fredag 7 januari 2011

Majschips med mexikanska linser och guacemole


Att improvisera ihop majstortillas av vad som fanns i skafferiet visade sig vara lättare sagt än gjort. Bröden hårdade allt för mycket i stekpannan (vilket antagligen berodde på att jag hade polenta istället för majsmjöl). Men hårt behöver inte vara fel tänkte jag och prövade att göra dem snäppet hårdare – genom att rosta bröden i ugnen. Plötsligt hade vi chips! Bra och krispigt underlag till allt annat smet och klet.

4 portioner:

Majschips (8 st stora att bryta av)
3 dl polenta
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2.5 dl vatten kallt
1 msk olja

Linser:
2 dl grå linser
1 gul lök
1 buljong
3 klyftor vitlök
1 msk paprikapulver (minst)
2 tsk spiskummin (samma här)
3 msk tomatpuré
sambal olek eller chilli
1-2 röd paprika, gärna rostad
2 tomater
1 liten burk majs
1/2 citron
salt peppar
färsk koriander

Guacemole:
3 avocado
1/2 klyfta vitlök
1/2 citron
1 liten tomat
nypa spiskummin
salt

ost
creme-f
sallad

Bröd-chips: blanda mjöl och salt. Häll ner olja, och lite vatten i taget, rör runt (gärna med degkrok eller i köksmaskin) tills degen är ganska smidig, den är dock lite smulig pga den grova polentan. Känn så att det löst lagom med vatten. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut den riktigt tunt, ngn millimeter, det gör inget om den spricker lite i kanterna – degen är ganska spröd. Grädda i torr stekpanna några minuter, rosta sedan några bröd i taget på ugnsgaller i 225 grader tills dom blir gyllene, obs det går snabbt så håll koll så att det inte bränns.

Linser: Koka nästan mjuka i buljong, stek på en gul hackad lök (och hackad paprika om den inte är rostad) och 2 grovrivna vitlöksklyftor, häll på linser och 1 dl av spadet, och alla andra ingredienser. Låt koka ihop sig. Smaka av med salt citron och peppar.

Guacemole: Mosa avocado, finriv vitlök och grovriv tomat. Smaka av med salt, citron och en nypa spiskummin. Mycket citron ska det vara!

Servera med ost, sallad och C-F.

På fatet:

Inga kommentarer: