tisdag 15 april 2008

Småsura kusar


Ni vet såna där torra sura tuggiga saker från Fazer - det är ju bara för gott!

Dag ett: 4 dl rågsikt
5 dl vatten
1/2 paket jäst

Rör ihop - ställ med plastfolie bredvid spisen tex där det är lite varmare. Låt stå! I två dygn. Simsalabim - nu är det surdeg! Tag ett ganska stort kärl då surdegen har en förmåga att expandera. Hur smakar en surdeg? Om den är igång känns den syrlig och lite pirrig på tungan.

Dag tre
ca 8 dl grovt rågmjöl
1/2 jäst
1 msk salt
1/2 dl mörk sirap

Tag ut någon dl av surdegen, smula ner jästen och blanda ut. Blanda ner i resten av degen. Rör ner salt och sirap - och grovt rågmjöl tills degen är fast. Bearbeta den en bra stund. Och så lite till. Låt jäsa under folien i 1 timme. Rulla små bollar och tryck ut på bakplåtspapper, 1 cm tjocka ungefär. Lätt fuktade händer gör det mindre kladdigt. Strössla lite linfrö och sesam om du är sugen! Ungefär 16-20 st. Receptet är en lätt modifierad variant av ett som fanns i DN nyss, skönt med en surdeg som inte tar en vecka och massa underhåll.

Om brödet: kompakt, syrligt, tuggigt, gott! Jag fryser in och tinar för varje tillfälle i brödrosten. Finsk toast! Då slipper bröden bli torra och hårda.

Inga kommentarer: