söndag 10 maj 2009
Lördagsbröd med äpple
Igår var Åsa, Frida och Elis över på brunch och då bakade jag detta. F & Å åt med god aptit, Elis också fast det var mest flytande föda för hans del. Brödet blir saftigt och lite sött. Gott!
Två limpor:
4 dl vatten
7 dl vetemjöl
3 dl graham
1–2 dl grovt rågmjöl
+ 1 dl kruskakli (om du tar 1 dl rågmjöl)
1 äpple (jona gold), skalat och grovrivet
1/2 paket jäst
1 msk salt
1 msk olja
1 msk honung
+
2 msk linfrö
2 msk sesamfrö
2 msk havregryn
Blanda ut jästen i fingervarmt vatten + honung och olja salt och äpple. Rör ner mjölet. Gärna med degkrokar. Knåda degen i 10 minuter, tills degen inte kladdar i kanterna. Låt jästa under bakduk i 30 min. Dela sedan i 2 delar. Runddriv sedan = Liksom knyt degen runt sig själv nägra varv. Låt dem jäsa i 10 minuter till. Tag ut bröden platta till dem och låt jäsa på mjölad bakplåt i minst 30 minuter.
Blanda ihop fröerna i en burk. Pensla sedan bröden med vatten och strössla över fröblandningen, skär skåror, ca 1 cm djupa - så blir det assnöggt sen! Grädda i 25 minuter + - på 220 grader.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar