söndagen den 30:e augusti 2009

Linsfalafel med sesamyoghurt in da pita


Borta bra men hemmafriterat bäst. Resultatet blir väldigt gott och ser mycket proffsigt ut. Runda perfekta små falaflar. Inte är det svårt heller! Oljan sparar man i en burk i kylen tills nästa gång. Sesamyoghurt är förresten en ny favorit!

Falafeln 4 port

3 dl grå linser
2 klyftor vitlök
Bladpersilja, motsvarande en kruka. Snåla icke.
1/2 dl sesamfrö
1 tsk salt (lite osäker smaka av)
1 msk citronsaft
1 tsk spiskummin
(+ rapsolja 5-8 dl ca)

Sås
2 dl naturell yoghurt
2 msk sesampasta
1/2 tsk salt

Pita
1/2 paket jäst

5 dl vatten

1 msk salt

1 msk socker

2 msk ollja

ca 1 liter vetemjöl + lite mer

Sallad till exempel:
hyvlad vitkål
bladpersilja
lök
paprika
rättika

Falafel:
Blötlägg linserna i några timmar innan middag. Sila av. grovhacka persilja och riv vitlök. Mixa alltihopa. Forma små bollar. Värm upp oljan på högsta värme i en kastrull i några minuter. Man bör ha så mycket så att oljan täcker falafeln. Den börjar knäppa och låta lite skojigt. Det kan ta några minuter. Pröva med en falafelboll. Det skall bubbla så mycket runt att man knappt kan se den i oljan. Vänta med att stoppa ner resten tills det är sprutt. jag använder en sked och "rullar" ner bollarna så det inte skall skvätta. Fritera så många bollar du får plats med i taget. Det tar 4-5 minuter, de skall få lite färg. Använd en gaffel och vänd ibland på bollarna. Ta upp med en slev och låt rinna av i durkslag med hushållspapper.

Pita. Gör degen som vanligt, fingerjummet mm. Knåda degen tills den är smidig. Kan behövas lite mer mjöl. Låt jäsa under duk i minst 1 timme. Dela degen i 8 bitar. Rulla till bollar och kavla dem platta ca 1/2 cm. Låt jäsa i 30 min till. Värm ugnen till 250 grader och ha kvar plåten i. Skjut in bröden på den heta plåten och grädda tills dom får lätt färg.

Såsen är bara att röra ihop.

onsdagen den 19:e augusti 2009

Fisksoppa med fänkål & saffransaioli


Den här är till pappa.

2-3 port

1/2 fänkål
1/2 gul lök
1 klyfta vitlök
1 burk hela tomater
(+2 burkar vatten)
1 tsk fänkålsfrö
1 fiskbuljong
1/2 grönsaksbuljong
några skivor citron
150 gram lax i bitar
150 gram vit fisk i bitar
dill
svartpeppar salt
+
2 msk majjonäs
1 msk creme fraische
saffran (ca 1/3 paket smaka av)

-

Rör ihop yoghurt, majjo och lite saffran och låt stå ihop sig.

Klyv köken på längden, strimla på längden. Strimla fänlålen. Fräs lök och fänkål och fänkålsfrö i olja tills det mjuknar. Häll på tomater, och två burkar med vatten klipp upp dom i mindre bitar. Lägg till fiskbuljong, finhackad vitlök och några skivor citron (med skal) och lite dill. Koka under lock på mellanvärme i 15 minuter. Smaka av med salt Lägg sedan ner färsk eller tinad fisk och koka försiktigt, bara ett par minuter.

Servera med en klick av saffransaiolin.