måndag 26 april 2010

Zuccinisoppa med timjan


Zuccini är en grönsak som kan åka prisbergodalbana så här på vårkanten – godtyckliga hopp från vecka till vecka. Så detta kan antingen vara lyx- eller budgetsoppa. Påverkar det smaken tro?

3 portioner:
2 zuccini (ganska små)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 hönsbuljong
1 grönsaksbuljong
1 msk torkad timjan
2 msk vitvinsvinäger (funkar ganska bra istället för vitt vin tycker jag och man har det ju i regel hemma)
9 dl vatten
1,5 dl grädde
salt peppar
citron

Finhacka lök, stek lätt i olja, hacka zuccinin och fräs den också. Häll på vatten, vinäger, buljong, grädde, koka tills zuccinin blir mjuk. Mixa slätt. Smaka av med salt peppar, och man kan höja upp syran lite mer med citron om man vill. Varför inte en macka med svettig ost till?

onsdag 21 april 2010

Ganska raw food


Salsa:
1-2 mogen tomat
1/2 röd paprika
saften av 1 lime
1 msk olivolja
1/2 tsk salt typ
1/2 liten gul lök
1/2 röd chilli
nypa socker
+
Wokade grönsaker
+
Rostade valnötter
+
Halloumi

Mixa ihop salsan.

Woka grönsakerna och sen kan man rosta valnötterna direkt medan pannan är het.

fredag 16 april 2010

Krämig citruskyckling


Tillgodoser behoven när vädret är så här veligt, ena sekunden varm våridyll – andra sekunden mulet och iskalla vindar. Då behöver man lite frisk citrus OCH något milt och gräddigt. Mycket gott.

1kycklingfilé
1 apelsin
1 liten gul lök
1/2 citron, saft och skal
1/2 tsk torkad ingefära
1 dl grädde
salt
peppar
+
bulgur eller ris
+
om man vill
basilika
rostade sesamfrö

Skär kycklingen i små bitar, marinera med citronsaft och det yttersta skalet finrivet samt 1/2 tsk salt. Finhacka den gula löken, bryn lök och kyckling i olja till den får färg. Häll på allt citronsaft från marianaden samt apelsinsaften och ingefära, låt puttra några minuter, häll sedan på grädden och den rivna moroten, salta & peppra. Låt grytan puttra på tills en krämig konsistens uppstår. Servera med bulgur och toppa med basilika och sesam.

tisdag 13 april 2010

Persisk persiljegryta med torkad lime och bockhornsklöver


Det persiska nederlaget får revanch! En helt fri tolkning av den goda gröna grytan man kan få på Göndals deli. Syrligt, kryddigt & beskt. Gott. Bockhornsklöver, persilja och torkad lime ger nya intressanta smakupplevelser.

2-3 portioner:
1 gul lök
1 små klyftor vitlök
1 torkad lime
1 tsk bockhornsklöver malen eller mortla själv
2 msk naturell olja
1/2 tsk krossad chilli
1,5 dl vatten
1 stor bunt bladpersilja
(1-2 dl Bönor tex kidney)
salt

Morotstsasiki:
2 dl yoghurt
1 liten morot, finriven
1 liten klyfta vitlök

Bulgur eller ris

Egentligen ska man ha ju bönor i såsen, men jag hade inga hemma så jag stekte på lite halloumi till.

Såsen. Krossa den torkade limen i en mortel. Det skall ha konsistensen av ett grovt pulver. Alternativt lägg den i blöt i en dag och finhacka. hacka gul lök och vitlök, stek mjukt i olja. Skölj / rensa persilja och hacka bladen grovt. Släng lök, persilja, lime och kryddor i en kastrull, tiullsätt vatten och olja, låt koka tills det mesta av vätskan tagits upp av limen / avsdunstat. Ca 15 minuter. Limen skall bli mjuk så provsmaka på en flisa. Mixa med mixerstav. Salta. Smaka av. Tillsätt eventuellt lite citron. Om du vill ha bönor också så blanda ner dom sist.

Tsasiski - riv morot, pressa ut vätskan, jag brukar göra det direkt i näven. Blanda ner i yoghurt - salta lätt, finriv vitlök och blanda ner, men ta inte för mycket för idén är att den skall vara en mild kontrast till den smakrika beska grytan.

torsdag 8 april 2010

Tom-yum-fiskbiffar med ljummen sallad


Kvidevitt! Den här rätten passar en vårdag som denna. För första gången jag kan fota middagen vid halvsju med naturligt ljus. Biffarna blev mjuka, smakrika, mycket goda. Pröva!

2 portioner:
1 st pangasius eller annan vit fiskfilé
1 laxfilé-bit
1 msk tom yum paste (får ej missas)
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk grädde
1/4 citron
1 msk sesamfrö

och

2 nävar haricot verdes
1 stor morot
3 cm purjo
1 avocado
1 msk olja
1/2 citron
salt

Tina lax och pangasius tills dom är halvmjuka, hacka lök och pressa vitlök, mixa ihop med grädde, tom yom och citron. Tom-yum pasta jag använde innehåller salt, men smaka av smeten om det behövs lite mer. Hetta upp en stekpanna och klicka ut 6 biffar. Strö sesamfrö över. Vänd efter några minuter, stek tills dom får fint färg.

Sallad: Koka haricot verdes någon minut släng sedan ner fint skuren morot och koka ytterligare någon minut. Häll av i durkslag. Finhacka purjo blanda ner, skär upp avocado och blanda ner försiktigt. Toppa med citron olja och salt.

Så här ser pastan ut, kan köpas på laos market på hornsgatan 85 och säkert massa andra asiatiska livs:

torsdag 1 april 2010

Persiskt nederlag


Jag skulle göra en imitation av maten från den trevliga lilla persiska delin i Gröndal, där jag hämtar lunch då och då. Där finns en buffé där man får kombinera ihop efter smak och tycke. Och det mesta smakar väldigt gott! Jag försökte mig på en kryddomelett, panerad friterad fisk, tzasiki, tabouleh och en vegetarisk moussaka. Men det blev faktiskt inte alls lika gott som originalet så jag skippar att lägga upp receptet. Jag gör ett nytt försök att knäcka recepten, under tiden: Gå till Gröndals Deli istället : http://www.grondalsdeli.com/