onsdag 29 april 2009

Nöt- och ost-falafel


Lite som när man var liten och ville baka kakor med allt gott i, i tron att det goda skulle maximeras. Det funkar ibland!

Falafel 3–4 port:

5 dl kikärtor, ej kokade men blötlagda i 1 dygn minst
1 grönsaksbuljongtärning, (kan rivas)
1/2 citron (saft)
1 liten finriven morot (den behövs för att det inte skall bli torrt)
1 klyfta vitlök finriven
2 dl hasselnötter
2 dl riven smakrik ost, grovriven.
+
1/2 tsk salt
svartpeppar

+

Citronsås

Finrivet skal av en halv citron
Saft av en halv citron
1/2 finriven vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 burk creme fraische

+

Tortillabröd
Blandad sallad

___

Falafel: Rosta hasselnötterna i en stor stekpanna, tills dom får lite färg.

Under tiden: Mixa kikärtorna, morot, vitlök + salt, peppar, buljong citron. Mixa riktigt slätt. Riv osten vid sidan, hacka nötterna grovt när dom är klara. Rör ner i smeten.

Häll några matskedar olja i stekpannan och klicka ut biffar, ha ganska hög värme men inte så det börjar osa. (om man har en stor panna så kan man med nöd och näppe få plats med hela satsen) Stek tills gyllene färg uppstår, vänd försiktigt. Sänk sedan till lägsta värmen och låt eftersteka i 10 minuter.

Om såsen: rör ihop!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du berättade aldrig om det var gott. Vilket betyg?

Kocken sa...

4,5 nötter av 5 möjliga!

Kocken sa...

Nä, jag ångrar mig. Det var för högt betyg. 3,5-4 nötter är nog ett ärligare betyg. Men väl värt att laga!