onsdag 6 oktober 2010

Kycklingspett med kall jordnötsås och wokad kål


Här om kvällen sjöng jag med min kör på en Janis Joplin tribute-konsert. Vår klädsel var i 70-talstema: varma beige- brunmurriga och orangea toner. Som en tribute till kören kommer här en maträtt i ungefär samma färgskala.

Kall jordnötssås
1 dl salta rostade jornötter (+ – mixa till önskad konsistens)
2 dl kokosmjölk
press lime
1 tsk honung
ca 1 msk japansk soja

Vitkål
Morot
gul lök
kanske lite koriander
fisksås eller japansk soja
lite pressad apelsin
sesamolja
ev lite chilli

kyckling
salt vitlök lime olja
+spett

råris

Mixa jordnötter med kokosmjölk och honung, pressa några droppar lime, smaka av ev med lite mer salt. Kanske din mixer är sönder och du istället mortlar nötterna som jag.

Marinera kycklingen i bitar med salt vitlök och lime en liten stund. Trä upp på grillspett och stek på hög värme så det blir färg, sänk värmen och lägg på ett lock så att kycklingen blir genomstekt eller eftergrädda i ugnen.

hyvla vitlkål, lök och morot med en osthyvel. Hetta upp en panna med olja, stek på en stund, smaksätt med fisksås, apelsinsaft samt lite sesamolja - eventuellt ngn matsked vatten för att det ska bli mjukt - lägg på ett lock någon minut.

2 kommentarer:

kökschefen.se/Lars sa...

Jordnötsåsen ska provas!Påminner lite om satay utan de heta kryddorna.

Kocken sa...

Skoj. Jag hade glömt att skriva att jag hade soja i också, missa inte det!