måndag 15 mars 2010

3 sorters quesedilla med salsa och guacemole



Gruppbild: 1. Svamp & ost 2. Lins & morot 3. Grillade grönsaker. 4. Sallad 5. Guacemole 6. Salsa 7. Majschips

I lördags åt jag lunch på La Neta på Barnhusganan 2. Där serveras mexikansk streetfood, tacos, quesedillas å sånt, Gott och enkelt. På ett bord vid sidan finns olika salsor och ett oändligt berg med hackad koriander. Jag åkte hem och härmade ihop en middagsbjudning. Det blev mycket gott.

4 pers (man får 3 halva quesedilla var)

Lins - och morot:
koka 1 dl linser i vatten med 1/2 buljongtärning
1 stor riven morot
1 tsk spiskummin
1/ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
1/2 citron
färsk koriander
2 vete-tortilla bröd

Svamp - lök och ost
8 champinioner
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
färsk koriander
2 vete-tortilla bröd

Grillade grönsaker
1 liten rödlök
1/2 paprikja
1/3 zuccini
1 dl riven ost
2 vete-tortilla bröd

Salsa:
2 stora mogna tomater
1/4 gul lök
1/2-1 lime
1 röd chilli
1 msk olivolja
1/3 kruka koriander
salt

Gucemole:
2 mogna avocado
1/2 tomat
1/3 röd chilli, finhackad
saft av 1/2 lime eller citron
nypa spiskummin
salt

Quesedillas: gör i ordning fyllningarna först och stek dem precis innan servering.

Dom här tre fyllningarna kompletterar varandra fint!

Lins-blandning. Koka linserna mjuka i buljong. Riv morot grovt och hacka lök, fräs i olja tills det mjuknar, pressa citronen över samt vitlök. Häll av vattnet från linserna och blanda ner, krydda med spiskummin. Tag från plattan, blanda ihop med ost och hackad koriander. Lägg i en skål.

Svamp. Hacka lök och svamp grovt. Stek i olja, pressa en stor vitlöksklyfta över. Salta peppra. Tag en msk vatten på slutet så det blir lite såsigt. Tag från plattan. Riv ost och blanda ner samt koriander. Lägg i skål.

Grillade grönsaker. Hacka i bitar och stek i olja på högsta värme, så det blir nästan bränt på en sida och knappt genomstekt på en annan. Salta peppra. Strö osten över grönsakerna när du gör själva quesedillan.

Sist. Hetta upp en stekpanna med en aning olja jämt fördelat. Lägg tortillan i pannan och fördela hälften av fyllningen på halva brödet. Vik dubbelt och stek på båda sidor. (Man kan steka 2 samtidigt)

---

Salsa. Mixa alla ingridieser. Smaka av med salt och lime - eventuellt en nypa socker, det beror på hur söta tomaterna är.

---

Guacemole. Mosa avocadon grovt med en gaffel och finhacka tomaten, blanda ihop med resten.

Det var väldigt gott. Eller för lite?

3 kommentarer:

Jasmin sa...

Jag vill först tacka dig för all den inspiration du ger oss! Själv har jag haft problem med maten, är väldigt kräsen och gillar inte vad som helst. Dina recept har hjälpt mig att övervinna detta problem jag mår mycket bättre och NJUTER för första gången i mitt liv att äta från dina recept. Stort tack!

Hälsningar
Jasmin

Fröken Dill sa...

Quesadillas med goda såser är beroendeframkallande. Dina såg helt fantastiska ut!
Tycker fröken Dill

Kocken sa...

Tack! Och Jasmin, vilken komplimang! Det gläder mig att höra.