måndag 28 maj 2012

Shish kebab



I helgen var jag på kolonilotten och skördade första knippet mynta. Och då kom jag att tänka på det här ovanligt kryddgröna kötträtten:

Ca 500 gram lammfärs 
ett knippe mynta
ett knippe persilja
ett knippe gräslök (kan uteslutas)
1 stor klyfta vitlök
1 rågad tsk spiskummin
1 rågad tsk paprikapulver
1 knapp tsk svartpeppar
1 knapp tsk salt
ett par nypor kanel

Riv vitlök, finhacka gräslök, finhacka färska kryddor, blanda ihop med färs, tillsätt salt och torkade kryddor. Rulla avlånga bitar. Grilla eller stek. Servera med yoghurt, lite pressad citron, kanske bulgur, sallad. Gott med stark salsa till också - men det hann jag inte med!

söndag 27 maj 2012

Chokladmousse med pistage och hallon


Snabbare än att poppa popcorn. Lite mer disk.

3-4 portioner:

100 gram Pistage-choklad 70% kakao, finns i marabous premium-serie
2 dl grädde
+
Hallon eller annat syrligt bär
och lite socker


Vispa grädden fast. Spara en ruta av chokladen för att garnera med. Smält resten av chokladen försiktigt. Rör ner chokladen i grädden med varsam hand. Lägg upp i portionsskålar. Ställ i kylen en stund.

Rör råa hallon med några nypor socker. Fördela på chokladmoussen och hyvla den sista chokladen på topp!


lördag 26 maj 2012

Gratinerad bruchetta


På en loppis i Berlin för en vecka sedan åt jag en väldigt god bruschetta. Två enkla tillägg gjorde susen: den färska tomaten var uppblandade med soltorkad tomat och på slutet ostgratinerades bruchettan i någon minut. 

Gott bröd, gärna levain
1 klyfta vitlök vitlök
färska tomater, här körsbär
Ungefär 1/4 soltorkade tomater
olivolja 
salt
mozarella – eller annan ost
basilika

Skär brödet i skivor och grilla i ugnen - ta gärna på snabben och grilla brödet högt upp så att det blir yta utan att brödet blir torrt.

Tag ut då det fått färg. Gnid en vitlöksklyfta mot den rostade sidan. Hacka tomaterna och de soltorkade tomaterna, strö på bröden. Riv ost och toppa med. Gratinera i någon minut. Ringla sedan olivolja över samt lägg på lite hackad basilika. 

torsdag 10 maj 2012

Nässelsoppa & nässelpasta




Nu är nässlornas bästa tid. Md ett par handskar kan du snabbt fylla upp en påse. I helgen skördade jag en hel del varav hälften ligger och torkar i köket. Nässelsoppa har jag tidigare skrivit om i Provköket. Hur gott som helst. Nu funderade jag på hur man kunde hitta på ngt nytt. Resultatet blev nässelpasta! Nässlor kokta i koncentrerad buljong, med grädde, med lite vitvinsvinäger och fänkålsfrö, lök och vitlök. Mixat slätt och nedrört med pasta och lite riven ost. Det blev gott men ändå, nässlans smak kom inte fram till fullo så som i en soppa. Så jag lägger stället upp ett recept på soppa:

Ca 3 portioner:
7 dl vatten
1,5 hönsbuljongtärning
Minst 1,5 liter nässelblad
1 gul lök
1/2 mellanstor fänkål
2 klyftor vitlök
1/2 citron
1/2 tsk fänkålsfrö
1.5 dl vispgrädde 
Svartpeppar 
1/2 tsk socker
+
Kokta ägg

Skölj nässlorna noga.

Hacka all lök, fänkål och fräs i olja. Tillsätt sedan buljong, vatten samt nässlor. Koka mjukt i 20 min. Tag från värmen, pressa citron och tillsätt en gnutta socker, mixa sedan slätt, häll ner grädden låt koka upp igen ett par minuter, smaka av med salt och peppar. Servera med ett kokt ägg.

onsdag 2 maj 2012

Kall nudelsallad med gurka och koriander

Ett vanligt inslag i Pekings gatumatsutbud var kall nudelsallad med gurka. Ofta vid en liten mobil arbetsstation. Nudlarna skars upp av stora färska risark och blandades ihop med såser och grönsaker medan man kollade på.  Bland ingredienserna fanns det en grej som vi hade lite svårt att identifiera. Först trodde vi att det var krutonger, för det såg ut som små brödbitar. Men konsistensen var mycket fastare och tuggigare. Jag tror det var något slags sojakött. Jag scannade av hälsohyllan på ICA men hittade inget liknande. Istället blev det ett wokat ägg till.

Per person:
1 näve breda risnudlar
1 dl riven gurka
1/2 vitlöksklyfta
1/4 kruka koriander
sojaköttbitar, eller ett ägg

1 msk ljus soja
1 knapp msk risvinäger
1 tsk sesampasta
ett par nypor socker


Koka risnudlarna i saltat vatten. Håll bort vattnet och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl.

Grovriv gurka, pressa ut det mesta av vattnet. 

Blanda ihop sesam och soja, när det löst sig, blanda ner vinäger och finhackad vitlök samt socker. Smaka av. Hacka koriandern. 

Blanda ihop gurka nudlar och sås. Använd inte för mycket nudlar så det blir för mesiga proportioner mot såsen, det här är räknat på en portion.

Scrambla ett ägg till, eller stek några quorn- sojabitar och blanda ner!