lördag 12 april 2014

Provköket i Istanbul, sista dagen


Sista dagen är det mulet men vi beger oss ändå ut på en förmiddagstur på Bosporen och ser den enorma staden med sin vackra silhuett från sjösidan.

Båten lägger till på den historiska sidan, nära basarkvarteren går vi förbi en kebabställe som fullsatt och serveringspersonalen skriker och springer runt för att hinna med alla kunder. Det är en speciell sorts kebab "cag kebabi" som grillas i rulle och skärs upp på ett spett. Serveras enkelt med bröd och en grillad grön pepparfrukt. Till det kan man beställa in sallad och en slags buffelyoghurt. Menyn består i sin helhet av 5-6 rätter. Dom fokuserar på sina specialiteter. Man ropar in fler grillspett beroende på hur hungrig man är. Mycket enkelt och gott!

I kryddbasaren är stämningen hetsig, stannar man till i mer än någon sekund får man garanterat en ihärdig säljare på sig, men det är ändå en härlig upplevelse att strosa längs all prakt. Området kantas av mysiga trånga gränder med enkla kebabserveringar, piderior, baklava-stånd och allt mellan himmel och jord! Vi köper med turkiskt kaffe från en rosteri som ligger mitt i och doftar helt ljuvligt, blandade konfekter och bakverk. 


Överallt finns gatumaten. Generellt sätt är jag skeptiskt till bakverken då de tenderar att bli för söta, men jag testar ändå en slags munk - friterad och doppad i sockerlag. Ganska god!




Vid den norra sidan av galatabron precis vid vattnet går vi förbi ett område där dom säljer något som ser ut som grillad makrill i bröd. Till den köper man ett glas med syrliga picklade grönsaker. Tyvärr har vi precis ätit men det ser härligt ut! 

Inga kommentarer: