måndag 25 oktober 2010

Älgfärsbiffar med lingon och karl johansås


Hemodlat, hemplockat och hemskjutet. Jag står i detta fall för 2 av 3.

Det här var gott på det där viset då man känner för att svära.

Ca 500 gram älgfärs
1 äggula
2 msk creme fraische
1/2 dl ströbröd
1 dl lingon
1 tsk salt
1 stor klyfta vitlök, riv
1 tsk torkad timjan
svartpeppar

Såsen (ca 2 portioner)
fyfan
1 dl creme fraische
1 dl vatten
1 dl torkad karl-johan, det här var min egen, går också att köpa i italiensk delikatessbutik eller säkert på ICA nuförtiden
1 klyfta vitlök, skivad
1 tsk timjan
salt
liten skvätt vitt vin eller ännu mindre skvätt vitvinsvinäger

Mandelpotatis (som jag sedan mosade men det var ej så vackert på bild)

Blanda färs med ägg, c-f. ströbröd, salt, vitlök, timjan, svartpeppar, riven vitlök. Blanda ner lingonen sist då de kanske kan mosa ihop sig annars. Forma biffar i valfri storlek. Stek i smör så det blir fin färg på båda sidor. Efterstek biffarna i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter till köttsaften är klar.

Såsen: Mortla den torkade karljohan till ett pulver. Koka upp med vatten och creme fraische en skvätt vin, timjan och salt samt en klyfta skivad vitlök. Smaka av så det är lagom salt. När biffarna är klara kan man blanda ner steksky med såsen.

lördag 23 oktober 2010

Palsternacksoppa med chips


Förra helgen var vi och donade inför vintern på kolonilotten och tog upp det sista. Karin som jag delar lotten tipsade om att göra en soppa med palsternacka & curry. Resultatet blev jättegott, en mild söt soppa med fin liten curryton under. Att fritera egna palsternackschips är en riktig härlighet ni borde pröva.

Ca 400 gram palternacka
0.5 liter vatten
1 buljong
1/2 gul lök
1 msk olja
1 tsk god curry
1 klyfta vitlök
1/2 dl vitt vin
2 rågade msk creme-f
salt svartpeppar
+
5 dl olja till fritering

Ungefär samtigt så sätter du på 2 kastruller, en för fritering och en för soppan. Skala palternackan, hacka upp det mesta men hyvla en handfull chips med potatisskalare och lägg åt sidan. Hacka gula löken, fräs i 1 msk olja tillsammans med currypulvret, lägg på palsternackan och hackad vitlök, låt steka med någon minut, häll sedan på 0,5 dl vatten+buljong, låt koka tills palternackan är mjuk och fin, häll på lite vin och creme-f, koka mjukt, mixa slätt smaka av med salt å peppar.

Under tiden soppan kokar har frityroljan hunnit bli varm - pröva med ett chips först, det ska bubbla och knäppa. Man kan strö/gnida de ofriterade chipsen med lite salt innan. Släpp försiktigt ner chipsen med en tång, ett och ett, tag upp med en hålslev när de börjar bli gyllene - låt rinna av i ett durkslag.

Så här charmant kan en hemodlad palsternacka se ut:

onsdag 20 oktober 2010

Rotfruktsfräs i omelett



Mat för en höstdag

1 liten morot
1 liten bit palsternacka (från lotten!)
1 liten bit kålrot
1/2 gul lök

Det blev lite marinad över från portabellosvamp-burgarna som jag återanvände:
1 msk olivolja
1 klyfta vitlök, riven
knappt 1 msk balsamvinäger
aningens honung
1 msk ljus soja
torkad oregano & basilika
nypa salt, peppar
+
2 ägg
1 msk vatten
salt

+
fetaost (eller annan ost) och persilja

Hyvla rotsakernsa med osthyvel, skär dem sedan i strilmor. Strimla lök. Hetta upp en stekpanna med olja, stek på en stund, häll över "marinad", låt steka en stund, häll på några msk vatten och lägg över ett lock, smaka så att rotsakerna är mjuka, lägg åt sidan på ett fat och torka ur pannan, i med mer olja eller smör. Se till så att pannan är het, häll sedan ner omelettstanningen, låt stelna – nästan, fördela rotfräset på ena halvan, smula lite feta och toppa med hackad persilja, vik över omeletten. Servera med sallad & bröd eller vad du finner lämpligt.

måndag 18 oktober 2010

Portabelloburgare med smält ost och chilliaioli


Kanske måste man vara i sjukt god tid för att få gå på sitt jympapass och har en halvtimme att döda - kanske är man lite nördig och går in på Vivoklippet bara för att kolla "klippen" och kanske finns där portabellosvamp för 49 kr kg och chevreost för 14.90, kanske gör man då detta till middag. Kanske blir det jättegott!

2 portabellosvampar
+
Marinad:
1 msk ljus soja
1 tsk honung
2 msk olivolja
1 klyfta vitlök, riven
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
nypa salt
+
ost att smälta på
+
Aioli:
1 äggula
ca 1 dl olivolja
vitlöksklyfta
lite röd chilli
+
sallad
tomat
lök
+
bröd
kanske lite pommes, svamp är inte lika mättande som kött va

Blanda ihop allt i marinaden, marinera svamparna i 15 minuter, vänd några gånger under tiden och gnugga runt. Dom ska vara tunga och genommarinerade. Värm upp stekpannan med ordentligt med olja, stek på båda sidor i 15 minuter, tag de sista minuterna ost och lägg på svampen så den smälter.

Under tiden aioli, vispa äggula hårt och strila sakta olja ner tills konsistensen blir fast. Riv vitlök och blanda ned, smaka av med salt och en skvätt vitvinsvinäger. Blanda ner finhackad chilli.

lördag 16 oktober 2010

Sesampanerad kyckling & tabouleh


Mer sesam.

kycklingfilé
lime
vitlök
salt
+
sesamfrö
torkad krossad chilli
+
1 tomater
1 röd paprika
1/2 gul lök
1 stor knippe bladpersilja
1 citron
2 "portioner" bulgur
2 msk olivolja
Ett par nypor salt
+
lite matyoghurt eller c-f

Skär kycklingfile i tunna bitar, blanda med finhacka vitlök, pressa lite citron, salta och olja. Vänd bitarna i en skål med sesamfrö och torkad chilli. Det behövs inte ägg till panering om man vänder kycklingen försiktigt i stekpannan. Stek i olja, några minuter på varje sidan.

Tabouleh: Koka gärna bulgur i buljong. Finhacka tomat, persilja, paprika, gurka och lök. Blanda med avsvalnad bulgur med olja, citron och salt. Gott blire.

tisdag 12 oktober 2010

Wokad rödkål med rostad sesam


Trippel-inlägg på rödkålen. Så här tycker andra om rödkål: http://sv.blogipedia.com/om/Rödkål/

Rödkål
Körsbärstomater
Zuccini
Paprika
Gul lök
Sockerärtor
+
asiatisk fisksås
risvinäger
+
smulad feta
sesamfrö

Finstrimla eller hyvla rödkål, finstrimla lök, skär upp resten ganska tunt också. Hetta upp pannan så mycket som det går, ta ganska mycket olja. Släng på allt utom paprika och körsbärstomater som man kan ta efter ngn par minuter. När det stekt en stund, häll lite fisksås och ngn tsk vinäger över - lägg på ett lock så woken ångkokas lite. Smaka av - fisksåsen är salt (fetan också) men man kan eventuellt ta lite vanligt salt också. När woken är klar - torka snabbt ut pannan med hushållspapper rosta sesamfrön i den redan varma pannan - strössla över.

söndag 10 oktober 2010

Rödkålsokonomiyaki


Blå snittyta!

Näve hyvlad rödkål
1/2 hyvlad strimlad morot
3 cm purjo finstrimlad
1/2 dl riven ost
1 msk sesamfrö
1-2 ägg
nypa salt
+
1 msk soja
1 tsk risvinäger eller lime
1 tsk honung eller socker
+
färsk ingerfära
torkade japanska alger
majjo blandad med lite limesaft
(eller japansk majonäs)

Blanda kål, morot, sesam, purjo, ost och ägg. Det är inte som en stanning utan ganska torrt, men det går fint att steka, dont worry. Hetta upp en stekpanna med ganska mycket olja, klicka ut kålblandningen, stek på medelvärme, vänd försiktigt, pensla båda sidorna med sojablandningen, medan den steker, på båda sidor, tills den absorberat allt. Servera med majonäs, ingefära i tunna små bitar och alger.

