lördag 12 januari 2013

Crepes med fräst bladspenat, vitlöksstekt svamp och ost







Var på Crêperiet 4-knop i veckan. Charmigt och osigt är det där. Inspirerades till följande middag:

2 portioner (4 laggar)
1 ägg
2,5 dl mjölk
1,25 dl mjöl - gärna bovetemjöl
(Jag använde dock fullkorns-dinkelvetemjöl
annars blanda graham och vetemjöl)
salt
+
2 nävar svamp
1 stor klyfta vitlök
1 påse färsk bladspenat (100 gram)
några körsbärstomater
2 rejäla nävar riven ost
citron

Rör ihop smeten till pannkakorna. Får den stå och dra i kylskåpet en stund så är ju det bra.

Skiva och stek svampen i smör med hackad vitlök, salta. Låt spenaten steka med sista minuten så att den precis mjuknar. Lägg i en skål vid sidan.

Gör rent pannan, stek med lätt oljad panna. Jag gräddade bara ena sidan och lade på ost direkt i stekpannan, tills den smälte och lade sedan på den frästa spenaten/svampen och toppade med lite tomat och pressade citron över. Nu gäller det bara att med försiktig hand skjutsa över crepen till tallriken.

PS. Missa inte citronen den förhöjer!

onsdag 2 januari 2013

Laxbiff med sesam och ingefära




Laxbiffar är snabbt gjort och man kan blanda ner vad man har hemma som smaksättning. Jag gillar dock att dra det åt det asiatiska hållet.

6 små biffar:
2 frysta portionsbitar lax
1 dm purjolök (mjukar upp)
1/4 vitlöksklyfta
1/4 citron eller 1 clementin som jag tog i brist på förstnämnda
1–2 cm färsk ingefära
2 msk sesamfrö
några nypor salt
chilli
+
Morotssallad
1 stor grovriven morot
japans soja, 1 tsk
vinäger, knappt 1 tsk
sesamolja en skvätt
+
sås turkisk yoghurt blandat med riven ingefära och salt
+
ris, bulgur eller couscous

Halvtina laxen (jag brukar hetsa på processen i varmt vatten), skär i kuber, strimla purjon, finhacka vitlök, strössla på sesam, pressa över citron och salta–  allt i en bunke. Mixa så att det blir en jämn smet. Finriv ingefära och blanda ner. Smaka av med salt. Stek i en het panna med olja, ett par 
minuter på varje sida.

Morotsallad, bara att blanda ihop.