måndagen den 30:e maj 2011

3 år


Grattis Provköket tre år!

söndagen den 29:e maj 2011

Kycklinggyro i pita med den där rättikan


Kriteriet för kvällens middag var självklart att kunna toppas med lite ny-inlagd rättika. Det blev gyros!

1-2 kycklingfilé
1 msk sambal
1 liten riven klyfta vitlök
1 msk olivolja
2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
+
vitlöksgräddfil
Inlagd rättika såklart
avocado
tomat
sallad
och pita


Strimla kycklingfilé och marinera med olivolja, vitlökj, salt, citron och sambal. Låt marinera i 15 min. Stek på ganska hög värme tills kycklingen är genomstekt.
Rör ihop gräddfil med lite riven vitlök och en nypa salt. Ett tips är att rosta pitabrödet! (om man skär bort en bit av toppen går den ner i en vanlig brödrost)

Stoppad:

Inlagd rättika & rödbeta


Rättika är magentagrönsaken nr 1. Fast egentligen är den ju vit. Rosa blir den ändå snabbt om den får dela burk med rödbeta.

1 liten rättika (vad? –>)
2 små rödbetor
1/2 liten gul lök
+
0.5 dl äppelcidervinäger
1 msk salt
0.5 dl vatten
1 lagerblad

Var noga med att alla verktyg och skärbrädor är mycket rena så håller inläggningen längre. Finstrimla rättika och rödbeta i tändstickssize. Blanda i en bunke med salt, vinäger och vatten. Lägg ner i en ren glasburk.

Går att äta direkt (lite blek) men blir bara godare och mer rosa ju längre det får stå. Jag vet faktiskt inte hur länge det håller sig i kylskåp – säkert rätt länge om vätskan går ovanför grönsakerna.

Krispigt, syrligt, salt är detta!

lördagen den 28:e maj 2011

Pumpakaka med frosting




Pumpaskörden från förra året har räckt till oändliga soppor, pajer och pastarätter. När vi förra helgen hade en liten fikabjudning på kolonilotten så prövade jag att baka pumpakaka. Mycket god och saftig! Missade tyvärr att ta ett hyfsad foto på bakverket – men håll tillgodo med bilder på förra årets odling – och årets förodling som snart ska ut i myllan.

3 dl pumpakött
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
1 msk kardemummafrö, mortlat
1 tsk kanel
100 gram smör
ströbröd
+
citronskal i strimlor
100 gram creamcheese
2 dl florsocker
25 gram smör

Mixa eller finhacka pumpaköttet.Låt smöret bli rumstempererat och vispa med socker, rör ihop med allt annat. Smörj en form och ströbröda. Fördela smeten och grädda på 175 grader i ca 30 minuter.

Smält smör och låt svalna. Rör ner C-C & socker. Smeta på kakan när den svalnat och toppa med lite tunt strimlad citronskal.

onsdagen den 25:e maj 2011

Stekta risnudlar med vitkål och ägg


Svensk bas-wok! Lågt kilopris och utmärkt gott.

Per person:
En näve finstrimlad vitkål
en näve breda risnudlar
några buketter broccoli
1/4 gul lök, klyftad
1 klyfta vitlök, hackad
1/2 cm ingefära
+
1/2 msk fisksås
1/2 msk ljus soja
1/2 msk risvinäger (eller annan vinäger)
1/2 msk socker
chilliflakes
(blanda ihop i en skål)
+
1 ägg
+
Sesamfrö

Koka upp vatten, blötlägg risnudlar och broccolibuketter i 3 minuter. Häll av i durkslag. Hetta upp en panna riktigt varm med 1 msk olja i. Det ska ordentligt med olja. Stek alltisammans i ett par minuter. Häll sedan över fisksås-mixen. Stek ett par minuter. Kläck sedan ägget över woken och rör om lite försiktigt. Strö över en nypa salt. Låt ägget stelna och servera med sesamfrö och lite chilliflakes på topp.

måndagen den 23:e maj 2011

Rödalinsburrito


Tung och varm som en bebis i din hand.

2.5 dl röda linser
4 dl vatten
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpure
1/2 tsk korianderfrö
1 liten riven morot
1 grönsaksbuljong
1/2 gul lök
2 vitlöksskyftor
1 tsk chilli
svartpeppar
salt
+
avocado
riven lagrad ost eller fårost
sallad
tomat
paprika
gräddfil
och tortillabröd

Koka ihop allt i övre kolumnen. kryddor, morot och allt – tills det kokar ner till lagom smetig grejsemojs. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite citron.

söndagen den 22:e maj 2011

Äpplekaka med mandel - & marängtäcke


Gårdagens aioli-tillverkning resulterade i två överblivna äggvitor som i sin tur uppdaterade dagens äppelkaka till det här:

150 gram smör
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
nypa salt
+
2 syrliga äpplen
1 msk kanel
+
2 äggvitor
1 dl socker
1 droppe ättikssprit
1/2 dl mandel

Smält smör och svalna. Vispa socker ägg pösigt. Blanda ner smör, mjöl och bakpulver. Smörj och ströbröda en kakform. Häll ner kaksmeten. Vänd skalade skivade äpplen i kanel och placera ut i smeten. Vispa äggvitor och socker så pösigt som möjligt, ev med ngn droppe ättika i. Bred ut över kakan och strö hackad mandel på topp. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Det här var en ganska stor form = tunn smet = kortare gräddning.

onsdagen den 18:e maj 2011

Kikärtsbiffar med rostad mandel




3-4 portioner:
1 burk kikärtor
2 ägg
1 buljong buljong
2 klyftor vitlök
1 msk sambal
1/2 dl sötmandel
+
... och så salsa i sin minst chunky form:
ca 2 portioner
1 tomat
1/2 paprika
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
nypor salt
nypa socker
+
feta
lök
sallad
pita eller tortilla

Rosta mandlarna i torr panna. Mixa kikärtor, ägg, buljong, riven vitlök, sambal. Hacka mandeln grovt och blanda ner. Stek några minuter på varje sida, med ganska mycket olja i pannan.

Salsa: mixa slätt och smaka av.

tisdagen den 17:e maj 2011

Salsa


Salsa går att lita på, man blir aldrig besviken. Här i sin mest chunky form. Gott!

2 portioner var det tänkt (men jag åt även upp den planerade matlådan)
1/2 paket körsbärtomater
eller ett par vanliga mogna
1/2 liten gul lök finhackad
1 stor mogen avocado
1/2 röd paprika
1 dl majs
hackad färsk chilli eller torkade chilliflakes
1 msk olivolja
ca 1/2 lime eller citron
ett par nypor salt
tsk honung
1/2 kruka koriander
eller bladpersilja
ev 1 liten vitlöksfklyfta hackad
+
klyftisar
kryddig korv
alt veg: halloumi

Hacka och skär efter tycke och smak, blanda ihop, smaka av med syra, salt, hetta och sötma. När smaken sitter – blanda ner avocadon sist så blir det inte så mosigt.

lördagen den 14:e maj 2011

Ice-bär-cream


Som en sorbet fast lite gräddig.

För två-tre:
3 dl frysta blandade bär
här jordgubbar och björnbär
1 dl turkisk yoghurt
ca 2 msk flytande hongung eller socker - beroende på hur syrliga bären är

Mixa, smaka av söthet – och ät direkt!

lördagen den 7:e maj 2011

Hälta hälta


Hälta broccoli, hälta blomkål.

1/2 broccolistånd
1/2 litet blomkåklshuvud
1 dm purjo
1 grönsaksbuljong
0.5 liter vatten ca
1 dl grädde ca
1 dl vitt vin eller 1 msk vitvinsvinäger
2 klyftor finhackad vitlök
salt peppar
gärna gräsläök på topp

Dela i bitar, koka upp, mixa slätt, smaka av!

onsdagen den 4:e maj 2011

Krämig zuccini- och ostpasta


Efter att ha huttrat en hel dag förtjänar man lite comfort food. Lite ugly förvisso. Men ändå!

1 liten zuccini
1 liten gul lök
2 vitlökssklyftor
1/2 grönsaksbuljong
1 dl vitt vin alt 1 msk vitvinsvinäger
1 burk Creme fraische
ett par nävar riven ost
färska örter
Salt och peppar

Finhacka zuccini, lök, vitlök, fräs i olja, smula över buljong, häll på vin, när det mjukat upp sig, häll på creme fraische, smaka av med salt och peppar, Låt puttra en stund. Blanda sedan ner riven ost och gärna lite färska örter, timjan, basilika, eller kanske persilja. Rör ihop - eller servera med pasta.

måndagen den 2:e maj 2011

Sallad med halloumi, rostade nötter, päron och dijonvinägrett


Saker som får din sallad att bli en rolig middag: någon form av nötter eller frön. Någon form av ost. Någon form av frukt. Någon form av småkokt grönsak. Någon form av smarrig dressing. Till exempel:

Blandad sallad i botten
Lite finstrimlad fänkål
tunt skivat päron
några körsbärstomater
ngn form av lök
+
lätt kokade
sockerärtor
morot i bitar
+
rostade valnötter
bit halloumi
+
Dressing för 2 pers:
2 msk dijonsenap
2 msk äpplecidervinäger
1 tsk majjo
1 tsk flytande honung
4 msk olivolja
ganska mycket salt & peppar
(rör ihop bara)

Det var jätteroligt!

söndagen den 1:e maj 2011

Soupe aux oignons et une tres kass film!


Trippel fransk söndag! Först fika på petite france. Senare i aspudden lagades fransk löksoppa. På kvällen såg vi det lökigaste av allt: en fransk kärlekskomedi (vars översättning måste skapats med googletranslate, den var obegriplig).

3 port
6 små gula lökar
2 klyftor vitlök
7 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 msk timjan
1.5 tärning grönsaksbuljong
1 morot
salt peppar
+ några skivor baguette
riven ost

Strimla löken fint. Skiva vitlök. Fräs i olja tillsamman med timjan tills det mjuknar. Häll på finstrimlad morot. Häll på vatten och buljong & äpplecidervinäger. Jag hade en balsamvariant på denna vilken är lite sötare, har man tex bara vitvinsvinäger så kan man ha i ett par nypor socker i soppan också. Låt koka tills lök och morot är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Portionera upp i 3 ugnsfasta skålar. Lägg en skiva baguette på topp och strö riven ost över. Gratinera med grillfunktioen i ugnen tills trevlig färg uppstår.

Skärmdump på den briljanta översättningen: