måndag 7 juli 2008

Äppelfritt


Semester. Hänger hos föräldrarna och lagar en massa mat. Efterrätter har man ju tid att göra nu också. Mamma och pappa hälsar att det var jättegott!

För 4 pers:

2 syrliga äpplen
2 tsk kanel
2 tsk socker

Frityrsmet
2 dl vetemjöl
2 dl iskalltvatten
1/2 tsk salt

Frityr
4 dl rapsolja

Servering
Kanel
Vaniljglass
Honung eller lönnsirap

Rör ihop frityrsmet. Skala äpplet och skär i tunna klyftor, vänd dem i kanel och socker. Hetta upp oljan i en kastrull, tills den börjar "knäppa". Doppa varje klyfta i frityrsmeten och lägg ner i den heta oljan, använd en gaffel, var försiktig - oljan bränns! Fyll på kastrullen men bitarna skall inte ligga på varandra. Man får fritera i ett par vändor. Fritera tills dom blir gyllende, det tar 3-4 minuter. Plocka upp med hålslev eller liknande och låt rinna av på hushållspapper.

Servera direkt med vaniljglass och lönnsirap eller honung. Det är gott att värma upp honungen, så blir den lite lösare. Sikta gärna lite kanel på topp.

Inga kommentarer: