torsdagen den 30:e december 2010

Pumparavioli med salvia


Tidigare i höstas var jag i Barcelona, det första jag gjorde var paradoxalt nog att gå på italiensk restaurang – och fick där smaka på pumparaviloli. Gott, flott och klassiskt har jag förstått. Pumpa har jag ju massor av så här kommer en härmis.

Ps det här är lottpumpa nr 2, och vet ni – den har stått i mitt fönster i rumstemperatur sedan i somras. Jag delade den igår och den var hur fin som helst! Naturens under.

3 dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 ägg+1 äggula
några cl vatten - ta lite i taget
några nypor salt
ca

1/2 liter pumpa
1 liten gul lök
vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 apelsin - saft
färsk salvia
bit fårost
peppar
+
smör
salvia
sallad

Pastadeg: Lägg mjöl i en bunke och kläck äggen i en grop i mjölet. Arbeta ihop till en fast deg. Knåda en stund. Låt degen vila i folie ngn timme.

Fyllning: Fräs hackad pumpa, lök och vitlök i smör. Häll på grädde, salt, apelsinsaft, vinäger och en skvätt vatten, låt koka ihop till det blir halvfast mos, mosa pumpan annars. Smaka av så det är fin balans mellan salt syra (ev. en skvätt vinäger), rör ner med lite färsk salvia och smula ner fårost. Peppra!

Pastagörande: Forma degen till en rulle. Kavla eller kör i pastamaskin. Så tunt som ni mäktar mina vänner! Skär sedan ut fyrkanter, ca 5 cm breda. Klicka en knap msk fyllning i varje - se till att kanten är "torr" – knip ihop runtomkring. Se till att dom sluter tätt.

Koka några minuter i välsaltat vatten. Häll av i durkslag. Smält en redig klick smör i stekpanna med salvia och vänd runt raviolin.

Pannacotta med vit choklad och syrlig topping


Liten men tuff. Bra tips för nyårsknytis! Gör i god tid bara.

Till förra nyåret toppade jag med rårörda röda vinbär, lika gott men aningen vackrare.

5 portioner:
5 dl grädde
2 msk socker
1 vaniljstång
1.5 gelatinblad
riven vit choklad - 70 gram
+
toppa med hyvlad vit choklad
passionsfrukt 4 st
eller 1,5 dl röda vinbär
+ ngn msk socker

Blötlägg gelatinet. Snitta upp vaniljstången. Värm upp allt utom gelatinet samtidigt, tag från plattan när grädden precis når kokpunkten. Tag en sked och gröp noga ur vaniljen. Rör ner gelatinet. Riv chokladen och blanda ner. Häll upp i små formar eller koppar. Låt stelna i kylskåp i minst två timmar. Det kan verka som att det är väldigt löst, men det stelnar till en halvfast krämig konsistens (dreggel anyone?). Efter minst ett par timmar i kylskåp: Rör röda vinbär eller passionsfrukt med socker så det är sötsyrligt på lagom nivå. Toppa med lite hyvlad vit choklad. Gott nytt på er!

fredagen den 24:e december 2010

Grönkålspaj med rostade tomater och feta


Julen handlar ju ganska mycket om göra samma som förra året (och förr-förra etc) så här kommer en repris på fjolårets succé:

Länk till recept --->

God jul y´all!

onsdagen den 22:e december 2010

Grönkålsokonomiyaki


En kompromiss mellan halland och Japan. Har köpt en enorm påse grönkål som jag försöker tugga i mig för glatta livet. Och det finns massor med rätter som det går att integrera grönkål i. I det här fallet ersätts den klassiska vitkålen i okonomiyakin. Tips om denna enkla fantastiska mat! Merry Christmas.

1–2 ägg
Stor näve fin-finstrimlad grönkål
5 cm finstrimlad purjo
1 msk sesam
1/2 dl riven smakrik ost
några skivor strimlad rökt kalkon (eller skinka) (eller skippa)
nypa salt
1 tsk sambal
eller svartpeppar
+
1 msk ljus soja
1 msk vinäger av valfritt slag
1 tsk honung eller socker
(blanda ihop)
+
majonäs
japanska gröna alger, Aonori,
färsk ingefära

Blanda ihop allt i över kolumnen. Hetta upp en stekpanna med olja. Fördela en pannkaka och stek, (det kan verka ganska poröst, men den sjunker ihop och blir kompakt efter en stund) vänd försiktigt, pensla i omgångar med sojablandningen tills pannkakan sugit upp allt. Servera med finhackad ingefära, alger och sprutta lite majonäs på topp det blir jättegott. Öl passar bra till.

tisdagen den 21:e december 2010

Aubergine- & svampröra med bulgur


Kylskåpsrensning innan hemfärd till julfirande resulterade i detta trevliga hopkok.

