onsdag 28 september 2011

Jordärtskockssoppa



Jordärtskockor är en tacksam växt att odla. En mycket smarrig rotfrukt som kommer tillbaka år efter år. Dessutom med 2 meter höga bonus-blommor!

Ca 400 gram jordärtskockor
knappt motsvarande mängd potatis
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl vitt vin
1 dl grädde
salt svartpeppar
1 buljongtärning
ca 7 dl vatten
färsk timjan

Skala potatis och jordärt. Hacka lök fräs upp i smör. Låt koka upp med vatten buljong grädde och vin, skjud under lock tills mjukt. Mixa slätt och smaka av med salt peppar och timjan.

måndag 26 september 2011

Ramen från lotten



R.I.P. Ramenpojken. Blev ca 1 minut gammal.

.. för att strax övergå i denna snabblagade middag. Basgrejer som får ett lyft av buljongen som smakar japanskt med enkla medel!

Morot 1 st
Bryssel 3 st
1/4 gul lök
några brytbönor eller liknande
1 ägg
breda risnudlar
en liten chilli (fast den här färgar vattnet rosa, skumt)
+
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong
1 msk risvinäger (alt annan vinäger eller citron)
knappt 1 msk fisksås
torkad wakame – sjögräs, ett par nypor Köp här ->
Socker, ett par nypor där också

Skär upp grönsakerna i ganska tunna skivor. Koka upp vatten och allt i nedre kolumnen. Lägg i grönsakerna och nudlarna samtidigt. Kläck ägget i mitten, sänk värmen och låt skjuda i 5 minuter. Jag hade en god sesam/alg/torkad fisk blandning att toppa med som japanesade till det hela ännu mer, men det är överkurs!

måndag 19 september 2011

Zuccini- och mangoldgratäng



Som lasagne fast med zuccini istället för pastaplattor.

1/5 jumbo zuccini (för er med lott) eller en "vanlig" a 500 gram
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 buljongtärningar
2 burkar hela tomater
ett knippe mangold - eller bladspenat
färsk oregano, timjan, basilika eller vad som finns
1 liten burk keso
kanske tomatpuré
eller ajvar
ett par nypor socker
riven lagrad ost

Skär zuccini ganska tunt och strö över salt, det drar ut vätskan. Låt ligga och dra medan du gör såsen. När zuccinin har vätskat klart kan man stryka bort lite av saltet.

Såsen: hacka lök, krossa vitlök och hacka, fräs i olja, tillför tomaterna, buljongen, låt koka i 15 minuter, tillsätt grovt hackad mangold eller spenat och låt koka ytterligare en stund. Smaka av med salt och socker, kanske lite tomatpuré eller ajvar för att reda.

Olja en ungsfast form, lägg upp först ett lager zuccini, lägg på keso, sås, zuccini, keso, sås och mycket god ost. Grädda på 225 grader i ca 20 minuter tills fin färg uppstår. Det kan bli lite rinnigt trots "avvätskningen" så se till att ha ett gott bröd tillhanda för att suga upp den fina såsen.

Kan ätas som här – med en bönsallad och lite gott bröd till – eller en bit kött eller fisk.

Bönsallad till:
Kanske lite kikärtor
och skärbönor
rödlök
persilja
morot
olja salt och vinäger

En av flera jättar som jag desperat hackar ner i maten... eller poserar med i photonbooth:

tisdag 13 september 2011

Råraka med rom och rödlök


Potatis har vi tagit upp från kolonilotten så det räcker och blir över. Här i en råraka på eklast möjliga sätt. Lök, morot och sallad är också lottsk. Mycket bra tisdagsmiddag!

Ett par potatisar
En liten morot
Några nypor salt
+
gräddfil
cd-rom
rödlök

Grovriv potatis och morot, blanda ihop och salta. Hetta upp en stekpanna med en stor klick smör och olja, stek potatisen några minuter på varje sida på hög värme. Lägg ett lock på så går det snabbare att få den genomstekt. Vänd försiktigt! Servera med gräddfil, hackad rödlök och en klick --->

tisdag 6 september 2011

Ratatouille med blomkål, keso och syrad lök


Zuccinin har växt så det knakar i sommar och alla maträtter med den ingrediensen är populära just nu. Här en mustig ratatouille som jag åt rakt upp och ned med lite keso till. Den goda vinägersyrade löken blev över från söndagens veggelitos och har fått dimpa ner på/i de flesta maträtter sedan dess.

Perfekt storkok för matlåda:
1/2 medelstor zuccini
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
2 paprikor
1/2 mindre blomkål
2 burkar hela tomater
1/2 tsk fänkålsfrö
1/2 tsk korianderfrö
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2–1 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk socker
1 msk olja
+
keso
goda oliver
och syrad lök:
4 röda lökar
3 dl rödvinsvinäger
1 knapp msk råsocker

Fräs grovt hackad gul lök och hackad zuccini i olja i en stor gryta. Salta. Bryt upp blomkål i bitar, grovhacka paprika. Klipp upp de hela tomaterna och häll över inklusive spadet, tillsätt buljong och kryddor, socker och vinäger. Låt sjuda under lock. Koka i 10 minuter en kvart. Smaka av salt socker och vinäger. Om man vill kan man göra grytan tjockare / smakrikare med lite tomatpuré. Servera med en redig klick keso och lite snabbsyrad lök. Om man vill med ris, bulgur eller ett gott bröd till.

Syrad lök: koka upp vinäger och socker i några minuter. Skiva lök och lägg i en bunke. Skålla med den den heta vinägern. Låt dra i allt från 10 minuter till ett par dagar i kylskåp.

För att ni ska förstå skalan på zuccinin:

Veggelitos i Aspudden!

Provköket i samarbete med den eminenta hobbykocken Lisa Hellberg lagade vegoburgare så det rykte under söndagens 2 km loppis i Aspudden. Eftersom det inte var tillåtet att laga mat på gatan höll den ene av oss till uppe i köket och firade ner en korg med färska burgare eftersom beställningarna rullade in. Och det gjorde dom kan jag lova! "Veggeliton" bestod av en friterad kikärtsbiff med rostad majs, coleslaw, snabbsyrad lök, fetaost och tomat i ett hamburgerbröd med vete- och majsmjöl och med kryddig topping. Det var gott! Det var kul! Köket såg ut som en katastrof efteråt!

Några bilder, tyvärr ingen vidare på själva veggeliton:






lördag 3 september 2011

Vegoburgare på Hägerstensvägen


I morgon, söndag är det 2 km loppis i Aspudden. Provköket kommer att finnas på plats och sälja vegoburgare!

Hägerstensvägen 115 är adressen. Kom förbi, säg hej och pröva en burgare vettja!