tisdag 28 juni 2011

Svamp & halloumi i bröd med hemmagjord ajvar


Vi pratade om Berlin som sommarresemål idag på jobbet och då började jag drömma om halloumi i bröd.

Ajvar 2-3 port
1 stor röd paprika
2 vitlöksklyftor
4 st mogna körsbärstomater eller 1 mogen tomat
1 tsk rödvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
torkad chilli
+
halloumi
champinioner
+
blandad sallad
lök
avocado
+
pitabröd

Ajvar: en total freestyle, tror det egentligen inte är ngn tomat i ajvar men jag hade det i alla fall! Grilla paprikan hårt så skalet blir svartfläckigt. Grilla även vitlöksklyftorna hela i sitt skal. Den ska gå att mosa. Har du ingen ugn går det bra att steka hårt i stekpanna. Mixa paprika och vitlök ihop med rå tomat, olja, vinäger salt och chilli. Jag bara mixade ner skal och allt (dock skalade jag vitlöken). Smaka av så det är lagom salt, surt och hett!

Stek svamp (salta och peppra lite på den) och halloumi i bitar.

Servera med blandad sallad och pitabröd.

söndag 26 juni 2011

Laxagne med basilika och fårost


Söndagsmiddag inspirerad av en lax-lasagne jag åt på Färgfabrikens kafé i vintras (bästa lunchstället söder om stan!). Grymt god var den. Och min imitation blev inte heller så tokig. Lasagne funkar ju perfekt som lunchlådemat också, gottar ihop sig över tid och tål att micras. Tur att det blev ett par bitar över.

4 portioner:
Tomatsås:
2 msk olivolja
1 gul lök finhackad
2 stora klyftor vitlök, hackade
1 burk hela tomater
1 tsk salt
1 tsk socker
2 msk tomatpuré
1/2 kruka färsk basilika
1/2 tråg körsbärstomater
+
1 liten burk keso
+
2 laxfilébitar eller motsvarande
några nävar färsk spenat (om man har är det gott men kan skippas)
+
fårost
+
9 lasagneplattor

Fräs upp hackad lök och vitlök i mycket olivolja. Fräs löken mjukt. Häll på tomaten från burken och klipp sönder. Salta sockra och tillsätt tomatpuré. Låt koka en liten stund. Blanda sist ner hackad basilika och halverade tomater. Såsen behöver inte vara speciellt tjock eftersom den sugs upp av pastan. Smaka av såsen. Den ska vara lite för salt.

Olja en form. Pastalager+tomatsås+pastalager+litetomatsås, lax i bitar, spenat, keso+pastalager+tomatsås och fårost på toppen. Grädda i 20-30 min på 225 grader. Gott med en sallad med syrlig vinägrette till. Nu Woody Allen.

Pannkakor med citron


Citronenerna går åt snabbt i provköket. Här används både skal och saft i ett perfekt utflyktssnacks. Dessa ska intas på en klippa om någon timme. Nu ut i solen!

2 ägg
5 dl mjölk
dryga 2 dl vetemjöl
nypor salt
finrivet skal av 1.5 citron
1 tsk vaniljsocker
+
stek i smör
+
citronjuice
socker

Rör ihop pannkakssmet, finriv skalet på citronerna och blanda ner. Stek med smör. Strössla socker och pressa citron över, rulla sedan ihop.

tisdag 21 juni 2011

Spenat- och citronpasta


En plötslig störskur satte pinnar i hjulen för den planerade kvällsturen till lotten. Fick alltså stanna hemma, laga citronpasta och kolla film. Helt ok det också.

2 pers:
3 klyftor vitlök
skalet av 1.5 citron
saften av 0.5–1 citron
2 stora nävar färsk spenat
olivolja, smör
salt peppar
parmesan

Koka pasta i väl saltat vatten.

Finhacka vitlök, finriv loss skalet från 1.5 citron. Fräs upp i några matskedar olja och en klick smör, släng ner spenaten och fräs den mjuk. Pressa över citronsaft. (man kan ta halva citronen till att börja med, men jag gillar mycket citron!) Salta och peppra på ordentligt. Rör ner pastan. Servera med parmesan på topp. Mycket av det!

måndag 20 juni 2011

Friterade kikärts- och majsbiffar med syrlig örtsås och klyftisar


Jag flyttade upp till Stockholm för drygt 10 år sedan. Det var konstfolkhögskola, inneboende i Bromma, häng på Tranan och G-klubben (när man kom in), långa köer och dansnätter på soul och timtals fikor på kanel för hela slanten. Middagarna intog man allra helst på vego-restaurangen Chutney, för det nätta priset av 60 kr. Lagom för en student. Sedan gick åren och Soul och Chutneys besöksfrekvens minskade en aning... för att i stort sett avstanna. Men nu (efter att en hel del vatten runnit under broarna) har jag börjat jobba på Katarina Bangata. Samma gata som Chutney! Självklart har jag prövat lunchen ett par gånger, för jag gillar ju egentligen principen av ett vegetariskt skrovmål. Utbudet har överlag en ganska mosig karaktär men något som man sällan blir besviken på är just den vegetariska biffen. Ofta serveras klyftpotatis till och en sås som är syrlig och krämig. Här är ett (ganska lyckat!) försök att knäcka receptet:


Biffar 3-4 portioner:
5 dl blötlagda kikärtor
1 msk vatten
1 liten burk majs
1 morot
1 tsk salt
1 tsk korianderfrö
peppar
2 klyftor vitlök
lite blad persilja
+
rapsolja till fritering

Klyftisar
färskpotatis
salt peppar olja
blandade torkade kryddor

Sås
2 dl lätt creme-f
knappt 1 msk äpplecidervinäger
1 msk olivolja
salt peppar
Mycket finhackad färsk basilika och timjan
eller ngt annat grönt som odlas på balkongen?

