torsdagen den 29:e juli 2010

Lunch i vindistriktet


Vi åker inåt land mot Santa Barbaras vindistrikt. På de flesta vingårdar längs vägen kan man stanna, pröva gårdens viner och köpa med några flaskor. Trevligt. I lilla byn Los Olivos stannar vi lite smålulliga för sen lunch. Winehouse Merchant Café på main str serverar den med stil. Jag & Åsa delar på en raspberry and peacan sallad med färska hallon, fikon, peacannötter, blåmögelost och hallonvinegrette. Underbar smakkombo. Dessutom en pizza med x-tra allt; fyra ostar, semi-soltorkde tomater, pesto och tapenade.

Åh jag vill bara stanna over here och äta mer.

World famous Clam Chouder

Framåt kvällen efter ytterligare en brutalt vacker dag längs kusten kör vi in till pismo beach, ett litet kust/surfsamhälle. Väldigt trevligt och inte så finputsat och toppstyrt som vissa andra ställen längs kusten. Vi tar in på ett motel och får av ägaren tips om stället runt hörnet som serverar clam chouder, en slags stuvning/soppa med seafood som serveras i en urgröpt brödbulle, toppat med färsk krabba. Mycket gott faktiskt! Stället heter splash café och verkade populärt, fullsatt långt in på kvällen. Enligt sig själv "world famous" just för denna rätt.

En stammis har donerat ett konstverk:

onsdagen den 28:e juli 2010

Ricks blueberrywaffles

How lucky can you get? Our camphost Rick invites us for breakfast, and what a breakfast! Fresh blueberry waffles with blueberry maple syrup. Simply delitious! Thank you so much Rick - we'll be back and next time we promise to bring some swedish snaps.

Ps we went to the sand dollar beach and - yes, we took a swim! It was amazing.

This is us in front of Ricks Corvette:

En enkel middag


Längs highway one är det bitvis glest mellan affärer och restauranger. Framåt kvällen kör vi fram till en campingplats som ligger helt fantastiskt, på en klippa med utsikt  högt och långt över stilla havet. Kirk creek heter den. Campingplatsen är egentligen full men campingvärden Rick förbarmar sig över oss och låter oss bo på hans egna plats (gratis). Tyvärr har vi inte handlat för middag men vi bestämmer oss för att nöja oss med solnedgång på stranden i kombo med rester från frukost, toast och jordnötssmör. Solen går ner och bergen sveps in i dimridåer. Sublimt. När vi kommer upp till tältet igen bjuder vår campingvärd oss på grillad korv och öl. Yey!

tisdagen den 27:e juli 2010

Churros på stranden


Churros på stranden i Santa Cruz. Friterade stänger rullade i kanel/socker. Jag var i LA när jag var 13 år och åt massor av dessa, som jag mindes var de delikata. 17 år senare kör jag en repris. Ganska gott men i ärlighetens namn - roligare var nog sjölejonen som låg vid piren!

Focaccia med smält lök


Vi kör vidare längs kusten. Big sur bakery en bit nedanför Monteray bjuder på mycket god lök- tomat- och getostfocaccia. Vi äter i trädgården bland kaktusar och kolibrier. Till efterrätt anmanasstrudel och helt ok kaffe (som ryktet säger gör amerikanerna sjukt blaskigt kaffe, men det artar sig i californien)!

måndagen den 26:e juli 2010

Vietnamesiskt i chinatown


Resans hitills kulinariska höjdpunkt. På vietnamesiska Golden Flower i China Town. Trångt, fullsatt, en enkel men mysig restaurang på en tvärgata till huvudstråket i  Chinatown. Vi åt "färska" vårullar till förätt och jag en fantastisk sötsur soppa med tofu och grönsaker. De andra åt nudelsallad och en annan variant på soppa. Allt var helt underbart och svårslaget för kommande restauranger..

Bilderna ser lite konstiga ut för de är avfotade från min kameradisplay. Min iPhone var urladdad.

677 Jackson St, San Fran.

Mer mex, nu i Californien!


Vi tagit oss från östkust till västkust, nu framme i San Francisco! På tåget fick jag tips om stans bästa fishtacos. Vi hoppar in i en taxi till El Metate, trevligt slamrigt och välbesökt hak. Man kan pimpa sina tacos/burritos/enchilladas med en mängd salsor och annat gott. Inga rättigheter så vi får dricka läsk. Sedan drar vi vidare i latino-kvarteren, dricker massa margerita och försover oss nästa dag..

Amtracks stabila frulle


Maten på tåget, amtrack är som sagt helt godkänd i dineringsvagnen. Dessutom är det billigt, fullspäckad frulle för 7 dollar! Många sköna typer i personalen dessutom. Men bäst är nog ändå utsikten.

Mex i Glenwood

På ett mex-hak i Glenwood Springs fick vi en korianderspäckad salsa med nyfriterade majschips och inte alls tokiga mexikanska ölen "Dos Equis". De andra läckergommarna tog frozen margerita. Själva maten var rätt mosig. Hoppas på bättre mexikansk mat i Californien.

torsdagen den 22:e juli 2010

Pizza på High Line


Glömde att posta denna pärla, pizza på the High Line, ett gammalt tågspår ovan mark som gjorts om till en park. Solnedgång och utsikt över Manhattan / Hudson River. Magiskt.

onsdagen den 21:e juli 2010

Coloradoglass

På kaleidoscoop i Glenwood Springs, Colorado får man stora kulor med glass, väl späckade med smarrigheter. Jag åt mocha, caramel & roasted almonds. Divine! Bra att ladda upp med extra energi när man ska ut på ridtur i klippiga bergen.

Amtrack diningcar

Vi lämnar NY per tåg, Amtrack heter tågbolaget. Vi äter middag vid dukat bord, Hudsonfloden med floddal är vår fladdrande fondtapet. Den svamp- och ostfyllda canellionin är faktiskt riktigt god!

East sushi


Bästa sushin jag ätit. På menyn: Blandad sashimi. Rullar med pilgrimsmussla, spicy majjo samt rullar med hummertempura i ändarna. Stället heter Kanoyama och ligger i East Willage.

Diner

Burgare med inlagd rödlök och lokalt öl. På "Diner" i Brooklyn nära Manhattan Bridge. (jag råkade ta några tuggor innan jag fotade)

Kan inte låta bli att berätta att Beyonce och Jay C gick in i lilla restaurangen brevid vår! Vi satt på uteserveringen och var helt starstruck.

Eggs

Pannkakor iskaffe & karameliserad grapefrukt på på Eggs i Williamsburg, en restaurang med egen farm som producerar råvaror till dem.

måndagen den 19:e juli 2010

Frukost

Frukost på Gitane, East Willage. Toast med peanutbutter & jam, fruktsallad med yogurt och iskaffe.

Kinesiskt runt hörnet

Klassisk Kinatakeout från runt hörnet där vi bor Myrtle/Washington Ave. Vad? Dumplings, friterad tofu sejuan style, sesamkyckling och glasnudelsallad.

söndagen den 18:e juli 2010

Bergen bagels

Första frukosten. Härligt bagelställe om hörnet från lägenheten vi hyr. Myrtle/Washington Ave

Kocken i NY

Provköket är på semester i USA. Här kommer lite matupplevelser & restaurangtips längs vägen.

söndagen den 11:e juli 2010

Provkökets lata sommarbål

50% rosévin
50% cider
Jordgubbar
Mycket is
Kanske lite mynta också
Läskande i sommarhettan.

måndagen den 5:e juli 2010

Etiopisk marinad och fyllda svampar

Provköket bloggar från semestergrillen!

Etiopisk curry: berebere. Jag brukar rosta kryddblandningen när jag gör berbere för grytor etc, men i det här fallet rostas ju kryddorna i grillen. Inte dumt alls.

Räcker till 3 filéer
1 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö
1 tsk torkad ingefära
1 tsk chilli
1 tsk kanel
1 tsk bockhornsklöver
1 tsk basilika
Ett par stjärnanis

Mortla och blanda alla kryddor.
Fattas någon är det inte hela världen.

Marinera kycklingen först i citron, salt, olja och viltök. Vänd
sedan i kryddblandningen. Klart för grillen.

Sedan kan man grilla ostfyllda champinioner också!

Lirka loss foten så långt in som möjligt. Fyll med en smakrik ost,
gärna blåmögel. Jag hade dock cheddar här vilket också var gott.
Sätt på en bit av foten som lock. Grilla på undersidan.

Vi åt en enkel hemodlad sallad till.