måndag 28 december 2009

Aladdin surpris


Postjul! Kanske du har en låda aladdin eller paradis som du bara inte ids med?

3-4 port
10 praliner
1 msk kakao
3/4 dl creme fraishe
1/4 granatäpple

Smält chokladen försiktigt i kastrull eller i vattenbad. Rör ner kakao. Vispa ner creme fraishe lite i taget och rör runt ordentligt. Blanda ner granatäpplekärnor, häll upp i små glas och toppa med lite kärnor. Ställ i kylskåp i en halvtimme eller så.

torsdag 24 december 2009

Krispig topping med kanel och kardemumma.


Gott crunch med juliga kryddor, passar att toppa glassen med. Vi tänkte ha det som efterrätt idag med björnbärssorbet och grädde. Jag skall försöka lägga upp ett kort lite senare. Grundreceptet är havrekakor så det kan man baka om man vill också.

1,5 dl havregryn
1/2 dl vetemjöl
1/2 socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl russin
1 tsk bakpulver
nypa salt
50 gram smör
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel

Rör ihop allt torrt. Rör ner rumstempererat smör. Smula ut på ett bakplåtspapper. (eller forma kakor) Grädda på 200 grader i ca 10 minuter - var försiktigt så att det inte bränns.

tisdag 22 december 2009

Julknäcke med kummin och sesam knäcker!


Jag tycker att detta är godare och roligare än knäck.

16 bröd:
5 dl vatten fingervarmt
5 dl rågsikt
5 dl grahamsmjöl + 2 dl till utbakning
1/4 paket jäst
1 generös msk honung
1,5 tsk salt
2 msk kummin
3 msk sesamfrö

Blanda ihop vatten och jäst, honung och salt rör ihop med kummin, sesam och mjölet, bearbeta degen en stund och låt jäsa i en timme under plastfolie.

Dela degen i 16 bitar. Kavla ut till tunna rundlar, i diameter 20-25 cm. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bröden i 3-5 minuter, tills dom får lätt färg. Vänd på dom efter drygt halva tiden. Tag sedan ut och låt svalna på galler. (bra att varva med flera plåtar så det blir löpande plåt!) Om bröden känns mjuka så eftergrädda dem på lite lägre värme i ett par minuter. Det skall vara krispigt och riktigt tunt! Mjukt knäcke blir ingen glad av.

+ smör och god cheddar kanske


Här är min duktiga assistent morsan:

måndag 21 december 2009

Provkökets vegetariska köttbullar


Denna välsmakande paradox lades upp förra julen, den är värd en repris:

Ett försök att göra så köttbullelika vegobullar som möjligt utan att köpa trist halvfabrikat. Fungerar riktigt bra!

Go Jul ya´ll!

5 dl kikärtor (blötlagda 1-2 dygn, ej kokade) 5 dl syftar på kikärtorna när dom är blötlagda, ej i torrt skick.
Ett tips ibland finns chana dal som är kluvna kikärtor, går mycket snabbare att blötlägga..!
1 gul lök, riven
1 stor vitlökssklyfta, finriven
1 buljongtärning, fint smulad
1,5 msk kinesisk soja
1 tsk honung
1/2 dl ströbröd
1 dl cashewnötter, finhackade
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 mellanstor potatis, riven
1 ägg

Mixa kikärtor så fint det går, tillsammans med buljongpulvret. Rör ner samtliga övriga ingridienser. Forma bullar och stek med smör och rapsolja tills det blir fin färg. Vänd bullarna försiktigt, de är mjuka i början, men stelnar efter en stund. Lägg bullarna i en en ungsfast form och eftergrädda på 175 grader i 15-20 minuter. Penlsa med lite smör när bullarna svalnar.

Eller! Enklare - så här gjorde jag i andra omgången. Rulla till bollar - lägg i oljad långpanna, pensla med rumsvarmt smör - grädda i 225 grader i 25 minuter, efter 10-15 minuter kan man vända försiktigt på bullarna.

onsdag 16 december 2009

Vietnamesisk nudelsallad med kycklingspett


Fliskt och fläscht!

2 kyckling filéer
2 cm ingefära
1 vilök
1/2 tsk salt
Limejuice
+
Glasnudlar
1/5 dm gurka
1 tomat
näve haricot verdes
1 morot
5 cm purjo
+
1 tsk socker (kan behövas mer smaka av)
1 lime
1 msk fisksås
1/2-1 chilli beroende på hetta
1/2 kruka koriander
1 vitlök

Skär kycklingen i mindre bitar. Marinera i finriven ingefära, vitlök, salt och lime. Sätt upp på spetten och stek tills dom är genomstekta.

Nudelsallad: Koka haricot verdes ett par minuter, hyvla moroten och släng ner nån halv minut. Tag från plattan - lägg ner nudlarna och låt mjukna ett par minuter (kokas ej) Häll av allt vatten i durkslag. Låt rinna av väl. Strimla purjo och klyfta tomaten samt hacka gurkan. Blanda ihop allt med lime, fisksås, finhackad vitllök, socker och finhackad koriander. Smaka av så sötma syra och sälta känns bra!

tisdag 15 december 2009

Luxös chokladpudding med kiwi



4 portioner:
1 chokladkaka , 70% kakao please
2 dl grädde
1 äggula
1 kapsyl likör
+
syrlig frukt eller bär

Värm grädden nästan till kokpunkten - tag från plattan - rör ner finhackad choklad tills den löser sig. Vispa sedan ner äggulan. Häll upp på små formar och ställ minst en timme i kylskåp. Fyfan alltså vad gott!

Tack till mamma (och Niklas på Teven)

måndag 14 december 2009

Krämig grönkålsoppa


Halländskt gästabud i kväll - och då passar ju detta. Enkel, len, mycket god soppa.

4 portioner:
250 gram, ett stånd grönkål
1 gul lök
2 små klyftor vitlök
2 veg buljong
8 dl vatten
2 dl grädde
1/2 citron
muskot
svartpeppar

Rensa bor det grövsta från grönkålen. Fräs den i smör och olja. Fräs även hackad vitlök och lök i smör. Lägg ner i en stor kastrull - häll på vatten och buljong. Låt koka under lock i 20 minuter tills grönkålen är riktigt mjuk. Mixa slätt. Häll på grädde och smaksätt med muskot och svartpeppar. Pressa knappt halva citronen, smaka av och enjoy - kanske med gott rågknäcke med kryddost!

Gör din egen glögg


Gör succé på din glöggbjudning! Denna variant går på ynka 20 minuter.

1 flaska rödvin
2 stjärnanis
4 hela kardemumma kapslar
2 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
8 nejlikor
1 apelsin (skalet)
1 dl socker
1/4 dl gin
+
russin och mandlar

Tvätta och skrubba apelsinen. Skala med potatisskalare och strimla. Mortla kardemumman lite lätt. Hacka ingefäran grovt. Tag 2 dl av vinet och koka på låg värme med resten av kryddorna under lock i 15 minuter. Rör sedan ner sockret tills det löser upp sig. Tag från plattan. Häll ner resten av vinet men låt det inte koka upp, låt det bara dra en stund. Häll på gin. Smaka om det är lagom sött och ill man kan man ha i lite mer socker. Sila av - häll upp på flaska. Eller hetta upp för servering. Glycka till!

Varsågod en etikett:

måndag 7 december 2009

Berebere-linsgryta


Jag hade keso över efter gårdagen. Kom då att tänka på det etiopiska köket där man ofta har kryddiga grytor med keso som milt komplement. Den mycket goda kryddblandningen Berbere har jag gett komplett recept på tidigare här i provköket. Här är en anings förkortad variant som man blandar direkt. Utseendet på grytan är lite klyschigt vegansk kanske. Typ mat som den här killen skulle gilla. eller kanske dessa två. Men det var gott!

2-3 port:
2 dl gröna linser
1 gul lök
1 grönsaksbuljong
1 klyfta vitlök
1 tsk riven färsk ingefära
1 liten zuccini
+
Berbere:
1 tsk torkad ingef'ra
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilliflarn
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk korianderfrö
1 tsk basilika
Har du inte alla kryddor hemma, ta det som finns?
+
keso
mango chutney

Fräs gul lök och zuccini lägg åt sidan. Morta alla kryddor. Fräs linser och kryddor i 2 msk olja i några minuter. Häll på 4 dl vatten och en grönsaksbuljong. Låt koka försiktigt under lock tills bara lite vätska är kvar (smaka så linserna är mjuka men ej mosiga!) koka då med löken och zuccinin, samt en bit riven vitlök och riven ingefära i några minuter. Servera med keso och obs! mango chutney. Det behövs sötma & syra till! har ni inte det hemma? kanske lingonsylt kan funka. Lite ris eller bulgur kan vara gott men jag körde bara som det var.

+ en god sallad så blir det ännu mer i den här mannens smak!

Kesopannkaka med balsamvinäger-inkokt rödlök


Liknar ostkaka litegrann - fast utan sötma. Däremot passar sötsyrlig lökröra på toppen.

2 portioner:
2 dl keso
3 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mjölk
nypa salt och peppar
+
1 rödlök
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl vatten
1 msk socker
1/2 tsk salt
+
1 dl gräddfil

Strimla rödlöken och fräs i olja, häll på balsamvinäger salt och socker och låt koka försiktigt tills den mesta vätskan avdunstat.

Under tiden: Vispa ihop ägg och mjöl, häll på keso och mjölk. Hetta upp en stekpanna med olja. Rör runt och häll på halva smeten. Stek på medelvärme tills ytan uppåt börjar bli fast. Vänd försiktigt och grädda även andra sidan. Sen gör du samma sak en gång till va.

Servera med en rejäl klick gräddfil, en god sallad och kanske lite rostade sesamfrön på topp!