onsdagen den 23:e juni 2010

Vykort från västkusten


Så enkelt och så gott, jag har aldrig provat att grilla makrill förut! Det här var inte min idé – eller recept för den delen. Men jag var entusiastisk sidekick, åt och fotade.

Färsk markrillfilé
rosmarin
citron
salt
peppar
+
grill
+
eventuellt västkusten

Vi grillade mest med skinnsidan ner vilket gav en ganska mjuk grillsmak. Det var gott.

tisdagen den 15:e juni 2010

Ratatuille med chévre och klyftpotatis XL


När jag gick förbi ett tapas-hak i Hornstull stod en leverans med bak-potatis utanför dörren. Aha, därav den förförande jumbo-sizen på klyftpotatisen man brukar få där. Jag prövar en variant hemma. Gott med rataouillen och chévren till.

3 portioner:
500 gram körsbärstomater (2 små askar)
2 paprikor, jag tog en gul och en orange
3 klyftor vitlök
1 gul lök
1 grönsaksbuljong
1–2 msk vitvinsvinäger
1 msk stark chillisås (kanske annars lite tomatpuré och färsk chilli)
olivolja
salt socker svartpeppar
färsk koriander eller ngt annat kryddgrönt
+
2 bakpotatisar
olja till fritering
+
Chévre

Klyfta potatis och förkoka några minuter i saltat vatten. Salta ordentligt! Låt den bli inte helt mjuk utan koka kanske 60% av ordinarie koktid. Häll av i durkslag.

Fritera: Häll upp en 1/2 liter olja och hetta upp tills det knäpper. Lägg ner potatisen och fritera tills fin färg uppstår. Lite drygt 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Strössla ev lite salt och paprikapulver över.

Rataouille: hacka gul lök, fräs i några matskedar olivolja (snåla inte), grovhacka paprika och klyv tomaterna. Fräs paprika och hälften av tomaterna tillsammans med oljan och löken. Riv vitlöken, släng ner buljong och vinäger samt chiillisås. Koka en 10-15 minuter, utan lock så såsen börjar bli simmig. Koka med de sista tomaterna några minuter på slutet. Smaka av med salt socker och peppar. Klipp koriander över den färdiga grytan. Snyggare och roligare blir det då!

fredagen den 11:e juni 2010

Gremolatan är som flyttfåglarna..


.. kommer tillbaka på vårkanten och stannar hela sommaren. Provköket lägger ut ett recept varje vår. Det är tradition!

För två:
Skalet av 1 citron
1-2 klyfta vitlök
1/2 citron
Ett stort knippe bladpersilja. När du tänker att det är mycket, ta lite mer!
3 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
salt svartpeppar
+
Pasta av valfri sort

Koka pastan. Häll av och skölj i kallt vatten, låt rinna av väl.

Finhacka persilja, finhacka även vitlök (utan "grodden" i mitten) och blanda med olja och citron och citronskal och riven parmesan. Rör ihop med pastan.

Servera med ett glas öl till och kanske lite goda hembakade bröd av snurrad karaktär.

Snurror med soltorkad tomat


Hembakat med hög wow-faktor.

Halv sats pizzadeg - recept finns: här
10 soltorkade tomater
Ungefär lika stor volym oliver - urkärnade kalamata eller gröna.
Några matskedar olja från tomaternas marinad

Mixa ihop oliver, olja och tomater. Man kan ju egentligen slänga med som helst - sardeller, kapris, lite färska kryddor!

Platta ut degen som till en pizza. Bred på den mixade smeten. Skär 5x10 cm bitar och snurra. Lägg på en bakplåt och låt jäsa en stund. Grädda i 225 grader tills dom ser fina ut.

onsdagen den 9:e juni 2010

Spagetti och linsfärsås


Töntigt namn - I know. Men det hänger med sedan högstadiet. Jag har alltid älskat den här enkla rätten. Här i lyxig variant med grädde och oliver.

