måndag 25 oktober 2010

Älgfärsbiffar med lingon och karl johansås


Hemodlat, hemplockat och hemskjutet. Jag står i detta fall för 2 av 3.

Det här var gott på det där viset då man känner för att svära.

Ca 500 gram älgfärs
1 äggula
2 msk creme fraische
1/2 dl ströbröd
1 dl lingon
1 tsk salt
1 stor klyfta vitlök, riv
1 tsk torkad timjan
svartpeppar

Såsen (ca 2 portioner)
fyfan
1 dl creme fraische
1 dl vatten
1 dl torkad karl-johan, det här var min egen, går också att köpa i italiensk delikatessbutik eller säkert på ICA nuförtiden
1 klyfta vitlök, skivad
1 tsk timjan
salt
liten skvätt vitt vin eller ännu mindre skvätt vitvinsvinäger

Mandelpotatis (som jag sedan mosade men det var ej så vackert på bild)

Blanda färs med ägg, c-f. ströbröd, salt, vitlök, timjan, svartpeppar, riven vitlök. Blanda ner lingonen sist då de kanske kan mosa ihop sig annars. Forma biffar i valfri storlek. Stek i smör så det blir fin färg på båda sidor. Efterstek biffarna i ugnen på 200 grader, ca 15 minuter till köttsaften är klar.

Såsen: Mortla den torkade karljohan till ett pulver. Koka upp med vatten och creme fraische en skvätt vin, timjan och salt samt en klyfta skivad vitlök. Smaka av så det är lagom salt. När biffarna är klara kan man blanda ner steksky med såsen.

1 kommentar:

Niklas (Nyfiken på mat) sa...

Gud va gott det där lät! Måste jag absolut testa, älskar viltkött!