måndagen den 29:e augusti 2011

Kålplätt med syrlig lökröra


Okonomiyaki är min bästa vardagsmat, en slags japansk raggmunk baserad på kål och ost (recept-->). Idag gjorde jag en variant som utgick från en bit chevré som sjöng på sista versen. Men de japanska smakerna: majonäs, ingefära och alger kändes lite konstigt till. Jag prövade prövade således att smaksätta med helt andra grejer: en söt-salt-syrlig lök och krämig yoghurt. Mums!

Vitkål eller rödkål, hyvlad ca 3 dl
2 ägg
1 msk mjöl
Chévre-skalken som finns kvar i kylen (ca 50 gram?)
Några skivor paprika
Salt, peppar
+
1/2 rödlök
2 msk vinäger
salt, socker
+
turkisk yoghurt (eller dylikt)
+
sallad är gott


Koka upp vinäger någon minut, lös ner en kanpp tsk socker och ett par nypor salt. Lägg i löken och låt den marinera i det heta spadet medan du sätter igång med kålplättarna!

Hyvla kålen, finstrimla paprika, kläck äggen, finhacka chévre, salta peppra mjöla, rör runt. Hetta upp en stekpanna med mycket olja. Stek på båda sidor, lägg på ett lock så blir det ordentligt varmt och genomstekt. Vänd försiktigt!

Servera med en klick turkisk yoghurt och den marinerade löken.

söndagen den 28:e augusti 2011

Chokladtårta med körsbär


På bakgården till mitt bostadshus finns ett stort körsbärsträd. Bären är mörka – söta och bittra. Mycket goda. Ingen verkar plockar förutom jag! För några veckor sedan hade vi ett liten lottkalas och då bakade jag en tårta, späckad med choklad och körsbär:

200 gram mörk choklad
175 gram saltat smör
1,5 dl mjöl
3 ägg
2 msk socker
ett par nävar urkärnade körsbär
+
100 gram mörk choklad
1 msk florsocker
3 msk smör
+
Körsbär

Smält först smör och sedan uppbruten choklad däri. Rör ner mjöl och socker. Vispa upp ägg och blanda ner. Rör ner körsbären. Smör/ströbröa en kakform, gärna med löstagbar kant. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Smält chokladen i vattenbad och blanda ner smör och socker. Bred glasyren på kakan och garnera med lite färska körsbär.

Lottkalas/dag:

Lottkalas/natt:

onsdagen den 24:e augusti 2011

Rödbetsfalafel med chévreröra / valnötter på sallad



Rödbeta-chévre-valnöt utgör en klassisk smakkombination. Idag prövade jag att applicera den på en falafeltallrik. Det var inte alls dumt! Lite mjukare och sötare falafel än vanligt. Gott till med den salta, sträva chevréröran och de lite beska valnötterna.

3 dl blötlagda kikärtor (ej kokade bara blötlagda i 2 dygn)
motsvarande knappt hälften (1–1.5 dl) kokad rödbeta
1 grönsaksbuljong
1 rågad tsk sambal
1/2 dl sesamfrö (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
en stor näve persilja
+
några dl olja att fritera i

Sås, lika mängd av:
chévre
keso
turkisk yoghurt eller liknande
+ lite salt och peppar

sallad
brytbönor eller dylikt
rödlök
valnötter

lite senapsvinägrett


Häll av vattnet från kikärtorna - är dom tillräckligt mjuka? Dom ska kunna gå att tugga utan att det känns hårt, men alltså vara mjuka. Mixa kikärtor, hackad rödbeta, och allt annat i översta stapeln förutom persilja och sesam så fint det går. Blanda ner finklippt persilja och sesam sist.

Hetta upp en kastrull med några cm olja, det kan vara en mindre kastrull så slipper man fylla på så mycket olja och istället fritera i omgångar. Värm upp på högsta effekt i några minuter. Forma bollar och "rulla" ner försiktigt med en sked. Det ska bubbla häftigt då falafeln ligger i oljan, om inte är det inte tillräckligt varmt nog. Fritera bollarna i några minuter, tills de ser mörkbruna ut (rödbetan gör dem mörka) Låt rinna av i ett durkslag med hushållspapper.

Sås: mosa ihop.

Koka brytbönorna till.

Sedan är det bara att lägga upp på en tallrik med sallad, lök, valnötter, bönor, samt lite vinägrette till.

söndagen den 21:e augusti 2011

Från app till bord



Igår: Jag köpte en svamp-app till telefonken. För att se hur det fungerade okynnes-scrollade jag runt lite och fastnade vid en svamp med ganska lustigt utseende: den liknade snarare en stor böld än något man kunde äta. Blomkålssvamp hette den. Vid närmare granskning (i appen) visade det sig dock vara en femstjärnig delikatesssvamp! En stjärna mer än trattkantarell.

Idag: vid naturreservatet Gömmaren på väg mot ett dopp i sjön hittar jag två rediga klumpar vid foten av en tall (deras favorit-spot tydligen). Woho! Svamparna var på flera hekto per klump. Mycket svamp för lite plock om man säger så.

På vägen hem köpte jag grädde och gjorde sen en stor sats svampstuvning. En kvällsmacka i gourmétklass och en ypperlig start på svampsäsongen!

