onsdag 15 april 2009

Båt-sallad


För ett par helger sedan åkte jag och ett par vänner till Tallin. Vi tog färjan vid middagstid men ingen av oss var speciellt sugen på den där buffén.. Min kompis hade därför köpt med ett par sallader från ett ställe i närheten av hennes jobb. Vi kompletterade med en flaska vin från taxfreen. Salladen var överanskande god med massor av nya smaker: lätt kokta grönsaker blandade med råa krispiga, päron, blåmögelost och grönpeppar! Jag brukar fnysa åt quinoa som GI-trams men efter den här salladen har jag köpt mitt första paket. Efter maten satt vi mätta & nöjda och iakttog alla uppklädda familjer som strosade förbi. Efterrätten i form av Toblerone vann vi senare i en tramsig tävling på dansgolvet. Lite bilder från Tallin hittar ni underst!

3 pers:

1,5 dl röd quinoa
3 dl vatten
1/2 tsk salt
+
1 potatis, i munsbitar
1 motot , i munsbitar
1/ 2 broccoli (spetskål eller blomkål)
1 päron, i munsbitar
1 dm purjo
1/2 paprika
1 tomat
1/2 blåmöggelost
2 msk grönpeppar (i lag)
Blandad sallad (ruccola+isberg tex)
+
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
1/2-1– tsk salt
+
2 msk rostade frön t.ex. pumpa och sesam

Koka quinoa enligt anvisningarna. Koka potatis mjuk i saltat vatten, koka morot och broccoli i små buketter, mycket lätt så tuggmotstånd återstår. Skär upp sallads ingredienserna. Blanda ihop alla grönsaker. Blanda ihop olja och citron och salt och rör runt med salladen. varva sallad och quinoa på ett fat och smula blå mögel ost över samt strö lite frön. Servera med olivolja och citron och salt till. Bröd är gott till också. Skepp ohoj!

På marknaderna kan man köpa surkål i stora lass..

.. och burkar med inlagd svamp och goda kryddiga pickles..

.. och annat snyggt och inlagd från marknaden:

Från ett fik vid stationen: roliga friterade piroger med typ rotmos i och goda små pannkakor med fyllning av bla färskost.

3 kommentarer:

Joanna sa...

Mums! Vi kan ses hemma hos dig nån kväll med sallad, vin, garn och foton. Jag tar med mig Estline-tryffelbollarna, helt fria från choklad. Tere!

Anonym sa...

Jag gjorde båtsalladen igår och tog med andra halvan till jobbet idag. Dessutom fick jag över en del quiona (?) som jag frös in i bullformar.
Tack för inspirerande tips! Mamma

Fröken Dill sa...

Vilken spännande sallad. Den ska jag testa. Blåmögelost och päron låter hur gott som helst!

Tycker fröken Dill