söndagen den 31:e maj 2009

Baba-ganousholitious!


Kletigt smetigt smarrigt. Röror vill vi ha mera av! Att göra sin egen baba-ganoush är enklare än vad man kan tro. Smaken blir syrlig och lite rökt, krämig.. lyxig!

Hur skall man då äta detta? Till som i detta fall en pastasallad, eller kanske bulgursallad, eller bara som snacks med rostat bröd.

4 port

1 stor aubergine, kluven på längden
1/2 citron
1/2 liten klyfta vitlök, finriven
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar

Alt 1: Grilla auberginen i ugnen tills den skjunker ihop och är mjuk. Gröp ur fruktköttet med en sked. Mixa med mixerstav + olja salt och citron. Smaka av med citron salt och peppar.

Alt 2: Stek auberginen med skinnet ner, tills den sjunker ihop och fruktköttet är mjukt. Det gör inget om skalet bränns. Man kan ha ett lock ovan på stekpanna så hushåller man med värmen bättre. Sen gör du som ovan.

onsdagen den 27:e maj 2009

Kvällsfika: scones och snabb hallonsylt


Min goda granne och jag fick äntligen till den där fikan! Och det fick bli hemkunskapsklassikern scones som bjöds. En kompromiss mellan kaka och macka. Om tillbehören: mycket godare att göra sin egen sylt, och så snabbt gjort. Egentligen (enligt engelskt manér) skall det väl vara grädde till, men man kan ha lite färskost eller som i detta fall turkisk yoghurt.

Scones 2 kakor:
(mycket väl mättande för 2 pers) (eller.. lite väl mättande för 2 pers) (i sanningens namn mådde 2 pers lite illa) (men det var det värt!)

4 dl vetemjöl
50 gram smör
2 dl yoghurt / fil (eller mjölk, men yoghurt godast!)
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
1 tsk bakpulver
Blanda mjöl salt bakpulver. Smula smöret i mjölet. Rör ihop med yoghurt. Skall dock ej knådas. Klutta ut två bröd på smörad plåt. Nagga och klyv i fyra delar. (fast det glömde jag!) Grädda i 225 grader. Tills dom ser aptitliga ut. ca 10/15 min.

Sylt:

3 dl hallon
3 msk socker

Koka upp och låt skjuda ett par minuter. Servera!


+ kanske en annan marmelad?
+ grädde, philadelfia, turk yog

och smör så klart!

Ps ni kanske undrar vad det är för spännande marmor-underlag – det är fotat på mitt fönsterbräde. Värsta bästa ljuset där ju!

torsdagen den 21:e maj 2009

Världens enklaste bananglass


Så enkelt så det känns som fusk. Men nej det är ej fusk, det är glass! Och faktiskt jättegod.

1 banan per person
+
Citron

Eller annan valfri smaksättning
Kakao
kanske lite amaretto eller dylikt?
Rostade hasselnötter

Skiva bananen i skivor, lägg på en bricka och frys i en timme minst.
Känn efter så att bananen är genomfryst och liksom brytbara.

Använd matberedare eller mixerstav. Mixa tills det blir en slät smet.

Rör ner smaksättning, vi hade 2 bananer och en halv citron. Det blev en god kombo!

Servera direkt.

tisdagen den 19:e maj 2009

Lasagne med fårost och grillad zuccini / aubergine


Lagades i helgen då jag och några vänner var i skärgården, Lidö. Mycket lyckat!

5 pers:

1,5 paket krossade tomater
1 gul lök
5 klyftor vitlök
1 tsk salt
3 msk olivolja
1 msk socker

+

3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 msk smör
salt
1 dl riven parmesan

+

1 aubergine
1 zuccini
salt
olivolja

+
en get eller fårost 200 gram
+
såklart
ca 12 lasagne-plattor


Såsen skall puttra på så länge som möjligt. (den här stod i en timme) Fräs hackad lök och vitlök i olja, häll på tomat, salt och socker och låt skjuda under lock. Smaka av så det är lagom salt och peppar.

Skär zuccini och aubergine i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg på ett galler. Pensla med olivolja och strössla lite salt över. Grilla till gyllene färg - aubergine blir klart först. Håll utkik! Sen: häv ner i tomatsåsen och låt koka med. Maxar smaka vettu.

Sen kan du koka lite bechamel. Bottenredning + mjölk, låt koka försiktigt. tag från plattan och rör ner ost. Smaka av med salt.

