tisdag 21 februari 2012

Hej igen! Jag heter lill-semlan.


Favorit i repris från förra året. Hoppas ni får en riktigt fet tisdag.

75 gram smör
6 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1/2 dl socker
1/2 paket jäst
1/2 tsk salt
1 rågad tsk hela kardemummafrön
+
ägg till pensling

1.5 dl mandel
0.5 dl socker
1 kapsyl amaretto eller rom?
skvätt grädde

grädde
florsocker

Smält smör. Blanda med mjölk. Rör ut jäst. Rör ut socker och salt. Och mortlad kardemumma, mesa inte med kardemumman! Rör ut med mjölet. Låt jäsa en 40 minuter (eller kalljäs och låt stå i kylskåp över natten). Rulla ca 24 bullar - eller om du kanske vill ha en större modell, lite färre. Låt jäsa på bakplåt under duk i 40 minuter. Grädda på 250 grader i lite drygt 50 minuter. Och sedan - pensla med ägg, det funkar fint att göra det efter då bullarna blir blanka och granna!

Mandelmassa. Jag rostade mina mandlar först med skalet på, i torr panna tills dom börjar få färg. Mixa med socker, skvätt grädde och skvätt rom kanske!

2 kommentarer:

Mias mandariner sa...

Vilken liten gullig semla - perfekt munsbit !

Trevlig blogg du har :).

Jenny sa...

De va en söt semla de :).