måndag 3 juni 2013

Stekt aubergine med tabouli




Det är märkligt hur auberginen som till en början är torr och gummiaktig efter några minuter i pannan plöstligt ändrar konsistens och blir krämig och helt härlig. Snabb och god rätt en försommarkväll!

2 portioner:
1 hel aubergine, mellanstor
1 grönsaksbuljongtärning (eller pulver)
peppar

1 dl couscous
1 stor knippe bladpersilja (motsvarande ca 2 krukor)
en handfull körsbärstomater
1/2 liten rödlök
salt
olja
1/2 citron, välpressad
+
lite fetaost
granatäpple
(eller som i mitt fall substitutet lingon)

Tillred couscous enligt anvisningarna.

Under tiden 1: Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek i en stekpanna med ordentligt med olja, högsta värme. Stek på båda sidor tills skivorna börjar få färg.
Samtidigt kokar du upp en knapp dl vatten, och lös ner grönsaksbuljongen där. Häll över buljongen på skivorna och låt "koka torrt" rör under tiden runt så att buljongen inte fastnar så farligt i stekpannan (vilket den ändå kommer att göra..)

Under tiden 2: Finhacka persilja. Det ska vara mycket persilka. Om man blandar couscous med tabouli tycker jag att det ska vara minst lika mycket persilja som couscous. Helst mer! Hacka även tomater och finhacka lök. Blanda med den avsvalnade couscousen. Häll på lite olja och pressa citronen. Smaka av med salt.

Smula fetaost och granatäpplekärnor över auberginen vid servering. Enkelt!