måndagen den 29:e mars 2010

Pesto svensko


Bara svenska ingridienser! Nästan i alla fall. Mandel känns ju svenskt (gröt, mandelkubb etc) men odlas i sydeuropa. Men den har importerats så länge så man kan betrakta den som svenne vid det här laget. Visste ni förresten att pinjenöt egentligen är ett tallfrö http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Pine_cone_with_nuts.jpg

1 dl rapsolja
ett knippe lösvikspersilja
1/2 tsk salt
1 klyfta garrrrrrlic
1 dl riven vällagrad ost
1 dl mandel
(1-2 tsk citronsaft) äh.. det kanske går att odla i skåne
kanske lite vatten

Rosta mandeln i torr panna under omrörning tills den blir lätt gyllene. Rensa ut bladen från persiljan och hacka grovt. Riv vitlöksklyftan. Blanda persilja, mandel, vitlök, olja, citronsaft och salt och mixa slätt. Det kan fastna lite då får man peta loss och mixa igen. Om det är för fast så kan man fylla på med olja, eller lite vatten om man får fettpanik. Riv osten fint och blanda ner. På det lite peppar. På det lite pasta. Och kanske annat man gillar som stekta grönsaker och tomat.

torsdagen den 25:e mars 2010

Stekta wraps med broccolisoppa


Mer inrullad mat.

2 wraps:
1 liten morot
1 dm zuccini
1 klyfta vitlök
1/2 brönsaksbuljong
några körbärstomater
1/4 citron
1 dl ost
1/2 tsk sambal olek
2 tortillabröd

Grovriv zuccini och morot, finriv vitlök. Stek i olja, finriv buljong och blanda ner + sambal olek och pressa citronsaft. Stek så det blir mjukt, några kluvna körsbärstomater kan man slänga ner på slutet. Tag åt sidan och blanda med riven ost. Sprid ut blandingen på 2 tortilabröd, packa ihop som "ett kuvert". Stek med en aning olja på båda sidor. Obs mycket gott!

Soppa:
1 stånd broccoli
1 dl grädde
1 grönsaksbuljong
1/2 gul lök
1 vitlökssklyfta
5 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
+
klick gräddfil om det finns att tillgå

Stek lök + broccoli vatten vinäger grädde koka mixa klart.

onsdagen den 24:e mars 2010

Crepes med medelhavsröra


Jag är väldigt inne på att paketera och rulla in maten just nu.

2 portioner:

5 st pannkakor (köpe)
1/2 röd paprika
1 dm zuccini
1 dm aubergine
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
lite riven parmesan
timjan
ca 1 dl creme fraiche

Hacka gul lök fint och stek i olja. Hacka aubergine, och zuccini ganska smått och stek, salta peppra, hacka paprika och pressa vitlök och stek med någon minut på slutet. Rör ner C-F, smaka av med salt och peppar - tag från plattan, rör ev. ner lite parmesan. Fördela smeten i pannkakorna, rulla ihop och strö ost över. Grädda i ungen på 225 grader tills dom ser snygga ut. Servera med lite god sallad eller som här rivna morötter med pressad citron.

måndagen den 22:e mars 2010

Amerikansk dressing och friterade kikärts/morotsbiffar.


Sara utmaning till provköket - how to make an american dressing.
amerikansk dressing i hudfärgad tub är sjukt gott på hamburgaren, men hur gör man den själv egentligen? hur får man fram den syntetiska, rosa smaken? det är ju trist att göra allt annat själv och så få köpa en tub för att fullända måltiden.
http://www.matservice.se/bilder/stora/dressing.jpg
lör kl. 08:02 ·

Kocken Utmaning antagen
lör kl. 10:56 ·

Sara yes!!
Igår kl. 13:36 ·

----

Ganska likt tror jag - Sara du får utgöra smakdomare. Det är väl majonäsen som gör det. Men pröva också dessa biffar för dom blev faktiskt sjukt goda, mycket bra med såsen tlll.

2 msk majonäs
2 msk naturell yoghurt
1 tsk tomatpuré
knapp tsk socker
nypa oregeano
nypa timjan
nypa basilika
salt
1/4 finriven vitlök

Blanda. Smaka av med salt.


Fantastiskt goda friterade kikärts/morot-biffar

4 dl kikärtor ej kokade, blötlagd volym (blötlagda minst 1 dygn - ta hela paketet och blötlägg, frys in och ta fram efter behov)
1 klyfta vitlök
1 buljongtärning
1 msk tomatpuré
1 morot finriven
ev lite mer salt
och peppar
5 dl olja för fritering

Mixa allt utom morot som man blandar efter. Hetta upp olja i en kastrul tills det börjar knäppa. Forma fyra biffar, ungefär 1 cm tjocka. Lägg ner biffarna (med en stekspade) och fritera några minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Jag använde en liten kastrull och då fick 2 biffar plats samtidigt. Spara oljan i en burk! Jag har använt samma olja säkert 10 gånger.

+

bröd
saltgurka
och annat harmburgerskt

Biffarna solo:

onsdagen den 17:e mars 2010

Tomat och selleri-soppa på minuten


Den här soppan är verkligen lättlagad. Mixa koka klart på 2 minuter. Mackan är det bästa av två världar, nämligen frans-världen och finsk-världen.

1 burk hela tomater
(+ 1 burk vatten)
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
1 grönsaksbuljong
4 selleristjälkar
salt peppar socker

Finskt rågbröd
Comté - hårdost med lite nötig & söt smak - tips!!

Soppan - riv vitlök, häll i tomater, grovt hackad selleri, grönsaksbuljong, grädde och vatten. Mixa slätt. Koka sedan i ett par minuter. Klart! Under tiden hinner du preparera din macka - om du skyndar dig.

tisdagen den 16:e mars 2010

2-åring


Provköket fyller två år.
Hipp hipp - hurra! hurra! hurra!

måndagen den 15:e mars 2010

3 sorters quesedilla med salsa och guacemole



Gruppbild: 1. Svamp & ost 2. Lins & morot 3. Grillade grönsaker. 4. Sallad 5. Guacemole 6. Salsa 7. Majschips

I lördags åt jag lunch på La Neta på Barnhusganan 2. Där serveras mexikansk streetfood, tacos, quesedillas å sånt, Gott och enkelt. På ett bord vid sidan finns olika salsor och ett oändligt berg med hackad koriander. Jag åkte hem och härmade ihop en middagsbjudning. Det blev mycket gott.

4 pers (man får 3 halva quesedilla var)

Lins - och morot:
koka 1 dl linser i vatten med 1/2 buljongtärning
1 stor riven morot
1 tsk spiskummin
1/ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
1/2 citron
färsk koriander
2 vete-tortilla bröd

Svamp - lök och ost
8 champinioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
färsk koriander
2 vete-tortilla bröd

Grillade grönsaker
1 liten rödlök
1/2 paprikja
1/3 zuccini
1 dl riven ost
2 vete-tortilla bröd

Salsa:
2 stora mogna tomater
1/4 gul lök
1/2-1 lime
1 röd chilli
1 msk olivolja
1/3 kruka koriander
salt

Gucemole:
2 mogna avocado
1/2 tomat
1/3 röd chilli, finhackad
saft av 1/2 lime eller citron
nypa spiskummin
salt

Quesedillas: gör i ordning fyllningarna först och stek dem precis innan servering.

Dom här tre fyllningarna kompletterar varandra fint!

Lins-blandning. Koka linserna mjuka i buljong. Riv morot grovt och hacka lök, fräs i olja tills det mjuknar, pressa citronen över samt vitlök. Häll av vattnet från linserna och blanda ner, krydda med spiskummin. Tag från plattan, blanda ihop med ost och hackad koriander. Lägg i en skål.

Svamp. Hacka lök och svamp grovt. Stek i olja, pressa en stor vitlöksklyfta över. Salta peppra. Tag en msk vatten på slutet så det blir lite såsigt. Tag från plattan. Riv ost och blanda ner samt koriander. Lägg i skål.

Grillade grönsaker. Hacka i bitar och stek i olja på högsta värme, så det blir nästan bränt på en sida och knappt genomstekt på en annan. Salta peppra. Strö osten över grönsakerna när du gör själva quesedillan.