3 portioner:
Observera: alla ingridienser är 1 st!
1 dl röda linser
1 tråg körsbärstomater
1 röd grillad paprika (eller kanske en msk ajvar)
1 dl gröna oliver
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
Om man inte har oliver som ger mycket smak och sälta så kan man ta en grönsaksbuljong.
salt peppar
+
färsk koriander eller annat kryddgrönt
lite cheeeeze

Koka linserna i saltat vatten tills dom är mjuka med en liten hård kärna i mitten. Häll av i ett durkslag.

Fräs först finhackad lök och vitlök, stek sedan med tomaterna, delade i klyftor och paprikan. Häll på linser grädde, vinäger och oliver skurna i skivor. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Servera med spagetti och färska kryddor och riven ost. Det är grejer det!

Frästa rabarber med honung och kardemumma


Enklast möjliga efterrätt. Väldigt gott.

Rabarber skivat ganska tunt.
Honung
lite smör
Kardemumma

Fräs upp skivade rabarber i ngn msk smör och honung. Mortla hela kardemummakärnor och strö över. Fräs ett par minuter, det går snabbt! Servera med vaniljglass och lite ringlad honung.

måndagen den 7:e juni 2010

Glasnudelsallad med soja/honungs-lax


På dagens inspirationsvarv runt ICA fann jag räddisor vilket fick mig att spåna vidare till denna rätt. Gott med en syrlig sallad med den söt-salta laxen till.

2 portioner:
1/2 paket glasnudlar
1 pressad lime
1 msk fisksås
1 klyfta vitlök
1/2 msk sesamolja (annars annan olja + sesamfrö)
en morot
en kruka koriander
några champinioner
några räddisor
en vitlök
nypa socker
några körsbärstomater

laxfileér
soja, 1 msk
flytande honung, 1 tsk
sesamfrö

Glasnudlarna - koka upp vatten och lägg häll över nudlarna i en bunke, låt dra några minuter tills dom är mjuka. Häll av vattnet, marinera med fisksås och sesamolja, blanda ihop med grönsakerna, pressa lime och riv vitlöksklyftan. Smaka av med fisksås och lime samt någon nypa socker.

Marinera lax med soja och honung. Stek mjukt och strössla över lite sesamfrö.

fredagen den 4:e juni 2010

Goda små snacks av falafelkaraktär


En slags mini-falafel. Men goda att äta utan pita. Vi kan kalla det vegetarisk ölkorv.

3 dl kikärtor, okokta men blötlagda i 2 dar (frys in och plocka fram efter behov)
1 dl sesamfrö
1 msk sambal olek
2 klyftor vitlök
1 grönsaks-buljong
1 tsk spiskummin
5 dl rapsolja till frityr

dipsås
1,5 dl naturell yoghurt
1 msk sesampasta
lite flytande honung
lite salt

Mixa allt slätt. Blanda ner sesamfrö efter.
Hetta upp en kastrull med oljan tills den börjar knäppa lite. Klicka försiktigt ner ca 1 tsk per bit i oljan. Tag upp då de ser gyllene och fina ut. Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper.

Såsen är bara att röra ihop.

torsdagen den 3:e juni 2010

Soppa på ogräs


Kirskål växer överallt. De är trädgårdskolonistens värsta ovän, den invaderar diken och trädgårdar med rasande fart. Ett rotogräs som är i stort sett omöjligt att ta död på. Nyligen fick jag reda på att det ursprungligen varit en köksväxt. Jag plockade en påse på lotten och gjorde en soppa. Smaken är ganska lik den delikata nässlan. Men plockningen är inte alls lika problematisk.

En rejäl bunt kirskålsblad. fyll en fryspåse och packa ordentligt,
- Plocka de mindre bladen som växer underst.
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl grädde
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
muskot
salt
peppar

Finhacka lök och vitlök, fräs i olja, rensa bladen från stjälkarna, hacka grovt, stek med löken, häll på vatten grädde buljong, koka 15 min, mixa slätt, smaka av med salt och peppar och ev muskot.

Grannens vildvuxna lott.