den här grytan en av orsakerna till det.

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
1 dl röda linser
3 dl vatten
1 grönsaksbuljong
skalet av en citron
saften av 1/2 citron
1 tsk hel spiskummin
1 påse saffran
3 dl kikärtor (färdigkokade)
chilli eller svartpeppar
1/2 kruka färsk koriander

Skala och hacka löken - skiva vitlöken - fräs mjuka i oljan, tillsätt sedan linserna och stek dom tillsammans med spiskummin - tillsätt vatten, buljong, citron och citronskal, saffran och låt puttra i 10 minuter. Låt kikärtorna koka med ett par minuter på slutet. Tillsätt chilli eller peppar på slutet. Servera med klippt färsk koriander över.

Man kan äta vad man vill till men kyckling passar utmärkt.

Kycklinginnerlårfile 6 st

Marinad:
1/2 hackad röd lök
1 tsk balsamvinäger
1 tsk olivolja
1 tsk ljus soja
salt - peppar

Jag pillrade ut all lök från marinaden och stekte med den blev fint söt-knäckig till.

Tack Fridus som bjöd och delade receptet en gång för flera år sen...

Inga kommentarer: