onsdagen den 29:e april 2009

Nöt- och ost-falafel


Lite som när man var liten och ville baka kakor med allt gott i, i tron att det goda skulle maximeras. Det funkar ibland!

Falafel 3–4 port:

5 dl kikärtor, ej kokade men blötlagda i 1 dygn minst
1 grönsaksbuljongtärning, (kan rivas)
1/2 citron (saft)
1 liten finriven morot (den behövs för att det inte skall bli torrt)
1 klyfta vitlök finriven
2 dl hasselnötter
2 dl riven smakrik ost, grovriven.
+
1/2 tsk salt
svartpeppar

+

Citronsås

Finrivet skal av en halv citron
Saft av en halv citron
1/2 finriven vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 burk creme fraische

+

Tortillabröd
Blandad sallad

___

Falafel: Rosta hasselnötterna i en stor stekpanna, tills dom får lite färg.

Under tiden: Mixa kikärtorna, morot, vitlök + salt, peppar, buljong citron. Mixa riktigt slätt. Riv osten vid sidan, hacka nötterna grovt när dom är klara. Rör ner i smeten.

Häll några matskedar olja i stekpannan och klicka ut biffar, ha ganska hög värme men inte så det börjar osa. (om man har en stor panna så kan man med nöd och näppe få plats med hela satsen) Stek tills gyllene färg uppstår, vänd försiktigt. Sänk sedan till lägsta värmen och låt eftersteka i 10 minuter.

Om såsen: rör ihop!

torsdagen den 23:e april 2009

Kokos-couscous med limesås


Det var visst bulgur jag använde, men det låter roligare såhär. Biffarna är goda till och enkla att göra, men det kan också räcka med bara cous-cousen om man lägger ner ännu lite mer grönsaker i. Såsen är superenkel och smakar mycket!

3 port:

2 dl bulgur (eller couscous!)
1 dl kokos
1 buljongtärning
5 kardemummakapslar
1/2 lime
1 msk god curry
1 msk olivolja
+
1 broccoli
(eller valfria grönsaker, paprika, purjo, zuccini, lite bönor)

+
Limesås
Burk creme fraiche
Skalet och saften av 1/2 lime
1/2 tsk salt
1/2 tsk flytande honung eller socker

Linsbiff:
2 dl röda linser
1gul lök, finhakcad
2 cm finriven ingefära
1/2 tsk salt
lite chilli
1 liten morot, finriven
+sesamfrö

Koka bulgur med dubbla mängden vatten + buljong+kardemummakapslar. Koka upp och sänk sedan värmen. Rosta kokosen i torr panna, försiktigt bara. Rör ner med bulgur när den är klar. Rör ihop med curry, lime och olja också. Smaka av med salt. Koka under tiden broccolin i små buketter i saltat vatten och blanda ner på slutet.

Under tiden bulgur kokar: Biffarna. Skålla linserna i kokande vatten i några minuter. Häll av vattnet. Mixa ihop lök, ingefära, salt och chilli - så slätt som det går. Blanda ner finriven morot. Häll up en dl sesamfrö i en skål. Klicka småbiffar ner och vänd i fröerna. Stek i lätt oljad panna på medelvärme så det blir fin färg p åbåda sidor. Sänk sedan plattan och låt den eftersteka en stund.

Sås: Riv skalet fint av limen. Blanda ihop med CF och limesaft samt salt och socker.

Bra matlåda!

onsdagen den 22:e april 2009

Vykort!


Provköket fick vykort från Japan! Snyggt. Man får försöka ta sig dit vid tillfälle och shoppa lite.

tisdagen den 21:e april 2009

Inte så snygg chilensk ris & lins-gryta


I mellanstadiet hängde jag ofta hos min kompis Camila efter skolan. Vi brukade som mellis bl.a. göra en ganska slapp variant på varma mackor = micrad brödbulle med hushållsost. Om man hängde kvar i ytterligare ett par timmar kunde man få privilegiet att äta middag också. Chilenskt kök var det! En av favoriterna var den här vitlöksstinna linsrätten.

Jo.. Det skall vara gröna linser men jag hade inga hemma utan tog röda istället, detta resulterade i en mycket mer grötlig konistens än vad som är meningen. Tänk alltså bort det - den är både snyggare och godare egentligen. Kidneybönorna kom för att ge ngn form av look. Vet inte om det lyckades (men! det var smakskens). Receptet är i alla fall som det skall vara.

ca 3 port:

2 dl gröna linser
2 dl ris (råris här)
4 stora klyftor vitlök, rivna
1 buljongtärning
1 citron
3/4 msk spiskummin, mald eller stött i mortel
salt
1 st chilli, eller 1 tsk chilliflakes
mycket persilja eller koriander
+
sallad

Koka ris enligt anvisningarna. Koka linser med dubbla mängden vatten och en buljongtärning. Se till att inte överkoka ris eller linser. Tag två matskedar olivolja i en stor kastrull och hetta upp. Fräs vitlök och koriander & chilli snabbt - inte så den får färg utan bara blir lite mildare. Rör ner linser och ris. Pressa en hel citron över. Hacka persilja (eller koriander) och rör ner.

Servera med en skiva citron att pressa över samt lite god sallad!

Passar mkt bra som matlåda också.

Persiljepestopasta med grillad aubergine/zuccini


Syrlig, salta och tuggiga. De grillade aubergine / zuccinin är inspirerad av en pizza som finns att köpa på Angelos pizzeria på Rosenlundsgatan, Melanzane heter den har jag för mig. Persiljepeston är ett minne från det sena 90-talet å jag ibland gick och fikade på Blå Lotus på Katarina Bangata, där de hade mackor med den här röran på. Smakmaxat!

3 port:

1 hel aubergine
1 gel zuccini
1,5 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 msk salt

Skär aubergine och zuccini i 1/2 cm skivor, lite på snedden, rör ihop olja salt och vinäger, pensla ena sidan, sätt precis under grillen på 225 grader, tills grönsakerna får färg, vänd och pensla andra sidan. (zuccini tar lite längre tid - man får passa lite på dem så de inte bränns.

Pesto
1/2 dl olivolja
bunt bladpersilja
1/2 tsk salt
1 liten klyfta vitlök, finriven
1 tsk citronsaft

Mixa ihop´et bara. Rör med pastan direkt i kastrullen.

+
Smulad feta eller parmesan

onsdagen den 15:e april 2009

Båt-sallad


För ett par helger sedan åkte jag och ett par vänner till Tallin. Vi tog färjan vid middagstid men ingen av oss var speciellt sugen på den där buffén.. Min kompis hade därför köpt med ett par sallader från ett ställe i närheten av hennes jobb. Vi kompletterade med en flaska vin från taxfreen. Salladen var överanskande god med massor av nya smaker: lätt kokta grönsaker blandade med råa krispiga, päron, blåmögelost och grönpeppar! Jag brukar fnysa åt quinoa som GI-trams men efter den här salladen har jag köpt mitt första paket. Efter maten satt vi mätta & nöjda och iakttog alla uppklädda familjer som strosade förbi. Efterrätten i form av Toblerone vann vi senare i en tramsig tävling på dansgolvet. Lite bilder från Tallin hittar ni underst!

3 pers:

1,5 dl röd quinoa
3 dl vatten
1/2 tsk salt
+
1 potatis, i munsbitar
1 motot , i munsbitar
1/ 2 broccoli (spetskål eller blomkål)
1 päron, i munsbitar
1 dm purjo
1/2 paprika
1 tomat
1/2 blåmöggelost
2 msk grönpeppar (i lag)
Blandad sallad (ruccola+isberg tex)
+
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1/2-1– tsk salt
+
2 msk rostade frön t.ex. pumpa och sesam

Koka quinoa enligt anvisningarna. Koka potatis mjuk i saltat vatten, koka morot och broccoli i små buketter, mycket lätt så tuggmotstånd återstår. Skär upp sallads ingredienserna. Blanda ihop alla grönsaker. Blanda ihop olja och citron och salt och rör runt med salladen. varva sallad och quinoa på ett fat och smula blå mögel ost över samt strö lite frön. Servera med olivolja och citron och salt till. Bröd är gott till också. Skepp ohoj!

På marknaderna kan man köpa surkål i stora lass..

.. och burkar med inlagd svamp och goda kryddiga pickles..

.. och annat snyggt och inlagd från marknaden:

Från ett fik vid stationen: roliga friterade piroger med typ rotmos i och goda små pannkakor med fyllning av bla färskost.

tisdagen den 14:e april 2009

Tokyo Fried chicken


Jag bad min halvjapanska vän Carolina om mattips. Här följer hennes favoriträtt. Det blev så gott att jag nästan åt upp det stående vid diskbänken.. Jag behärskade mig emellertid och traskade de 1,5 meter bort till bordet. Smakrik sallad vid sidan hittade jag på själv men det satt som en smäck. God frityrlycka kära vänner!

2 portioner:

2 kycklingfiléer

Marinad:
2 msk ljussoja
1 tsk flytande honung
1 klyfta vitlök riven
2 cm ingefära riven
cayennepeppar
-
Panering:
1 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl maizena
-
(4 dl neutral olja till frityr)

Sallad
1 morot
3 cm finstrimlad purjo
näve bladpersilja eller ruccola
lite paprika
+
1 msk sesamfrö
1/2 msk ljus soja
1/2 msk balsamvinäger
1/2 msk olja
kanske nypa salt

+

Ris
citron
majonäs (gärna japansk)


1. Sätt på ris.

2. Skär kycklingen i 1/2 cm tunna strimlor. Lägg i en burk med mariaden.

3. Sallad: Riv morot och blanda med finstrimlad paprika och persilja. Blanda ner soja och balsamvinäger och olja. Smaka av med lite salt eventuellt.

4. När riset börjar bli klart - sätt åt sidan med locket på. Ris blir bäst när det får stå till sig.

5. Blanda mjölerna i en bunke. Doppa kycklingen i mjölet. Hetta upp 4 dl i en kastrull. Lägg ner kycklingbitarna några åt gången. Fritera tills dom ser gyllene ut - vänd om oljan inte täcker hela bitarna. Låt rinna av i ett durkslag med papper i.

Servera med ris, majonäs samt en citronskiva som man pressar över kycklingen.

söndagen den 12:e april 2009

Soja-inkokt lax och potatissallad a la sesam


Videvidevitt! (fågelsång) Lite mer vårmat!

2 laxbitar
4 msk ljus soja
2 msk äpplejuice (koncentrat)
1 klyfta vitlök
+
4 potatisar
5 cm finstrimlad purjo
1/2 syrligt äpple
näve ruccola
1 morot
1 tsk sesamolja
1 tsk citronsaft
2 krm salt
+olja

Koka potatisen och låt svalna - dela sedan i bitar. Blanda ihop salladen med hackat äpple, tunt hyvlad morot och de andra ingredienserna. Smaka av med salt och citron. Sesamoljan är väldigt smakrik och man kan vara lite försiktig. Man kan ta lite rapsolja om man tycker att det blir för torrt.

Använd en liten kastrull. Sjud laxen på låg värme under lock i sojan äpplejuice med hackad vitlök. Man skall ej späda äpplejuicen. Vätskan täcker inte laxen så vänd på den ngn gång.

tisdagen den 7:e april 2009

Gremolata


Lika säkert vårtecken som krokusarna är det plötsliga suget efter Gremolata.

2 portioner:
Skalet av en citron - grovrivet
Saften av 1/2 citron
en rejäl bunt med bladpersilja, finhackad.
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt peppar
parmesan 1 dl grovt riven
+
pasta

Koka pasta, häll av vatten och spola i kallt vatten i en liten stund. Rör ihop med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera med lite mer parmesan till. Varning för vanebildande maträtt!