tisdagen den 15:e juli 2008

Frasiga vaniljkrämsbakelser


I helgen var jag på snabbvisit till London. Det vi gjorde mest var att strosa runt på olika marknader. Ny för mig var Broadway market i Hackney, en matmarknad i trevliga kvarter. Mycket att se och smaka.

Till fikat köpte vi köpte fantastiska portugisiska kakor, frasiga med vaniljkräm i. Här är ett fritt försök att efterhärma. Resultatet blev kanske inte helt likt med ändå väldigt gott. Bären (som inte fanns med i originalet) gjorde en perfekt syrlig kontrast mot det lena krämen.

8 små bakelser:

Kräm:
2 äggulor
1 msk maizena mjöl
2 msk socker
2 dl vispgrädde
3 tsk vaniljsocker (eller gärna 1/2 äkta vaniljstång)
+ 1 äggvita

2 blad filodeg
2 msk smör (en margarin)

och 1 dl bär

Separera äggula och äggvita. Spara en äggvita i en kopp vid sidan. Vispa ihop allt (utom äggvitan) Koka upp försiktigt under kraftig omrörning tills krämen blir tjock. Ställ åt sidan, rör ner en av äggvitorna när såsen svalnat lite.

Formar: Jag använde små koppar som rymmer ca en dl i aluminium. Man kan också använda muffinsformar i teflon el dyl.

Klipp ut dubbla runda plattor i filodeg, ett par cm bredare än radien på formen. Pensla varje sida av filodegen med smält smör, pressa ner i formen (dubbelt). Kanterna veckar sig lite. Fyll på med ca 2 msk vaniljsås i varje form. Strö på några bär. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter på 200 grader. Låt svalna tills dom är ljumna innan servering.

ps det fanns mycket snygga cyklar här också!!

Kommunala körsbärspajen



Vid en visit på Smögen förra sommaren uppstod den perfekta pajen. Receptet kom sig av att ett körsbärsträd stod på gatan utanför och bar massor av frukt (på kommunens mark), att vår kompis glömt en burk barnmat efter besök i helgen, att det låg en mogen persika på köksbänken och att en klump osockrad pajdeg låg i frysen. Tillfälligheter som ledde till en fantastisk paj! Flera gånger medan vi åt sa jag att det var den godaste efterrätt jag någonsin smakat. Jag lagat den flera gånger efter det, senast i sommarstugan. Körsbären är denna gång pallade från en skolgård i närheten.

Pajdeg:
100 gr smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Rör ihop mjöl med rumstempererat smör, tillsätt en msk vatten om degen är för smulig. Pressa ut i pajform a 25 cm diameter. Förgrädda i 5-10 minuter på 225 grader.

Fyllning:
0.75 liter körsbär urkärnade
2 persikor
1 burk osockrad persikopuré (barnmat)
4 msk socker
2 persikor
1/2 dl hasselnötter
2 msk maizena mjöl

Rör ihop körsbär pure maizena och socker. Fyll pajformen. Skiva persikan och lägg i prydliga rader. Hacka nötter och strössla på. Grädda i 25-30 minuter i 225 grader, tills den ser fin och klar ut.

Låt svalna en lite stund. Servera med glass eller vaniljvisp. Gott med något sött eftersom pajen i sig inte är så söt.
___________________

Tips: Leta efter körsbär vilt det är vanligt och jättegott!


här är original körsbärsträdet fast på hösten.

måndagen den 7:e juli 2008

Äppelfritt


Semester. Hänger hos föräldrarna och lagar en massa mat. Efterrätter har man ju tid att göra nu också. Mamma och pappa hälsar att det var jättegott!

För 4 pers:

2 syrliga äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker

Frityrsmet
2 dl vetemjöl
2 dl iskalltvatten
1/2 tsk salt

Frityr
4 dl rapsolja

Servering
Kanel
Vaniljglass
Honung eller lönnsirap

Rör ihop frityrsmet. Skala äpplet och skär i tunna klyftor, vänd dem i kanel och socker. Hetta upp oljan i en kastrull, tills den börjar "knäppa". Doppa varje klyfta i frityrsmeten och lägg ner i den heta oljan, använd en gaffel, var försiktig - oljan bränns! Fyll på kastrullen men bitarna skall inte ligga på varandra. Man får fritera i ett par vändor. Fritera tills dom blir gyllende, det tar 3-4 minuter. Plocka upp med hålslev eller liknande och låt rinna av på hushållspapper.

Servera direkt med vaniljglass och lönnsirap eller honung. Det är gott att värma upp honungen, så blir den lite lösare. Sikta gärna lite kanel på topp.

Amerikanska / Bottniska pannkakor



En variant på amerikanska pannkakor som tillkom på en helgvisit i Bottna, Bohuslän. Egentligen hade receptet lättfil i pannkakorna men det fanns bara vaniljyoghurt hemma (så vi tog det). Blåbär, vanilj, sirap och smör visade sig vara en god kombination. Så gott att vi upprepade oss redan morgonen därpå.

För 4-5 pers

5 dl vaniljyoghurt
5 dl vetemjöl
2 ägg
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk smält smör
1 dl grädde eller mjölk
1-2 dl blåbär & eller hallon beroende av skördelycka och bärtycke

Till servering
lönnsirap
(grädde)

Vispa ihop alla ingredienser, rör ner blåbär sist. Stek i smör några minuter på varje sida, ca 1 dl är per pannkaka. Ät direkt efter varje lagg är klar, pannkakorna sjunker ihop lite efter en stund. Godast nygräddade! Man kan gärna turas om eftersom det tar en stund att steka upp hela smeten.

Credit till Emma för blåbärsplock och Karin för alternerade stekning, Sara för bra val av frukostgrejer hemma, samt alla andra för god aptit.