Sist. Hetta upp en stekpanna med en aning olja jämt fördelat. Lägg tortillan i pannan och fördela hälften av fyllningen på halva brödet. Vik dubbelt och stek på båda sidor. (Man kan steka 2 samtidigt)

---

Salsa. Mixa alla ingridieser. Smaka av med salt och lime - eventuellt en nypa socker, det beror på hur söta tomaterna är.

---

Guacemole. Mosa avocadon grovt med en gaffel och finhacka tomaten, blanda ihop med resten.

Det var väldigt gott. Eller för lite?

måndagen den 8:e mars 2010

Kålsoppa med kokosmjölk och fänkål


En välsmakande soppa med lätt touch av lågt kilopris och klimatsmart eftersmak.

1/8 vitkål
1 morot
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 tsk curry
1 tsk fänkålsfrö
1/2 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljong
2 cm riven ingefära
1 tsk asiatisk fisksås
1 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk maizena
1/2 liter vatten

Dela löken, strimla sedan på längden, stek med olja i en stor kastrull. Mortla fänkålsfröna, hyvla vitkålen, skär moroten i tunna strimlor, stek på allt tills det sjunker ihop. Häll på allt annat och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Gör en topp-redning med maizena och blanda ner. Smaka av med svartpeppar och fisksås för sälta.

torsdagen den 4:e mars 2010

En slax nasi-goreng


Här byter man ut biffen mot lax, men man behandlar den på samma sätt, den blir salt och ligger i små strimlor.

2 laxfilé, strimlad
1 msk soja
2 tsk risvinäger
1 tsk sambal olek
lite sesamolja
1 liten klyfta vitlök
+
2 dl basmatiris
1,5 dm purjo
1 dl ärtor
+
2 ägg


Strimla laxen och marinera. Koka ris enligt anvisningarna. Stek laxen i olja, stek med strimlad purjo på slutet, blanda sedan ner ärtor och ris och stek på en stund. Smaka av och tillsätt soja efter smak. Stek äggen och servera till.

måndagen den 1:e mars 2010

Indisk kycklinggryta med senapsfrö


Åt middag på Shanti i fredags och hade som vanligt väldiga kval att välja. Under kategorin "kocken rekommenderar" fann jag en gryta med senaptsfrö - något jag inte prövat förut. Gott, med en tydlig senapssmak som kommer först när man biter igenom fröna, vilket är en liten bit in i tuggprocessen. Jag plagierar på en gång!

2 msk rapsolja
1 liten gul lök
1 kycklingfilé
1/4 citron
2 klyftor vitlök
2 tsk senapsfrö
2 tsk gara masala
chilli torkad eller färsk
1 burk hela tomater
1 cm riven ingefära
1/2 grönsaksbuljong
+
cashewnötter
yoghurt

Skär kycklingen i bitar, marinera i ett par nypor salt, riven vitlök och citronen. Hacka löken och fräs i oljan (ta 2 msk!). Plocka ut löken. Stek kycklingen så den får lite färg, stek samtidigt med senapsfrö, tillsätt gara masala och ingefära på slutet. Tag ut de hela tomaterna och skär upp grovt, häll på det och hälften av spadet samt smulad grönsaksbuljong, lägg ner löken också. Låt puttra en stund under lock, smaka av med salt och en nypa socker.

Servera med en klick yoghurt och cashewnötter, det är milt och lite sött till den smakstarka grytan.

Sesam-lax, chutneysås & da wok


Många färger = mycket vitaminer, håll ut i vinterslasket!

2 lax-filéer
1 msk ljus soja
1/2 lime
3 msk sesam
+
Wokgrönsaker tex:
broccoli
morot
paprika
lök
stjälkselleri
+
Sås
1 dl naturell yoghurt
1-2 msk mango chutney
lite riven ingefära
salt & peppar

Skär laxen i kuber. Marinera laxen en stund i lime och ljus soja, häll av marinaden i kopp vid sidan, rulla strössla bitarna med sesam. Stek men inte för länge då blir det torrt och trist.

Ungefär samtidigt: wok: hetta upp en stekpanna med olja, stek på grönsakerna en stund, häll över marinaden som blev över från laxen. Jag hade lite soja på efter också.

Sås: rör ihop.