Varva sås plattor och ost. Jag hade tomat längst ner sen bechamel, sen tomat + nästan hela getosten och överst bechamel och lite smulad getost och parmesan.

Gräddas på 220 grader i 30 min cirka. Mumma! Sallad och några hungriga polers behövs också.


Här är en ny kompis som jag träffade på ön.

söndagen den 10:e maj 2009

Lördagsbröd med äpple


Igår var Åsa, Frida och Elis över på brunch och då bakade jag detta. F & Å åt med god aptit, Elis också fast det var mest flytande föda för hans del. Brödet blir saftigt och lite sött. Gott!

Två limpor:

4 dl vatten
7 dl vetemjöl
3 dl graham
1–2 dl grovt rågmjöl
+ 1 dl kruskakli (om du tar 1 dl rågmjöl)
1 äpple (jona gold), skalat och grovrivet
1/2 paket jäst
1 msk salt
1 msk olja
1 msk honung
+
2 msk linfrö
2 msk sesamfrö
2 msk havregryn

Blanda ut jästen i fingervarmt vatten + honung och olja salt och äpple. Rör ner mjölet. Gärna med degkrokar. Knåda degen i 10 minuter, tills degen inte kladdar i kanterna. Låt jästa under bakduk i 30 min. Dela sedan i 2 delar. Runddriv sedan = Liksom knyt degen runt sig själv nägra varv. Låt dem jäsa i 10 minuter till. Tag ut bröden platta till dem och låt jäsa på mjölad bakplåt i minst 30 minuter.

Blanda ihop fröerna i en burk. Pensla sedan bröden med vatten och strössla över fröblandningen, skär skåror, ca 1 cm djupa - så blir det assnöggt sen! Grädda i 25 minuter + - på 220 grader.

onsdagen den 6:e maj 2009

Lax-paj


Kom hem sent igår men blev sugen på detta så jag gav mig på proceduren.. fast klockan var åtta och jag hade joggat och jobbat hårt. När pajen var klar var jag självklart så hungrig att det bara sa glufs. Bordsskick a la Jack Åberg för er som kände honom. Slöseri på god mat kan tyckas men som tur var detta även några portioner matlåda. På lunchen kom pajen till sin rätt!

4 port ca:

2 1/2 dl vetemjöl
100 gr smör

2 portionsbitar lax
1/2 saft av citron
ett par nypor salt
peppar
lite av dillen

Purjokök 1 dm, fint skuren
en kruka dill, hackad
2 dl Creme-F
4 ägg
1/2 tsk salt
1/2–1 röd chilli
citron i skivor
+lite riven ost

+ sallad


Skär laxen i små bitar. Mariera med citron salt peppar+ lite av dillen.

Blanda ihop pajdegen. om den är för smulig blanda i ngn msk med vatten. Pressa ut i en pajform, gärna stor. Stick lite med en gaffel. Förgrädda på 225 grader i några minuter så den får en lätt gyllene färg. Passa på, den blir lätt bränd.

Vispa äggen pösiga, rör sedan ner creme fraische (vilket jag aldrig kan lära mig att stava till), dill, purjo, salt och urkärnad finhackad chilli. Häll ut i pajdegen. Toppa med den marinerade laxen, riven ost och citronskivor.

Grädda i 30-40 minuter beroende på hur bred pajformen är. Desto tunnare ju kortare tid i ugnen.

Jacken:

fredagen den 1:e maj 2009

Pimpa oliverna!


Är man fattiglapp eller bara en hederlig snålis kan man ibland vilja dra ner på hushållskostnaderna. Oliver t.ex, kan ju vara ganska dyrt – eller jättebilligt. Svarta oliver skulle jag aldrig kompromissa med, budget-varianten smakar bara plåtburk. Gröna oliver däremot kan vara helt ok. Jobbar man vidare lite med dem så blir de nästan delikata! Passar bra om man har liten vickning.

Marinerade oliver:

2 dl gröna oliver (av budgetmodell)
1/2 dl olivolja
1/2 citronskal grovrivet
knappt 1/2 citron saft
1 tsk rosmarin
1 liten klyfta vitlök finriven

Det är ju som vanligt godare desto längre marinaden får verka men det går helt ok att äta dem omedelbart också. Vilket brukar vara fallet.

Ps. Nu drar kocken till London - men dont worry - jag är hemma snart igen, förhoppningsvis med många nya matidéer.