Klytpotatisen gör men först och sätter sedan igång med allt annat. Tips: Översalta.

Biffar: blötlägg kikärtor i 2 dagar och skölj. Obs: att biffarna är bara blötlagda och inte kokade är en förutsättning för att dom ska hålla ihop. Använd 5 dl, resterande kikärtor kan man frysa in. Mixa ihop allt slätt. Smaka av så det är ordentligt salt. Hetta upp en kastrull så det är 6 cm olja. Det ska vara riktigt hett och knäppa från oljan. Det är främsta knepet för att få bra resultat. Pröva en boll först, om det bubblar häftigt så är det lagom varmt. Forma små bollar på ett fat och lägg ner dem försiktigt med en sked. Fritera i några minuter, tills dom blir gyllenbruna. Lägg inte för tätt, utan fritera i omgångar. Låt svalna i ett durkslag på hushållpapper.

Såsen rör man bara ihop och serverar ljummen.

Lite musik att kocka till! http://www.youtube.com/watch?v=4-L6rEm0rnY

söndag 19 juni 2011

Ljummen vietnamesisk sötsur soppa


En kompis till mig bodde i London. I hennes kvarter fanns en populär vietnames. Här tog man gärna en slags soppa med sallad i: det var syrligt, krispigt – annorlunda och mycket gott. Ungefär samma typ av smaksensation som de färska vårrullarna man också kan beställa. Länk --> När jag går på vietnameser här i stan brukar jag ibland beställa soppan och hoppas på något i den här stilen. Men hittills har ingen varit riktigt bra. Så jag får pröva själv:

2 portioner:
5 dl vatten
1 buljongtärning
Glasnudlar (av mungbönor)
1 vitlöksklyfta
0.5 dl risvinäger (man kan gärna ta lime isf eller delvis)
Liten bit finstrimlad ingefära
1 tsk sesamolja
2 tsk socker
Salt efter smak
Färsk eller torkad chilli
+
1/2 kruka koriander och eller thaibasilika
1/4 gurka, i små bitar
1/5 finstrimlad purjo
isbergssallad, strimlad
1 tomat, klyftad
3 rädisor, strimlade
1 morot, hyvlad finstrilmad
2 stekta ägg i strimlor
sesamfrö
+
Om man vill boosta:
friterad tofu
kyckling
böngroddar
svamp

Koka upp buljong, tag från plattan lägg i nudlarna, vitlök, ingefära, låt dra tills nudlarna är mjuka. Nu kan soppan svalna lite. Strimla och fixa da rest. Lägg i den ljumna soppan. Lite stekt strimlat ägg på topp! En öl är gott till.


måndag 13 juni 2011

Crêpes med svamp, timjan & parmesan


Middagspånet stod mellan vietnamesisk sallad eller crêpes. Eftersom koriandern på Vivo var i vissnaste laget fick det bli alternativ nr 2. Salladen sparar jag till en annan dag och mumsar i kväll på denna enkla och ganska snabbfixade rätt:

2 portioner:

Pannkakssmet:
1 ägg
1.5 dl vetemjöl
2.5 dl mjölk
salt

Fyllning:
Handfull champinioner
1/2 gul lök
1 klyftta vitlök
mycket färsk timjan
1 dl turk-yog (kan bytas mot c-f eller kesella)
1 dl riven parmesan
salt peppar
lite vinäger
+
ost på topp

Gör du dessa saker parallellt så går det ganska snabbt!

Hacka svamp. Hacka lök och vitlök. Stek på allt mjukt med salt och peppar i en kastrull. Svampen behöver inte vara hårdstekt. Tag åt sidan och låt svalna. Blanda sedan med en tsk vinäger, riven ost, turkisk yoghurt salt och peppar.

Vispa ihop smet. Hetta upp panna med smör och eller olja. Klicka ut 1 dl per lagg. 4 st ska det bli. Stek ngn minut på varje sida.

Fördela smeten jämt på de fyra pannkakorna. Vik in sidorna och rulla ihop. Toppa med lite ost. Gratinera i ugnen på grillfunktionen ett par minuter.

Servera med en sallad till.

Tittut fyllningen!


Överkurs -->

onsdag 8 juni 2011

Matlåda i en park nära dig


Tre lunchlådor på en gång, tricket är att förvara quinoan i marinad, tillsammans med paprika och halloumi i kylskåpet. Där får det gotta ihop sig i fred. Sen kan man blanda ner resten – morot, sallad mm på plats, så blir det gott och krispigt i dagarna tre. Man kan man micra quinoablandningen lite först, ty micrad halloumi går inte att överskatta.

2 dl torr quinoa (koka enligt anvisningarna)
+
1 msk olja
1 msk vinäger
salt peppar
1 finhackad vitlöksklyfta
... ca – smaka av!
+
1 lätt stekt paprika, i grova bitar
en halloumi, stekt i bitar
+
grön sallad
ruccola
morot hyvlad
granatäpple
+
klick hoummus recept här -->

En sån där mjukis


God morgio! Ingen nytt direkt men så gott att jag måste dela med mig.

näve frysta björnbär och jordgubbar
1 liten banan
några matskedar turkisk yoghurt
clementin
(Eller egentligen vad som helst i frukt/bärväg..)
+
lite müsli om man även känner för att tugga