onsdag 2 maj 2012

Kall nudelsallad med gurka och koriander

Ett vanligt inslag i Pekings gatumatsutbud var kall nudelsallad med gurka. Ofta vid en liten mobil arbetsstation. Nudlarna skars upp av stora färska risark och blandades ihop med såser och grönsaker medan man kollade på.  Bland ingredienserna fanns det en grej som vi hade lite svårt att identifiera. Först trodde vi att det var krutonger, för det såg ut som små brödbitar. Men konsistensen var mycket fastare och tuggigare. Jag tror det var något slags sojakött. Jag scannade av hälsohyllan på ICA men hittade inget liknande. Istället blev det ett wokat ägg till.

Per person:
1 näve breda risnudlar
1 dl riven gurka
1/2 vitlöksklyfta
1/4 kruka koriander
sojaköttbitar, eller ett ägg

1 msk ljus soja
1 knapp msk risvinäger
1 tsk sesampasta
ett par nypor socker


Koka risnudlarna i saltat vatten. Håll bort vattnet och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl.

Grovriv gurka, pressa ut det mesta av vattnet. 

Blanda ihop sesam och soja, när det löst sig, blanda ner vinäger och finhackad vitlök samt socker. Smaka av. Hacka koriandern. 

Blanda ihop gurka nudlar och sås. Använd inte för mycket nudlar så det blir för mesiga proportioner mot såsen, det här är räknat på en portion.

Scrambla ett ägg till, eller stek några quorn- sojabitar och blanda ner!


Inga kommentarer: