torsdag 8 januari 2009

Lins & kycklinggryta med äpple


Det spelar ingen roll att den här inte gör sig på bild. Den gör sig i munnen. Salt-söt mustig kryddig syrlig och mättande. Täcker upp alla dina behov.

3-4 port

1-2 kycklingfilébit, i små bitar
1,5 dl linser
6 strimlade brysselkål (kylskåpsrens, ej nödvändigt, men gott)
1 gul lök, hackad
1 syrligt äpple. skuren i bitar
1 dl grädde
2 msk russin
1 klyfta vitlök, hackad
1 msk buljongpulver
1 msk paprika sallad (eller ajvar relish)
1 chilli, finhackad urkärnad
1 msk orientalisk curry
en rejäl näve färsk koriander, hackad
2 cm färsk ingefära, finhackad
1/2 tsk salt

Stek först kycklingen på hög värme så den får lite färg (men ej genomstekt) Lägg åt sidan. Fräs linser+lök+curry i ngn matsked olja i ett par minuter. Häll på 4 dl vatten, paprikasallad, buljong, grädde, ingefära och låt koka under lock i 10 minuter, häll sedan ner kycklingen, russin och äpplet och låt koka i 5 minuter till. Om det kokar torrt lägg till ytterligare ngn dl vatten - kolla till mot slutet. Smaka av med salt - jag tog nog 1/2 tsk minst. Rör ner hackad koriander precis på slutet och spara några blad till garnering. Fint / gott att ha lite färsk finhackad ingefära på topp. Lite smulad fårost var gott till också.

Servera med valfritt, ris, sallad, bröd,

Inga kommentarer: