söndagen den 22:e maj 2011

Äpplekaka med mandel - & marängtäcke


Gårdagens aioli-tillverkning resulterade i två överblivna äggvitor som i sin tur uppdaterade dagens äppelkaka till det här:

150 gram smör
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
nypa salt
+
2 syrliga äpplen
1 msk kanel
+
2 äggvitor
1 dl socker
1 droppe ättikssprit
1/2 dl mandel

Smält smör och svalna. Vispa socker ägg pösigt. Blanda ner smör, mjöl och bakpulver. Smörj och ströbröda en kakform. Häll ner kaksmeten. Vänd skalade skivade äpplen i kanel och placera ut i smeten. Vispa äggvitor och socker så pösigt som möjligt, ev med ngn droppe ättika i. Bred ut över kakan och strö hackad mandel på topp. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Det här var en ganska stor form = tunn smet = kortare gräddning.

1 kommentar:

joanna sa...

Jag som precis skulle be om receptet på den supergoda äppelkakan!