1 mindre aubergine
1 näve svamp
1 stor gul lök
1 handfull körsbärstomater eller 2 vanliga
2 klyftor vitlök
2 cm ingefära
2 msk fisksås
1 msk balsamvinäger
1 msk sambal olek
2 msk olja
+
1 dl jordnötter
+
bulgur kokad med buljong
bladpersilja
spiskummin
lite olja

Koka bulgur i buljong med några nypor spiskummin, hacka persilja och blanda ner sista minuten. Stek upp grovt hackad aubergine, finhackad lök, och skivad svamp i generöst med olja, när det börjar få färg, häll på fisksås och balsamvinäger och sambal, efter en stund 1/2 dl vatten så det mjukas upp. Mot slutet blanda ner grovt hackad tomat, ingefära i tunna strimlor och finhackad vitlök, fräs med tills tomaterna blir lite lagom mosiga. Servera med jordnötter på topp.

måndagen den 20:e december 2010

Dumplings med kyckling och ingefära


Fan yuan shi wu på Östgötagatan är ett litet kinesisk restaurangcafé med dumplings som specialitet. Jag trillade in där för någon vecka sedan, och blev mycket impad. Dumplingsarna (pluralform ok?) serverades med soja och vinäger - och en god olja med jordnötter och något jag tror var sijuanpeppar. Gott gott gott! Dessutom väldigt billigt med enorma portioner och en skojig ägarinna. Kolla menyn underst!

16 dumplings
(lagom att dela på om man har ngt till annars går det nog att klämma ner allt solo) här finns annars en störres sats –>
deg:
1.5 dl vetemjöl
1/2 dl maizena
halv tsk salt
0,75 dl kokande vatten
eller köp färdig wonton-deg
-
1 kycklingfilé
3 champinioner
1 liten lök
mycket ingerfära
1 klyfta vitlök
salt
peppar
+
2 msk rapsolja
1 msk sambal olek
2 msk jordnötter (mortlade eller hackade grovt)
+
vinäger
ljus soja

Blanda mjöl, maizena, salt, häll på uppkokat vatten, och eventuellt en äggula, knåda ihop snabbt. Ok, låt vila en stund.

Finhacka lök, kyckling, svamp, riv vitlök, ingefära (kanske 3 cm), stek med olja, salta & peppra.

Degen igen: skär upp degen i 16 jämnstora bitar. rulla dem till bollar. Lägg i en skål med fuktig handduk över. Olja kaveln lite lätt så fastnar inte degen. Kavla ut rundlar, tunt. Lite tunnare! Tag ngn dryg tsk i mitten av varje och kläm ihop degen runt. Var noga.

Koka upp en stor kastrull med ett par dl vatten i botten, tag ett durkslag gnid in lite olja med hushållspapper, lägg upp dumplingsarna med lite mellanrum, lägg ner i kastrullen och lägg ett lock på, låt ångkoka några minuter. Tag upp och låt svalna, stek dem en liten stund i stekpanna.

Servera med olja och vinäger samt chillioljan, som du bara rör ihop.

Kavla:
Ånga:
Prisvärt:

söndagen den 19:e december 2010

Ljummen tomatsallad


Färgfabrikens café serverar otroligt god lunch. Häromveckan åt jag en laxlasagne - med en tomatsallad som smakade helt överaskande mycket, ungefär som egenodlade tomater på sommaren. Och nu är vi ju mitt i årstid då tomaterna brukar vara stela och smaklösa. Det finns således knep! Värmer man på tomaterna en aning, mjukas dom upp och smakar mer. En nypa socker i marinaden gör också susen.

Halverade körsbärstomater
eller grovt hackade vanliga
olivolja
balsamvinäger
salt, gärna fling-
socker
finhackad lök av valfritt slag
basilika

Värm upp tomaterna i en stekpanna med lite olja bara lite grann, inte så att dom börjar mosa sig. Lägg över i en bunke. Häll över lite balsamvinäger, nypa salt, nypa socker, skvätt olja, finhackad lök, och basilka, låt dra en liten- eller större stund. Servera kanske med varm macka, det var inte tokigt!

Vegobullar på röda linser och rödbetor


Ho-ho-ho, tomten önskar eder alla en riktigt grön jul!!

5 dl blötlagda röda linser ( i blötlagd volym)
2 rödbetor
2 klyftor vitlök
1 grönsaksbuljong
1 msk soja kinesisk
1 msk soja japansk
5 cm finhackad purjo
2 msk sesamfrö
några korn grönpeppar
annars svartpeppar

Blötlägg linser i någon timme. Koka rödbetorna. Finriv vitlök & buljong. Mixa allt utom purjolöken, vilken du fiiinhackar och blandar ner sist. Det är en ganska lös smet men man kan försiktigt forma små bullar. Värm upp några dl olja så det är ordentligt hett – och fritera tills dom blir bruna. Det går på ett par minuter.


måndagen den 13:e december 2010

Grönkålsallad med fikon och valnötter


Julmaxad sallad!

Grönkål
Valnötter
Syrligt äpple
Torkade fikon
lite rödlök tomat och morot
.. och chévre men jag glömde att lägga på den!
+
dressing:
3 msk olja
2 msk balsamvinäger
2 msk majonäs
tiny wini riven vitlök
salt
peppar

Sallad: strimla grönkål och morot fint. Skär och hacka resten i valfri size. Dressingen! Lite inspirerad av en slags "vinegrette" man fick på Amtrack-tågen i somras, som var uppblandad med majonäs. Gott tycker jag – och det liksom reder dressingen så det inte separeras i olja och vinäger.

torsdagen den 9:e december 2010

tisdagen den 7:e december 2010

Never ending pumpa (paj)


skryt skryt:
Den största pumpan från kolonilotten hade enorma resurser. Trots att det kokades tre stora kastruller soppa på mitt pumpakalas för några veckor sedan -->, gick bara knappt hälften av pumpaköttet åt. Resten blev inkastat i frysen ( i en ICA-kasse). Efter en kamp av bändande, hackande, dunkande och lirkande för att få loss en lämplig bit från den frysta klumpen kan jag nu stoltsera med mitt livs första pumpapaj!

1 liter pumpakött
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
klick smör
2-3 ägg
100 gram cream cheese (1/2 paket)
1/2 tsk salt
1/4 citron
1 grönsaksbuljong
1 tsk rosmarin
peppar
+
getost
lite morot för estetiken
+
100 gram smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl linfrö
nypa salt

Pajdeg: smula smör och knåda in mjölet, tryck ut i en pajform, nagga och förgrädda.

Hacka pumpan, värm, upp en stor stekpanna, fräs hackad lök och vitlök, häll på pumpan. Pressa över citronen, blanda ner finriven buljong, rosmarin och salt – låt puttra tills det blir som en gröt, den ska vara fuktig men inte rinnig. Tag åt sidan mosa / blanda ner cream cheese, och 2 ägg. Smaka av så det är lagom salt och surt till det söta. Peppra. Häll över smeten i den förgräddade pajskalet. Finhyvla en morot på längden och skär tunna remsor som dekoration, skär tunna skivor getost och garnera. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca 30 minuter.

alla är inte lika glada..

torsdagen den 2:e december 2010

Persisk moussaka med tsasiki


Jag gillar att äta matlådelunch med mina kompisar på kontoret. De flesta (och kanske bästa) matdiskussionerna sker faktiskt över en micrad plastbytta. På en arbetsplats för några år sedan fanns en tjej från Iran. Hennes matlådor luktade väldigt gott och hon fick följaktligen stå ut med en mindre intervju av mig varje lunchpass. Vill till och med minnas att hennes mamma skickade med handskrivna recpet till mig. En vanligt förekommande smaksättare var torkad lime och sedan dess har jag haft ett paket i skafferiet. Limen är syrlig och lite parfymig, intressant smak! På Gröndals persiska deli (rekommenderas) får man ofta just sådan lime i maten och det är verkligen gott. Här kommer en variant:

2 msk olivolja
2 torkade limefrukter
1 gul lök
1 burk hela tomater
1/2 aubergine
1/2 zuccini
2 paprikor
1 dl gröna oliver med spad
2 klyftor vitlök
salt
peppar
1 msk tomatpuré
+
tsasiki
turk-yog
riven gurka
mynta
salt
(lite vitlök om man vill)
+
Valfritt:
ris, bulgur, kött, fetaost, sallad

Hacka lök, aubergine, zuccini fräs i olja, efter en stund stek med hackad vitlök, krossa den torkade limen i en mortel, inte fint, utan bara så att den spricker isär, släng ned den med, grovhackade paprikor, tillslut tomater som man hackar upp grovt de med, släng på oliver och spad, salta och peppra, tag i lite tomatpuré, koka upp och låt stå och puttra på spisen tills det tjocknar och grönsakerna är genomkokta. Limen är inte bara smaksättare utan går att äta hel.

Tsasiki: riv gurkan, pressa ut väskan i näven, blanda med yoghurt finhackad mynta, och smaka av med salt. I detta fall tycker inte jag det behövs vitlök då tsasikin mildrar den smakstarka grytan.