tisdag 21 april 2009

Inte så snygg chilensk ris & lins-gryta


I mellanstadiet hängde jag ofta hos min kompis Camila efter skolan. Vi brukade som mellis bl.a. göra en ganska slapp variant på varma mackor = micrad brödbulle med hushållsost. Om man hängde kvar i ytterligare ett par timmar kunde man få privilegiet att äta middag också. Chilenskt kök var det! En av favoriterna var den här vitlöksstinna linsrätten.

Jo.. Det skall vara gröna linser men jag hade inga hemma utan tog röda istället, detta resulterade i en mycket mer grötlig konistens än vad som är meningen. Tänk alltså bort det - den är både snyggare och godare egentligen. Kidneybönorna kom för att ge ngn form av look. Vet inte om det lyckades (men! det var smakskens). Receptet är i alla fall som det skall vara.

ca 3 port:

2 dl gröna linser
2 dl ris (råris här)
4 stora klyftor vitlök, rivna
1 buljongtärning
1 citron
3/4 msk spiskummin, mald eller stött i mortel
salt
1 st chilli, eller 1 tsk chilliflakes
mycket persilja eller koriander
+
sallad

Koka ris enligt anvisningarna. Koka linser med dubbla mängden vatten och en buljongtärning. Se till att inte överkoka ris eller linser. Tag två matskedar olivolja i en stor kastrull och hetta upp. Fräs vitlök och koriander & chilli snabbt - inte så den får färg utan bara blir lite mildare. Rör ner linser och ris. Pressa en hel citron över. Hacka persilja (eller koriander) och rör ner.

Servera med en skiva citron att pressa över samt lite god sallad!

Passar mkt bra som matlåda också.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den var god. Det är det viktigaste!

mika sa...

Testade nyss det här, riktigt gott var det!

Kocken sa...

Vad trevligt!!

Pamela sa...

Fast den rikta ser mer ut så här + har köttfärs i/Chilenaskan

Pamela sa...

http://www.hormigacocinera.com/receta-gratis/lentejas-tradicionales

Länken (sorry glömde lägga i den sist)