Blomkålssvamp
lök
grädde
salt peppar
lite japansk soja
+
lite persilja och gräslök

Dementas bröd (recept -->)

Rensa och hacka svamp, smörstek tillsammans med lök. Häll på grädde och lite soja salt och peppar. Låt koka ner till trevlig konsistens - eller red lite med vetemjöl. Persilja gott på!

Läs mer om svampen --->

Läs mer om appen --->

torsdagen den 18:e augusti 2011

Rostad sommarsquash med chévrecreme


Jag cyklade förbi kolonilotten på vägen hem och plockade med mig middagen. Sommarsquash liknar egentligen mer en pumpa än zuccini. Den får en krämigt konsistens då den tillagas. Mycket gott.

Rostat
gul sommarsquash (kan ersättas med ngn annan form av pumpa eller butternut squash)
gula lökar
rosmarin
olja
salt

Kokt
färska morötter
potatis

Mosat
2 msk creme fraische
2 msk keso
motsvarande mängd chévre
(ca 2 portioner)

Sallad
persilja

Skär sommarsquashen i dryga cm skivor. Klyv löken i 6 "klyftor" ringa olja över, salta ordentligt och strö rosmarin. Grilla i ugnen i 15-20 minuter på 225 grader, högt upp. Håll ett öga så man tar ut dom när dom ser fina ut.

Mosa ihop chévre, keso, creme fraische och smaka av med lite salt.

Man måste gallra i morotslandet där det står för tätt och då får man upp sådana här bedårande små saker. Och framförallt: goda!


måndagen den 15:e augusti 2011

Sallad med chilli-tonfiskröra och grillad tomat


Idag åt jag lunch på Bakverket, ett fikaklassiker på Bondgatan 59 i Stockholm. Dom har jättegoda mackor och härliga frukostpaket, väl lämpade för helgmorgnar då man känner för att parkera sig en bra stund. I dag prövade jag tonfisksalladen och även den var mycket god! En detalj som jag gillade var att man grillat tomaten lite. Det blev en härmis till middag på en gång, med sallad, bönor och lök från lotten. Lätt som en plätt att slänga ihop.

2 portioner:
1 burk tonfisk
1 dryg matsked creme fraische
1 knapp matsked majonäs
2 tsk sambal olek
nypa salt
+
1 grillad tomat
1 avocado (halva per portion)
1 ägg (halva per portion)
lite paprika
kokta bönor
valfri lök
sallad
kalamataoliver
+
Dressing
2 msk olja
1 tsk söt stark senap
1 knapp msk äpplevinäger
ett par nypor salt

Koka ägg (släng med bönor sista minuterna), klyv och grilla tomaten snabbt (eller stek snabbt på snittytan i en stekpanna), rör ihop tonfisksmeten och smaka av så det är lagom start och salt. Tänk på att sambal olek är ganska salt och därför kan man vara försiktig med saltet. Dressingen rör man bara ihop.

Jaha Google.. hur tänkte du nu?

tisdagen den 9:e augusti 2011

Panerad zuccini, varm mangold- och tomatsallad och sojamarinerad lax


Det mesta på det här fatet egenodlat. Fiskdamm får blir nästa års projekt.

Zuccini
ägg
sesamfrö och eller ströbröd
salt peppar

Olivolja
Rödlök
Tomater (inte från lotten men skriver också upp för nästa år)
Magnold eller spenat
Salt socker & liten skvätt vinäger

Lax
marinerad i japansk soja
med en aning vitlök

Zuccini är jättegott panerat. Skär 0,5 cm skivor. Vänd i ägg. Vänd sedan i ett fat med ströbröd, gärna lite saltat och pepprat. Stek tills det blir fin färg på båda sidor.

Varm sallad: Fräs upp lök, lägg efter en liten stund på mangold, efter ytterligare en liten stund hackad tomat - den ska inte bli mosig, bara varm och mjuk. Salta, sockra, peppra och vinägra en skvätt.

Lax: marinera bitar i lite soja och aningens vitlök. Halstra snabbt på båda sidor, gott om laxen är ”halvklar” i mitten.

måndagen den 8:e augusti 2011

Soppa på färska tomater och örter med mozarella


Mozarella är ostens svar på marsmallows, konsistensen blir mycket roligare i varmt tillstånd! Därför passar det perfekt i soppa.

2 port:
4 färska mogna tomater
1 röd lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 grönsaksbuljong
1 tsk balsamvinäger
salt peppar
nypa socker
+
En handfull färska örter, här koriander men basilika eller timjan går minst lika bra.
Mozarella - här baby-size
gröna bönor, i detta fall mest av estetiska skäl

Fräs hackad lök och vitlök i lite olja, hacka alla grönsaker grovt och låt koka upp några minuter, lägg sedan till ca 3 dl vatten (ta det lite försiktigt så det inte blir blaskigt) buljong, balsamvinäger, salt och peppar och socker. Låt skjuda en stund, mixa sedan slätt. Hacka örterna grovt och mixa ner det med. Servera soppan het och lägg i några mini-mozarellas, toppa med lite örter

onsdagen den 3:e augusti 2011

Primörer från Enskede



Har man ynnesten att ha en trädgård eller en kolonilott så behöver man egentligen inte anstränga sig så mycket när man tillagar sin middag. Primörer passar bäst på enklast möjliga sätt. Här kokt lök, morot och bönor med en klick smör på. Lite stekt zuccini. Sallad. Till det getost. Ändå oslagbart gott!