söndagen den 18:e december 2011

Butternutsquash-paj med feta


Namnet beskriver smaken ganska bra: mjuk, smörig och nötig. I en paj passar den perfekt.

3-4 portioner:
1 mindre butternöt
1 stor morot eller två medium
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1.5-2 dl turk yog (eller creme-f, eller kesella)
2 ägg (eller tre om butternöten var lite större än min)
Muskotnöt
svartpeppar
och ett paket god fetaost
+
pajdeg
100 gram saltat smör
2 dl vetemjöl

Skala och grovhacka morot och butternöt. Faktum är att jag behöll kärnorna i butternöten (smaka så de är någorlunda mjuka bara) sedan när dom tillagats och mixats smakade det som mandel i pajen ungefär! Fräs upp hacket i en stekpanna med lite olja, lägg på ett lock och stek på låg värme tills det mjuknar, rör om då och då. Krydda med muskot, svartpeppar och finsmula en buljongtärning. Mixa sedan med stavmixer. Det behöver inte vara helt slätt. Blanda med yoghurt och ägg.

Pajdeg: smula ihop gärna rumstempererat smör med mjöl. Tryck ut i en inte allt för stor pajform. Förgrädda i några minuter på 225 grader. Häll sedan ut pajsmet i formen och smula fetaosten över. Snåla icke.

Grädda på 225 grader i .. 15-20 minuter ca - sätt på grillfunktionen sista minuterna så blir det lite färg också.

Sallad till är gott. I det här fallet fänkål och morot.


2 kommentarer:

Soma sa...

Tack för receptet. Jag gillar din blogg. Några idéer bara:

1. Lägg gärna en 20:a bredvid butternöten så man får en känsla för storleken.
2. Vad ska man göra med lök och vitlök?

Kocken sa...

Tack Soma!

Oj då hade jag missat det: lök ska hackas och stekas med butternöten och moroten. Ska skriva in det.

Bra med storlekstips, tänker på det inför nästa vända. Men matlagning är ju ändå alltid lite på en höft!