Snyggast är dock det här snittet:

torsdag 7 oktober 2010

Mungbönsfrikadeller i tomatsås


Gott. Passar utmärkt som matlåda.

3 portioner ca:
4 dl blötlagda mungbönor (minst 1 dygn)
1 tärning grönsaksbuljong
1 liten riven morot
1 tsk spiskummin
svartpeppar
+
1 burk hela tomater
1/2 tsk salt & en nypa socker & 1 tsk rödvinsvinäger
2 klyftor vitlök
1 tsk oregano
2 msk olivolja
+
topping riven ost

Man kan börja med såsen, fräs finhackad vitlökt lätt i olivolja, hacka tomaten grovt, låt puttra ihop sig medan du gör frikadellerna:

Mixa mungbönor och buljong och kryddor, rör ner den finrivna moroten efteråt. Hetta upp en stekpanna och forma små bollar stek så att dom får färg på sidorna, skjut sedan ner dem i tomatsåsen och låt stå och puttra i tio minuter. (Dvs inte stormkoka).

Servera med pasta och lite riven ost på topp.

onsdag 6 oktober 2010

Kycklingspett med kall jordnötsås och wokad kål


Här om kvällen sjöng jag med min kör på en Janis Joplin tribute-konsert. Vår klädsel var i 70-talstema: varma beige- brunmurriga och orangea toner. Som en tribute till kören kommer här en maträtt i ungefär samma färgskala.

Kall jordnötssås
1 dl salta rostade jornötter (+ – mixa till önskad konsistens)
2 dl kokosmjölk
press lime
1 tsk honung
ca 1 msk japansk soja

Vitkål
Morot
gul lök
kanske lite koriander
fisksås eller japansk soja
lite pressad apelsin
sesamolja
ev lite chilli

kyckling
salt vitlök lime olja
+spett

råris

Mixa jordnötter med kokosmjölk och honung, pressa några droppar lime, smaka av ev med lite mer salt. Kanske din mixer är sönder och du istället mortlar nötterna som jag.

Marinera kycklingen i bitar med salt vitlök och lime en liten stund. Trä upp på grillspett och stek på hög värme så det blir färg, sänk värmen och lägg på ett lock så att kycklingen blir genomstekt eller eftergrädda i ugnen.

hyvla vitlkål, lök och morot med en osthyvel. Hetta upp en panna med olja, stek på en stund, smaksätt med fisksås, apelsinsaft samt lite sesamolja - eventuellt ngn matsked vatten för att det ska bli mjukt - lägg på ett lock någon minut.

tisdag 5 oktober 2010

Grönkålssoppa med rivet äpple


Mjuk och fin. Inte mycket behövdes köpas: lottodlad grönkål och äpplen från grannen!

3 portioner
ett knippe grönkål
1 gul lök
ett svenskt rivet äpple
6 dl vatten
1 klyfta vitlök
2 dl creme fraische
muskot
grönsaksbuljong
salt svartpeppar
lite maizena
+
3 ägg

Godare om den får svalna lite!

Rensa och hacka grönkål och gul lök, fräs i olja, släng med finhackad vitlök efter en stund, häll på vatten och buljong samt det rivna äpplet, koka under lock i tjugo minuter, mixa slätt, häll i c-f, muskot, koka upp försiktigt, smaka av med salt peppar och eventellt en skvätt vinäger för att höja upp syran. Koka några ägg under tiden, halvera dem och servera med soppan.

lördag 2 oktober 2010

Karl-Johan med fårost


Hittar man lite K-J i fin form är middagen kirrad!

2 portioner:
1 karljohan
1 charlottenlök
liten klyfta vitlök
1 dl grädde
skvätt vitvinsvinäger
en chunk god fårost/feta
gräslök
salt
peppar

Stek på hackad lök vitlök och svamp i smör, salta och peppera, häll på grädde, vinägerskvätt salta och peppra lite mer. smula ner fårosten och rör om, tag från plattan. Koka pastan och sila av. Blanda ihop allt i kastrullen. Klipp lite gräslök över. Eller kanske något annat kryddgrönt.