onsdag 23 april 2008

Varning för baltiskt vitlöksbröd!


Jag och en god vän var på cykelsemester i Estland/Lettland. Vi kryssade runt på Lettiska lansbygden, förbi övergivna kolchoser och telefonstolpar med storkbon på (mycket vanligt). Maten på estniska lansbygden var.. sådär. Mycket djupfryst och panerat serverat med pommes. Något som alltid var gick att beställa var vitlöksbrödet. Mörkt råg/surdegsbröd stekt med vitlök. Såklart kall öl till, några stycken blev det ju till och efter maten varje dag. Helt nyttigt var det kanske inte eftersom vi hade lagt på oss flera kilo vid hemkomsten, trots att semstern var ett enda långt motionspass.

För två:
Tag 4 skivor rågbröd och strimla. Fräs bröden i olivolja en stund - strö en nypa salt över. Lägg på lite smör och den två hackade klyftor färsk vitlök. Stek på tills bröt får yta men akta så inte vitlöken bänns. Använder du rågbröd utan surdeg (tex danskt) så pressa några droppar citron över medan du steker.

Gott att doppa i aioli eller vitlöksgräddfil.

Inga kommentarer: